Povežite se sa nama

Društvo

ZEKOVIĆ ABAZOVIĆU I ADŽIĆU: Zaustavite favorizovanje SPC u odnosu na državu i Crnogorsku crkvu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Aleksandar Saša Zeković, bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, uputio je javni poziv potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću njegovom savjetniku za unutrašnju politiku Filipu Adžić da blagovremeno reaguju i osiguraju ravnopravan tretman svih vjerskih zajednica.

On je to uradio povodom najava ministra pravde Vladimira Leposavića da će država pripremiti temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Iz aktuelne Vlade Crne Gore su najavili da će uskoro potpisati ugovor o uređenju međusobnih odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Način na koji je to pojašnjeno je zabrinjavajući, jer nije zasnovan na činjenicama, i ukazuje na postojanje diskriminacije zbog čega javno pozivam potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i njegovog savjetnika za unutrašnju politiku Filipa Adžića da blagovremeno reaguju i osiguraju ravnopravan tretman svih vjerskih zajednica. Posebno je važno da zaustave pristup koji bi slavljenički i pobjednički favorizovao SPC kako u odnosu na državu tako i u odnosu na Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC), koja nije zaslužila poniženje bilo koje vrste niti drugorazredni tretman. Apelujem na Abazovića i Adžića da se založe da dalja javna diskusija o vjerskim pravima i vjerskim zajednicama a posebno aktivnosti aktuelne Vlade na tom polju, budu isključivo činjenične, oslobođene svake demagogije i hegemonije.

Bez obzira na današnje ideološke interpretacije i manipulacije, činjenica je da je prethodna Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, više puta iskazala spremnost da se sa SPC sva pitanja od zajedničkog interesa definišu i urede međusobnim ugovorom. To što tokom mandata te Vlade nije potpisan ugovor isključivo je odgovornost SPC koja je slijedila određenu, uglavnom prikrivenu, političku platformu. SPC na bilo koji način nije bila diskriminisana niti stoje navodi o favorizovanju bilo koje vjerske zajednice.

SPC i CPC su tradicionalne crkvene vjerske zajednice sa nespornim autoritetom kod pravoslavnih Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori. Činjenica je da ugovor o uređenju međusobnih odnosa Vlada Crne Gore nije zaključila, do danas, ni sa SPC niti sa CPC.

Ukoliko za aktuelnu Vladu Crnu Gore na bilo koji način, i pored istorijskih činjenica i savremenog koncepta ljudskih prava, SPC jeste a CPC nije tradicionalna vjerska zajednica onda su Abazović, Adžić i ostali nosioci državne unutrašnje politike obavezni da to jasno kažu etničkim i pravoslavno vjerujućim Crnogorcima.

Sa političkog i ljudskopravaškog aspekta korektno je da se crnogorskoj javnosti saopšti i nesporna činjenica da je mnogo prije SPC zvanično interesovanje za zaključivanje ugovora o uređenju međusobnih odnosa sa Vladom Crne Gore iskazala Hrišćanska adventistička crkva koja spada u protestantske crkve.

Kao nekome ko je kratko bio dio administracije premijera Duška Markovića ali decenijama snažno involviran u praksu poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori poražavajuće je koliko pretjerano o ovim pitanjima ćute kadrovi prethodne Vlade i Ministarstva za ljudska i manjinska prava a uvjeren sam da bi svojim učešćem doprinijeli objektivnosti i kvalitetu javne diskusije”, kaže Zeković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Milan
Milan
19.03.2021. 21:58

Svaka Cast Zekovicu! Izgurat ce oni svoj temeljni ugovor. Ali ce se to morat obatalit jednog dana, jer nije na strani istorijske istine. I zato sto se jos nije rodio taj koji ce imat kuglica da Crnogorcima javno saopsti da je SPC tradicionalna, a CPC nije.

Iskreni glumci
Iskreni glumci
19.03.2021. 22:11

Sramotno ponašanje
Otvorena izdaja na svakom koraku

Sponzor

Najčitanije