Connect with us

Ekonomija

IZ PLJEVALJSKOG VODOVODA: Portparol Demokrata Nikola Rovčanin izvršni direktor EPCG?

Published

on

Rovčanin

Ukoliko se premijer Zdravko Krivokapić ne predomisli u zadnji čas, portparol Demokrata Nikola Rovčanin će na današnjoj sjednici Odbora direktora Elektroprivrede biti izabran za izvršnog direktora državne elektro-energetske kompanije, saznaje Pobjeda.

Pobjeda je juče kontaktirala Rovčanina, ali on nije ni demantovao ni potvrdio tu informaciju.

“U ovom momentu ne mogu ništa da govorim o tome, jer to nije u mojoj nadležnosti”, kazao je Rovčanin Pobjedi i dodao da će, prema njegovim saznanjima, sjednica Odbora direktora EPCG biti održana danas.

Rovčanin je do sada radio u pljevaljskom Vodovodu i nije imao nikakvog kontakta sa elektroenergetskim sektorom. Kako je za vrijeme mandata dosadašnjeg menadžmenta EPCG ostvarila profit od 100 miliona eura, pred Rovčaninom će biti ozbiljan zadatak da najvažnija crnogorska kompanija ostane viskoprofitabilna.

Rovčanina je lider Demokrata Aleksa Bečić u junu 2019. godine imenovao za portparola te stranke.

Na sajtu Demokrata se navodi da je Rovčanin (1984) pravnik, a da je političku karijeru započeo 2010. godine.

Od 2014. godine odbornik je u pljevaljskom parlamentu, a od 2018. predsjedava klubu odbornika Demokrata u SO Pljevljа.

Potpredsjednik je i šef izbornog centra pljevaljskog odbora Demokrata, a od 2017. je član Glavnog odbora te stranke.

U pljevaljskom vodovodu radi od 2009. kao pravni referent, sekretar Upravnog odbora, rukovodilac Sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove i savjetnik za pravne poslove. Navodi se i da više od deceniju zastupa preduzeće pred sudovima i državnim organima.

Aktuelni direktor EPCG Igor Noveljić je nedavno saopštio da je EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura. On je kazao da je EPCG, zajedno sa firmama u većinskom vlasništvu, u tom periodu po osnovu poreza, prireza i drugih naknada u državni budžet uplatila oko 260 miliona eura.

Noveljić je imenovan 20. jula 2017. godine, a na toj poziciji je zamijenio Tonina Malja, koji je tada podnio ostavku zbog isteka uslova akcionarskog sporazuma Vlade i nekadašnjeg akcionara EPCG italijanske kompanije A2A.

Na skupštini akcionara EPCG 16. marta na prijedlog Vlade u bord su imenovani Milutin Đukanović, Nenad Marković, Aleksandar Dožić, Milun Božović, Jovan Radošević, Mirjana Čizmović i Rajko Radusinović. Odmah je održana konstitutivna sjednica borda na kojoj je Đukanović izabran za predsjednika.

Sastav novog borda je drugačiji od onog koji je predložio ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić. U toj varijanti u bordu su, osim Đukanovića, Dožića i Radusinovića, trebalo da budu Martin Ćalasan, Veljko Vasiljević, Marko Živković i Saša Miličić, koji su ispali iz kombinacije u zadnji tren po odluci premijera Krivokapića.

Dužnosti je na skupštini akcionara razriješen bord kojim je predsjedavao Đoko Krivokapić, a čiji su članovi bili dr Ranko Milović, Nikola Vujović, Samir Hodžić, prof. dr Vladan Radulović, Srđan Spajić i Miloš Konatar.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić tada im je zahvalio na izuzetnoj saradnji.

“Sviđelo se to nekome ili ne, ali EPCG je ostvarila najbolje rezultate u svojoj istoriji u toku njihovog mandata. Ostvarili smo neto dobit od gotovo stotinu miliona eura, imali najveći ciklus investicija od kada su izgrađene elektrane i mnogo toga što može da im služi na čast”,kazao je Noveljić.

Osim što se u posljednji čas predomislio oko vladinih predstavnika u bordu direktora EPCG, Krivokapić je to radio od početka mandata.

Prvo je mjesto ministra odbrane obećao Goranu Đuroviću i sat prije predstavljanja kabineta ga obavijestio da će to mjesto ipak da pokriva Olivera Injac. Đurović je utješno imenovan za člana borda To Montenegra.

Isto iskustvo imao je Željko Savović, koji je na posao došao kao šef kabinetra Krivokapića, a par minuta kasnije saznao da je na tom mjestu Ivana Malović, a njemu je ostalo da bude savjetnik. Izdržao je mjesec i po i podnio ostavku.

Za Vasilja Jovovića je već bilo napisano rješenje da preuzima direktorsku funkciju u Nacionalnoj biblioteci ,,Đurđe Crnojević“, kad se Ura pobunila i za dan na tom mjestu osvanula Dragica Lompar.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije