Connect with us

Ekonomija

KONATAR UPUTIO INICIJATIVU: Moratorijum na sve kredite za one koji to žele

Published

on

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, uputio je danas inicijativu nadležnim institucijama kako bi se svim građanima i privrednicima, koji to žele, omogućilo odlaganje, odnosno moratorijum otplate kredita od tri do pet mjeseci.

Konatar, koji je i šef poslaničkog kluba Crno na bijelo, inicijativu je uputio guverneru Centralne banke, Radoju Žugiću, kao i ministrima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću.

„Mogućnost moratorijuma se odnosi na korisnike svih vrsta kredita, uključujući gotovinske, obezbijeđene i neobezbijeđene, stambene, za penzionere, potrošačke, investicione, za obrtna sredstva, za likvidnost, kao i kreditne proizvode u vezi sa korišćenjem kartica”, naveo je Konatar u inicijativi.

Moratorijum se takođe odnosi na primaoce lizinga i korisnike kredita mikro kreditnih finansijskih institucija.

Konatar je kazao da, imajući u vidu obim ekonomske krize koja je pogodila građane i privredu, njihova obaveza kao odgovornih društveno-političkih činilaca je da u vremenu pandemije koronavirusa iniciraju mjere i predloge koji će olakšati život građana i doprinijeti očuvanju privrede i radnih mjesta.

„Jedna od neophodnih mjera u ovom trenutku je i odlaganje otplate kredita koje bi se odnosilo na sve dužnike građane, preduzetnike, poljoprivrednike i privredna društva koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza u roku od tri do pet mjeseci”, smatra Konatar.

Tokom tog perioda dužnik, kako je kazao, ne bi bio u obavezi da otplaćuje rate po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela i neizmirena potraživanja, kao što su to činile prethodne godine, i ne bi pokretale postupke izvršenja.

“Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza“, navodi se u dopisu.

Konatar je podsjetio da je u ovom trenutku mjerama Centralne banke omogućeno da svi korisnici kredita kojima je zarada smanjena deset odsto i više kao posljedica koronakrize imaju pravo da od svoje banke zahtijevaju reprogram i moratorijum do šest mjeseci.

„Kada je privreda u pitanju, Centralna banka je omogućila ugroženim djelatnostima, njih 111, da imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita do kraja avgusta. Međutim, ove mjere smatramo nedovoljnim, jer banke imaju mogućnost da procjenjuju da li klijent ima ili ne pravo na moratorijum, odnosno da li je pozicija klijenta u dovoljnoj mjeri finansijski ugrožena ili ne i odobravaju ga ukoliko to sama banka želi“, ocijenio je Konatar.

On je rekao da je predlog Građanskog pokreta URA sveobuhvatan, jer daje mogućnost moratorijuma kredita svima koji to žele, a banke bi bile u obavezi da prihvate zahtjeve klijenata, ukoliko nije prekršen osnovni ugovor o kreditu.

„Dok traje kriza svi se moramo žrtvovati. Kao što to radi država, očekujemo da i poslovne banke dobrim dijelom kao i do sada pokažu razumijevanje, jer mnoge privredne djelatnosti u kojima građani nalaze zaposlenje već duže vrijeme zbog mjera ne rade i najmanje što možemo da uradimo jeste da im i na ovaj način izađemo u susret“, zaključuje se u inicijativi Konatara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije