Connect with us

Ekonomija

CBCG: Nastaviti sa podrškom likvidnosti MSP sektoru

Published

on

Uz intenziviranje započete imunizacije, trebalo bi nastaviti sa podrškom likvidnosti mikro, malim i srednjim preduzećima i posvetiti se povećanju proizvodnih kapaciteta, razvoju ljudskog kapitala i tehnološkom napretku, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na godišnjem susretu guvernera regiona, koji se održava u Rovinju u Hrvatskoj, prezentovao iskustva Crne Gore na planu saniranja ekonomskih posljedica pandemije.

Žugić je naveo da je, zahvaljujući pažljivo definisanim mjerama Centralne banke, kao i dobrim parametrima poslovanja banaka iz pretkriznog perioda, očuvano zdravlje i stabilnost bankarskog sistema, koji će imati glavnu ulogu u dugoročnom oporavku ekonomije koji je pred nama.

„Neizvjesnost uslovljena pandemijom i dalje traje, što nas poziva na veliki oprez“, rekao je Žugić i dodao da je potrebno pripremiti plan postepenog i pravovremenog povlačenja mjera, kako bi se minimizirali rizici negativnog uticaja na realni sektor, a takođe i na bankarski sistem.

On je, kako je saopšteno iz CBCG, kazao da je stalno nadgledanje fiskalnih i rizika u bankarskom sektoru, naročito kreditnog rizika, od izuzetne važnosti za održavanje finansijske stabilnosti.

Glavne teme dvodnevnog skupa, koji je počeo u četvtak, odnose se na izazove sa kojima se kreatori monetarnih politika suočavaju u postpandemijskom okruženju.

Žugić je učestvovao na panelu na kome su razmatrana pitanja uticaja pandemije koronavirusa na ekonomije zemalja regiona, kao i na njihov oporavak.

Učesnici panela su diskutovali o antikriznim mjerama za podršku ekonomiji, kao i o procesu postepene normalizacije fiskalne i monetarne politike. Istaknuto je da je veoma važno prilagoditi tempo postepene normalizacije politika dinamici oporavke privrede, kako bi se izbjegle potencijalne neželjene posljedice.

Tokom panela je konstatovano da su se negativni efekti pandemije najviše osjetili u ekonomijama koje su bazirane na uslužnim djelatnostima i sa naslijeđenim sektorskim ranjivostima.

Učesnici panela su se saglasili u ocjeni da mjere podrške moraju biti adekvatno usmjerene, ka najugroženijim sektorima, ali da se nikako ne smije zanemariti sektor malih i srednjih preduzeća koji je tradicionalno ranjiv na sve šokove zbog svog slabog finansijskog kapaciteta.

Godišnji susret guvernera centralnih banaka regiona, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora, ima za cilj unapređenje saradnje, razmjenu iskustava i razmatranje aktuelnih izazova u vezi sa ključnim oblastima finansijske stabilnosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije