Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Ugovor o istraživanju nafte štetan za državu, dobar za vrh bivšeg režima

Published

on

Da sam ja bio u Vladi CG odmah bih pokrenuo revizije svih ugovora bivšeg režima oko raspolaganja strateških nacionalnih resursa. To je sastavni dio programa PzP i DF i jedno od naših najvažnijih obećanja biračima, kaže Nebojša Medojević.

Tako bi u radio i kad su u pitanju Ugovor o autuputu i kreditu sa Exim bankom, Ugovori oko istraživanja i eksploatacije gasa i nafte, koncesije za boksite, stečaj u KAP, modernizacija TE Pljevlja i još mnogo „korupcionaških aranžmana  bivšeg režima“.

„Sada kao poslanik jedino mogu da pokrenem inicijativu za kontrolno saslušanje Ministra za kapitalne investicije na Odboru za ekonomiju i budžet oko svih elemenata veoma štetnog ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte.

Kao što sam i tada govorio, poznati su mi mehanizmi izvlačenja profita iz sličnih aranžmana preko off shore kompanija i kako je bivši režim imao svoj korupcioanški udio u sličnim pljačkama. Porez na dobiti nije efikasan mehanizam jer je sporno ko kontroliše transferne cijene između povezanih kompanija, pa se može očekivati da se profit izvuče prije oporezivanja.“ navodi Medojević.

Objašnjava da su “Dvostruki Irac” sa “Amsterdamskim sendvičem”  poznate tehnike za izbjegavanja poreza koju koriste određene velike korporacije, a uključuje upotrebu kombinacije irskih i holandskih filijala i off shore kompanija za preusmjeravanje dobiti u niske ili neporezne jurisdikcije. Tehnika je omogućila određenim korporacijama da dramatično smanje svoje ukupne stope poreza na dobit.

Medojevć kaže da na kontrolno saslušanje treba pozvati i NVO MANS koji je iskazao interesovanje i došao do određenih saznanja i informacija o elementima ovog posla. Sva dokumentacija mora biti dostupna javnosti.

„PzP i DF su uvijek na strani zaštite vitalnih interesa države i naroda. Hapšenje lopova iz bivšeg režima, revizija pljačkaških kolonijalnih ugovora i povratak korupcionaških profita državi je naša mjera PATRIOTIZMA. A ne prazne priče i mahanje zastavama za honorar od 20 eur i bonove za gorivo“, ističe lider PzP-a.

„Nijesmo ćutali“, navodi Medojević i podsjeća na izjave iz 2016. godine:

” DF je ocijenio da je to profitabilan posao  jer su istraživanja pokazala da u crnogrskom podmorju ima nafte i gasa,  te da bi bi trebalo osnovati državnu kompaniju koja bi se time bavila.

“Ta kompanija koja  će da eksploatiše naftu treba da bude u državnom vlasništvu. Zašto bi tako važan resurs dali strancima. Građani treba da imaju koristi od tog posla.Trebali bi se  zadužiti za naftnu kompaniju  jer bi sva dobit tako ostala državi”, ocijenio je Nebojša Medojević (DF).

Poslanik Demokratskog fronta DF, Nebojša Medojević, kazao je da bi posao istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u crnogorskom podmorju trebalo, kao u Norveškoj, povjeriti državi, odnosno državnoj kompaniji, umjesto stranim.

“Skeptični smo kada je ovaj posao u pitanju. Nafte i gasa ima, ali ih treba eksploatisati na održiv način”, rekao je Medojević u parlamentu, tokom rasprave o Predlogu odluke o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

On smatra da je neophodno da se država zaduži da bi se osnovala naftna kompanija, koja bi nabavila tehnologiju, ekspolatisala naftu i gas, pa se postavlja pitanje zbog čega bi takav crnogorski resurs bio dat strancima.

“Veoma je važno na koji način ćemo raspolagati resursima. Državni resursi treba da budu u rukama države”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije