Connect with us

Tema

ČEKAJUĆI VAKCINU, ZAKLJUČANI IZNUTRA: Čiji su naši životi?

Published

on

Juče su nadležni, pritisnuti surovom statiskom , saopštili nove mjere, koje, iako nužne, ugrožavaju ekonomski opstanak države, porodica i mentalno zdravlje ljudi. Nakon poigravanja koje traje mjesecima, ostale su otvorene “samo” granice.

Tako će bilo ko nesmetano ući u Crnu Goru iz susjednih država, ali naši građani neće moće iz svojih zaključanih gradova. Djecu od danas ponovo nismo poslali u škole, izbjegavamo kontakte i nemamo predstavu o tome kada ćemo doći na red za vakcinaciju.

Zaprijetilu su oštrim kažnjavanjem ako kršimo mjere, a za onoga ko ulazi u Crnu Goru preko granice, nebitno je ni da li je zaražen, ni kojim poslom pohodi zemlju koju guta epidemija. Makar do izbora. Pa onda do sljedećih…

Vakcine stižu u cegerima, vakcinacija za većinu ko zna kad…

Nakon slikanje pored cegera sa vakcinama na aerodromu, sami su priznali da je poražavajuće mali broj zdravstvenih radnika koji su se prijavili za vakcinaciju. Populacija iz domova starih je brojčano mala, broj punktova otvorenih za starije od 80 godina u Podgorici toliko veliki, da je posao već mogao biti završen za tu kategoriju. Ostali, koji bi se prijavili, nemaju ni naznaku kada bi se taj dragocjeni poziv za ubod u rame mogao dogoditi.

Ministarka Borovinić Bojović, dok se slika pored pošiljki, ponavlja da pitanje zašto je tek počela vakcinacija, treba uputiti bivšoj vlasti. Zašto je vakcinacija nedopustivo spora, pitanje je, ipak, za nju.

Juče na to nije odgovarala, jer novinara nije bilo na konferenciji za javnost, pa nije imao ko direktno da pita.

Neće to imati prilike ni porodice onih koji umiru svakoga dana, a vakcina nema…

Niti prijatelji koji ne mogu da odaju počast ljudima sa kojima su dijelili godine, a vakcina nema…

Ni djeca koja su izgubila roditelje, babe i djedove, a vakcine nema…

Nemaju glas ni oni koji se sa maskama za kiseonik nadaju da ih ne čeka respirator.

Nemamo glas ni svi mi koji strpljivo čekamo, poštujemo mjere i štitimo svoje okruženje od rizika.

Nevještvo skrpljena družina koja je pred izazovom, kakav čovječanstvo ne pamti više od 100 godina, ne uliva povjerenje. Vakcinacija protiv koronavirusa počela je 20. februara, broj vakcinisanih je zanemarljiv.

Evropske zemlje računaju gubitke, ali finansijske

Da ne bude da ne vidimo dalje od svog plota, istina je da ni napredne države Evrope nisu položile test.

Stopa infekcija i smrtnih slučajve  i dalje je visoka, dok se vakcinisanje odvija sporo, tako da je malo vjerovatno da će imunitet “krda” postići do jeseni, što je za stotine miliona Evropljana naznaka sumorne i otužne 2021.

Evropske vlasti su krajem 2020. obećale da će masovno vakcinisanje uskoro okončati pandemiju. To se nije dogodilo.  EU će morati da zadrži „zaključavanje “. Kašnjenje od mjesec ili dva znači štetu od 50-100 milijardi eura.

Izračunali su. Mi nismo izračunali ni to, a niko , čini se, ne računa ni koliko Crnu Goru košta gubitak ljudskih života. Nekako je gorak utisak, da je život ovdje i dalje najjeftiniji.

K.V.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije