Connect with us

Ekonomija

KALUĐEROVIĆ: IRF je davao milione preduzećima bliskim vrhu bivše vlasti

Published

on

Fokus Investiciono-razvojnog fonda (IRF) će u ovoj godini biti dominantno finansiranje tekuće likvidnosti, kroz novi paket podrške s akcentom na mikro, mali i srednji segment privrede, saopštio je njegov predsjednik Odbora direktora, Velizar Kaluđerović.

On je kazao da će sve to imati za cilj očuvanje kontinuiteta poslovanja crnogorskih preduzeća i radnih mjesta.

„Takođe, nastavljaju se i kreditne linije za IPARD, za prozvodnju i preradu hrane, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, rekao je Kaluđerović u intervjuu agenciji Mina-business.

IRF, prema njegovim riječima, u bliskoj saradnji s ministarstvima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja ulaže veliki napor da obezbijedi nova sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, prevashodno Evropske investicione banke (EIB), Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) i Francuske agencije za razvoj (AfD).

„Te finansijske institucije u kontinuitetu pokazuju da su pravi prijatelji Crne Gore i strateški partneri IRF-a, sa dodatnom podrškom u izazovnim i kriznim momentima, koje proživljava crnogorska, kao i svjetska ekonomija“, kazao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je tokom prošle godine privredi odobreno 140 miliona EUR dugoročnih kredita, od kojih IRF trenutno radi na realizaciji preko 40 miliona kredita koji su ostali neisplaćeni, kao i oko 140 miliona EUR posredstvom faktoringa.

„Na taj način je u značajnoj mjeri iscrpljena raspoloživost sredstava od međunarodnih kreditora i redukovan sopstveni kreditni potencijal IRF-a. Pozicija IRF-a u ovoj godini se znatno promijenila, te trenutno nijesmo u mogućnosti da podržimo veće investicione projekte“, naveo je Kaluđerović.

On je saopštio da je prethodni predsjednik Odbora direktora u avgustu prošle godine obavijestio Vladu da se IRF nalazi u teškoj situaciji i da je zato neophodna podrška izvršne vlasti.

Tražena podrška je podrazumijevala dokapitalizaciju Fonda od države u vrijednosti od 50 miliona EUR, ili obezbjeđenje određene pozajmice od države u iznosu ne manjem od 30 miliona EUR.

Kaluđerović je rekao da je Vlada prethodnog premijera Duška Markovića, 13. avgusta prošle godine usvojila zaključke o odobrenju sredstava IRF-u u iznosu 30 miliona EUR u cilju održavanja likvidnosti i ekonomske aktivnosti privrede.

„Nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta ova sredstva nijesu nikada uplaćena IRF-u, a bivše rukovodstvo te institucije je, nakon promjene vlasti, bez obzira na tu tešku situaciju u kojoj se Fond nalazio, nastavilo s brojnim odlukama o odobravanju kredita, među kojima i onih za koje nije postojala saglasnost stručnih službi, zatim odlukama o odobravanju kupovine nepokretnosti, potpisivanju kolektivnog ugovora. Ove činjenice najbolje oslikavaju stanje u IRF-u kada je novo rukovodstvo stupilo na dužnost u januaru ove godine“, smatra Kaluđerović.

On je dodao da je IRF u prethodnom periodu dao značajan doprinos u ublažavanju posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kroz tri paketa podrške privredi, kao i u implementaciji preporuka Centralne banke (CBCG) koje se odnose na odobravanje reprograma i moratorijuma subjektima koji su pogođeni COVID-19 krizom.

Komentarišući kritike da je IRF neadekvatno alocirao kreditnu podršku privredi, prije svega da je izostajala podrška malom i srednjem biznisu, Kaluđerović je naveo da je poznato da je do januara ove godine IRF vodio istaknuti kadar Demokratske partije socijalista (DPS) i akter afere „Snimak“, Zoran Vukčević, koji je, između ostalog, istovremeno bio i predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor IRF-a.

„Takva pozicija obezbjeđivala je i njemu i vrhu DPS-a da višemilionskim kreditima realizuju projekte preduzeća koja su prepoznata kao bliska vrhu tadašnje vlasti. Na isti način je prethodno rukovodstvo IRF-a tretiralo članove porodice predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, kojima su i uslovima negativnog mišljenja stručnih službi odobravani višemilionski krediti“, saopštio je Klauđerović.

Za IRF će u narednom periodu, kako je poručio, biti jedino važno da li preduzeće ispunjava uslove i zadovoljava kriterijume koji su definisani programom kreditne podrške., inovativno preduzetništvo, ICT biznis, osobe sa invaliditetom i slično“, naveo je Kaluđerović.

On je zaključio da IRF programe kreditne podrške realizuje sinergetski u saradnji sa resornim ministarstvima, kako bi obuhvatili svu potrebnu ekspertizu i zajednički doprinijeli prevazilaženju poteškoća s kojima je u uslovima pandemije suočena crnogorska privreda

1 Comment

1 Komentar

  1. Džoma Dipl

    28.03.2021. at 12:11

    Ovu osobu je koncern medijske mafije “Vijesti” otkupio od SNP-a i pridodao Bečić Aleksi za konsultanta.
    Ova osoba je poznata javnosti CG kao bezpogovorni izvršitelj želja Balkanskog Kasapina za teritoriju Crne Gore a svoju titulu učesnika u pokušaju izbijanja građanskog rata u CG je stekao kroz odabir, regrutovanje i postavljanje pripadnika zloglasnog Sedmog Bataljona odanog Rep Serviji a za dejstvovanje u svojoj zemlji i zemlji svojih predaka, Crnoj Gori.
    Tek toliko da se priśetimo…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije