Connect with us

Ekonomija

HARASANI: Inspekcije će djelovati preventivno, a ne kazneno

Published

on

Uprava za inspekcijske poslove će se truditi da prema turističkim privrednicima djeluje preventivno, a ne kazneno, saopštio je v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani. On je na sastanku sa predstavnicima Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) najavio da će biti smanjen broj inspektora, ted a će biti angažovano ukupno njih 70.

Predstavnici CTU apelovali su na Upravu za inspekcijske poslove da svojim radom ne utiču negativno na konsolidaciju pandemijom ugroženog poslovnog ambijenta.

Predsjednik CTU Žarko Radulović, zahvalio je gospodinu Harasaniju što se odazvao pozivu za sastanak sa turističkim poslenicima, kako bi definisali konkretne goruće probleme, ali i razgovarali o modalitetima njihovog rješavanja.

“Naša saradnja je nužnost i u redovnim okolnostima, a kamoli sada, u uslovima rada koje nam je nametnula pandemija. Ako ne budemo sarađivali kao partneri nećemo stati na kraj problemima koji nas godinama opterećuju, a još manje se izboriti sa sivom ekonomijom. Zarad profita malobrojnih pojedinaca koji rade u sivoj zoni, građani ove države gube milionske prihode od turizma, što se ogleda u nemogućnost ulaganja u svu prateću infrastrukturu, zdravstveni, obrazovni  i kompletan ekonomski sistem. Vrijeme je za iskorak, ali ne po principu korak naprijed pa dva unazad”, kazao je Žarko Radulović.

Harasani je kazao da će ovo biti  specifična sezona.

“Trudićemo se da imamo više razumijevanja za turstičku privredu, nastojaćemo da djelujemo prije svega preventivno – a ne kazneno i stalno ćemo biti na raspolaganju, u skladu sa nadležnostima. Smanjićemo i broj inspektora u skladu sa redukovanim poslovanjem usljed korone. Domicilnih inspektora na primorju je 40, a dodatno će biti angažovano tokom sezone još oko 30. Želimo dugoročno da mijenjamo imidž organa, jer je nažalost pojam “ kazna” trenutno prva asocijacija na našu upravu, umjesto onoga što jeste naš posao – da riješimo nedoumice koje privrednici imaju i da ih uvedemo u regularno poslovanje. Jedni bez drugih ne možemo ”, kazao je Harasani.

Ilir Harasani je najavio modernizaciju rada Uprave za inspekcijske poslove. Novi elektronski servisi bi od sljedećeg ljeta trebalo da olakšaju i unaprijede neke administrativne obaveze koje privrednici imaju.

“Planirali smo uvođenje digitalne “check ( ček ) liste”. Primjera radi, za hotele će sadržati 25 stavki – počevši od odobrenja za rad zaključno sa knjigom žalbi. Vlasnici na taj način imaju pregled onoga što nedostaje, a i što je ispunjeno s njihove strane, imaju pregled šta bi trebalo regulisati unaprijed, jesu li u legalnoj zoni ili ne. Koliko god je cilj da olakšamo procedure ubjektima koje nadziremo, toliko je cilj i da se detaljnije analizira učinak inspektora i utiče na eventualnu subjektivnost, kako na terenu ne bi tražili nešto što nije predviđeno“ – kaže Harasani. Zato će, kako je najavio Harisani, biti formirana i posebna Služba za unutrašnju kontrolu kako bi se stalo na kraj korupciji, a bez narušavanja samostalnosti u radu.

Turistički poslenici su pozdravili ideju o pojačanoj kontroli obje strane, a pri tome  apelovali da inspekcijski timovi koje čine članovi više nadležnih službi – ne dolaze u kontrolu u  pratnji policije. „To“- kako navodi istaknuti budvanski ugostitelj Krsto Niklanović „izaziva uznemirenost gostiju, a i vlasnike objekata stavlja u nelagodnu poziciju objašnjavanja svojim gostima da nije u pitanju niti akcija hapšenja kriminalca, niti nekog od vlasnika, a to su sigurno neke od asocijacija koje pojava policije izaziva među gostima, ali i prolaznicima “.

Na kraju sastanka v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove potvrdio je spremnost ovog organa da izađe u susret zahtjevima privrednog sektora i otvorenost da kad god se pojavi neki problem da se o njemu direktno razgovara i zajednički sagledaju moguća rješenja.

“Na sastanku je bilo riječi o problemima koji predstavljaju veliko opterećenje za rad turiastičkih privrednika, u vezi sa najavljenim rastom akciza, visokom stopom oporezivanja zarada, komplikovanim procedurama pri zapošljavanju stranaca, procesom fiskalizacije, ali kako navedeni problemi nijesu u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, prisutni su izrazili potrebu za planiranjem sastanka sa Aleksandrom Damjanovićem v.d. direktora Uprave prihoda, na kome bi prisustvovao i v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove s ciljem kompletnog pružanja podrške turističkim poslenicima”, navodi se u saopštenju Uprave.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije