Connect with us

Ekonomija

KOMBINATORIKE: Ilir Harasani na čelu Uprave za inspekcijske poslove

Published

on

Vlada Crne Gore imenovala je Ilira Harasanija za vršioca dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove.

“Za vršıoca dužnosti dırektora Uprave za inspekcijske poslove određuje se Ilir Harasanı, magıstar pravnıh nauka, do imenovanja direktora ove uprave u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci”, navodi se u Rješenju Vlade kojeg objavljuje portal Luča.

On će na toj funkcji zamijeniti Aliju Košutu koji je nedavno podnio ostavku.

U pitanju je jedno od ključnih direktorskih mjesta uz čelna mjesta Uprave prihoda i Uprave carina. No, da li će tako i osati ostaje da se vidi jer ima ideja da se inspekcije vrate u ministarstva.

ANALIZA

Podsjetimo, Ministarstvo javne uprave priprema novi zakon o inspekcijama kojim će se vjerovatno ukinuti Uprava za inspekcijske poslove ili radikalno promijeniti njeno funkcionisanje.

Prema Analizi tog resora, radom Uprave za inspekcijske poslove, odnosno projektom objedinjavanja inspekcija pod jednu upravu, nijesu postignuti zadovoljavajući rezultati, zbog čega prednost treba dati decentralizovanom sistemu rada inspekcija, odnosno povratku inspekcija u nadležnost resornih ministarstava.

“Prednost se daje decentralizovanom modelu koji omogućava efikasnije ostvarivanje odgovornosti inspekcije odnosno starješine inspekcijskog organa, a, takođe, i transparentnije ostvarivanje političke odgovornosti resornog ministra za stanje u jednoj oblasti. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija da pripremi izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru”, navedeno je u Analizi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije