Connect with us

Ekonomija

GUVERNER ŽUGIĆ O UTICAJU KORONE: Pad privrede 17%, rast finansijske pismenosti stanovništva

Published

on

Radoje Žugić, foto: publikacija SICG

Transakcije mobilnim plaćanje porasle kod građana 73% i to je jedini benefit pandemije. Kriza izazvana pandemijom koronavirusa mogla bi se, sa pronalaskom vakcine, sanirati u dogledno vrijeme, saopštio je guverner Centralne banke  Radoje Žugić i dodao da je, kada se to desi, realno očekivati najbrži oporavak uslužnog sektora.

„Kada se to desi, realno je očekivati najbrži oporavak uslužnog sektora, odnosno turizma i komplementarnih djelatnosti, oblasti koje su tokom krize bile najpogođenije“, naveo je Žugić u publikaciji Savjeta stranih investirora (SSICG) pod nazivom Podstičemo poslovne prilike.

On je kazao da se pandemija negativno odrazila na ekonomske pokazatelje crnogorske ekonomije, kao i da će prema posljednjim projekcijama CBCG, privreda u ovoj godini zabilježiti pad od oko 17 odsto. To je posljedica smanjenja obima aktivnosti u većini sektora, posebno osjetljivih na eksterne šokove, kao što su turizam, saobraćaj, trgovina i poljoprivreda, kao i dužine trajanja pandemije.

Jedina dobra strana pandemije bio njen pozitivan uticaj na finansijsko opismenjavanje, prije svega stanovništva, a potom i privrede, tvrdi guverner Žugić

„Fizička izolacija i posljedično potreba klijenata, odnosno kupaca da traže beskontaktne platne opcije, kao i smanjenje troškova i naknada za elektronsko bankarstvo, koje su banke nudile tokom krize, nedvosmisleno je uticalo na ovaj proces“, naveo je Žugić.

On je dodao da je tokom godine došlo do značajnog povećanja broja korisnika mobilnog bankarstva, a najjači uticaj pandemije je primijećen kod broja platnih transakcija obavljenih mobilnim plaćanjem. Njihov broj je na kraju aprila u odnosu na januar porastao 49 odsto, od čega je kod građana došlo do rasta od 73 odsto, a kod preduzeća 12,2 odsto.

Žugić je podsjetio da je CBCG, od pojave epidemije koronavirusa, implementirala pet paketa, čiji je cilj očuvanje likvidne pozicije klijenata preusmjeravanjem likvidnosti iz bankarskog sistema ka privredi i građanima, očuvanje likvidne pozicije i rast kreditnog potencijala banaka, kao i dugoročno sistemsko rješavanje efekata trajnog smanjenja kreditne sposobnosti klijenata“, rekao je Žugić.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije