Connect with us

Ekonomija

ADŽIĆ: Istraživanje nafte ima minoran uticaj na ekosistem, raskid ugovora traži ogromno obeštećenje

Published

on

Vršilac dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike Marko Adžić saopštio je da istraživanje nafte i gasa u našem moru ima minoran uticaj na životnu sredinu, te da je ekosistem potpuno zaštićen.

U Jutarnjem programu TVCG on je rekao da nijedna studija ne dovodi u vezu bušenje podmorja sa seizmičkim aktivnostima.

“Konekcija između bušenja i seizmičkih aktivnosti ne može se dovesti u korelaciju. Očekivanja su od projekta velika, ali mi ne znamo šta se dolje nalazi. Sad radimo bušotinu da vidimo da li imamo naftnih potencijala”, rekao je Adžić.

Očekivanja su, kaže, pozitivna da u našem podmorju postoje naftni i gasni rezervoari.

Adžić napominje da je zagađenje naftne platforme manje od zagađenja kruzera, tankera ili trajekta. Razvoj naftne industrije, kazao je on, pomoći će ekonomskom razvoju Crne Gore.

“Jedina realna opasnost je izlivanje nafte i gasa, gdje su sve moguće mjere preduzete da do toga ne dođe”, tvrdi Adžić.

Objašnjava da bi u slučaju raskida ugovora Crna Gora bila dužna da koncesionarima nadoknadi do sada uloženi novac u istraživanje plus potencijalno izgubljenu nadoknadu.

Aktivistkinju za zaštitu životne sredine iz Ulcinja Zenepa Lika smatra da je cio postupak istraživanja podmorja netransparentan.

Lika: Važniji kratkoročni benefiti

Uskratilo se, kaže, Ulcinjanima pravo da se detaljnije upoznaju sa kompletnim projektom.

“Nema vizije, još su nam kratkoročni benefiti važniji od razvoja zelene ekonomije”, istakla je Lika u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je kazala da očekuje da im se izađe u susret kad su u pitanju obustava radova i raskid ugovora, napominjući da je upućena inicijativa prema Vladi Crne Gore sa potpisima 58 NVO.

Lika kaže da turizam i eksploatacija nafte ne idu zajedno: “To apsolutno nije kompatibilno, jer je naš razvoj baziran na ekološki održivom turizmu, i samim tim se to ne može uklapati u cijeli proces”.

CG već ima četiri odrađene ofšor bušotine

Adžić, međutim, smatra drugačije i kao primjere navodi Grčku, Kipa, Italiju i Hrvatsku, koji pored naftne industrije razvijaju turizam.

“To su dokazi da sve to može zajedno da ide. Crna Gora već ima četiri ofšor odrađene bušotine. Čitav ovaj period ništa se nije desilo, a turizam cvjeta”, rekao je Adžić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije