Connect with us

Ekonomija

EPCG: Projekat HE „Komarnica“ biće završen u novembru

Published

on

Idejni projekat buduće HE „Komarnica“ trebalo bi da bude završen u novembru ove godine, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta, ocijenjeno je na redovnom sastanku rukovodstva EPCG sa predstavnicima projektanata, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i kompanije Hidroinženjering AD Beograd, održanog u Nikšiću.

“Izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS”, navodi se u saopštenju EPCG.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima.

U ime Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ prisustvovali su generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, dok su ispred kompanije „Hidroinženjering“ AD Beograd učesnici sastanka bili izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

“Podsjetimo, projekat buduće HE „Komarnica“ podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE „Komarnica“ uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama – postojećom HE „Piva“ i budućom HE „Kruševo“.

“Očekivana godišnja proizvodnja HE „Komarnica“ iznosi i do 213 GWh električne energije, a biće ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio”, zaključeno je u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije