Connect with us

Ekonomija

KONAČNU RIJEČ DAĆE SKUPŠTINA: Fiskalna strategija do kraja juna

Published

on

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u završnoj je fazi izrade četvorogodišnje fiskalne strategije koju će uskoro staviti na javnu raspravu početkom juna, a do kraja sledećeg mjeseca bi trebalo da je Vlada usvoji.

Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti definisano je da Vlada za period svog mandata donosi fisklanu strategiju koju daje Centralnoj banci (CBCG) na mišljenje, a potom je Skupštini dostavlja na usvajanje zajedno sa mišljenjem CBCG.

“Fiskalna strategija za period od 2021. do 2024. godine je u finalnoj fazi zaokruživanja ovog važnog strateškog dokumenta, s ciljem da se prema javnosti objavi u formi nacrta za javnu raspravu. Postavljen je makro-fiskalni okvir, dat je presjek stanja u primjeni prethodne fiskalne strategije, dok su i pripremljeni predlozi strukturnih reformi, koji će crnogorsku ekonomsku konjukturu i javnu upravu učiniti konkurentnijim i efikasnijim za nove investicije koje će donijeti inkluzivnost i postepeno jačati životni standard najšireg kruga zaposlenih, kao i prijeko potrebno unaprijediti kvalitet javne usluge”, objašnjeno je iz tog resora.

Kako su naveli, pripremljen je javni poziv najširoj stručnoj i ostaloj javnosti da predlozima/sugestijama/kritikama učestvuje u javnoj raspravi, te da se u pripremnoj fazi pisanja tog strateškog dokumenta prijavilo jedno poslovno udruženje i jedna nevladina organizacija.

“Poziv o nacrtu se priprema u prvoj sedmici juna, a važiće dvije sedmice. Planirano je da fiskalna strategija bude predložena Vladi na usvajanje krajem juna”, kazali su u ministarstvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije