Connect with us

Ekonomija

KAKO JE HRVATSKA KOMPANIJA DOBILA UNOSAN POSAO: Paf, paf i katamaran

Published

on

Premijer Milojko Spajić očigledno je „sazreo“ u premijerskoj funkciji od onog čuvenog „paf paf i tender“. Tako je bez bilo kakvih procedura, makar onih sa kojima je javnost upoznata, dogovorio sezonske brodske linije između Budve i Dubrovnika od 29. juna na kojoj će biti angažovan katamaran “Antonija” kapaciteta 242 putnika, u vlasništvu hrvatske kompanije „G&V Lines“ iz Zadra, dugogodišnjeg partnera Kompasa Hrvatska.

Kako je hrvatska kompanija dobila ovaj unosan posao, da li je bila obaveza Vlade da raspiše bilo koju vrstu javnog poziva, kolika je raspodjela dobiti, a koliko će profitirati privatnik iz Hrvatske, nije poznato.

Kako nijesu poznati detalji dogovora koji je objelodanjen kada je posao bio već gotov, tako javnost nema ni uvid u to koliko će građane koštati ova „plovidba“ Vlade Crne Gore, da li je bilo moguće naći domaćeg ponuđača ili nekog sa povoljnijim uslovima. Najvažnije pitanje na koje bi morali odgovor da daju nadležni organi je – jesu li u ovom poslu iza očiju javnosti, prekršeni zakoni Crne Gore?

Paf, paf i eto je linija između Budve i Dubrovnika

Bilo potrebno raspisati tender za koncesiju

Izvori iz Vlade tvrde da je za ovaj posao bilo potrebno raspisati tender za koncesiju, i podsjećaju da je zbog toga i oduzeta trajektna linija Kamenari- Lepetani kompaniji Pomorski saobraćaj, uprkos zaključku Vlade Crne Gore iz 2019. godine, kojim se omogućavalo “Pomorskom saobraćaju” da nastavi da obavlja prevoz.

Informacije o novoj liniji na relaciji Budva – Dubrovnik  građanima se plasiraju na kašičicu, a interesantan podatak je da se mediji u Crnoj Gori ovim pitanjem bave sporadično, čak i oni skloni teorijama zavjere.

Djelimično i zbog toga, građani ne znaju čak ni iz koje dubrovačke luke će isplovljavati katamaran “Antonija” koji će povezivati Hrvatsku i Crnu Goru.

Interesi Crne Gore zanemareni

Prema pisanju lokalnih portala, za putnike iz Crne Gore koji bi brodom putovali za Dubrovnik to je važna informacija jer pristajanje u dubrovačku luku Gruž značilo bi dodatne troškove pošto je motiv odlaska u Dubrovnik najčešće drevni Stari grad.

Da li će Crna Gora imati bilo kakve koristi od linije Budva-Dubrovnik, ili ćemo samo prevoziti crnogorske turiste u Hrvatsku?

Sa druge strane najave iz Kompanije “Kompas”, sa kojom su čelnici Vlade Crne Gore dogovorili uspostavljane sezonske linije, naveli su da će se katamaran “Antonija” u luci Budva zadržavati do 45 minuta – što realno nije dovoljno vremena ni kafu da popiju i ostave nekoliko eura u Crnoj Gori.

Da li je hrvatska agencija vješto “upakovala” atraktivanu turističku turu na kojoj će putnici iz Dubrovnika imati tek toliko vremena da u Budvi naprave “selfie tour” pokazaće naredni mjeseci. Istina najavljena su dnevno dva isplovljavanja iz Budve, ali su i kapaciteti broda ograničeni na 242 putnika.

Nove linije i povezanost sa susjedima su neosporna potreba, ali logično bi bilo da su prioriteti u interesima privrede Crne Gore.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije