Connect with us

Ekonomija

MEDOJEVIĆ: Emisija izvedena tajno, kolika je visina provizija koje su uzeli akteri “slobodne pogodbe”?

Published

on

Medojević (FOTO: CDM)

Ekstremno visoka kamata je pokazatelj bankrota javnih finansija i spekulativnog karaktera transakcije, kazao je lider PzP-a Nebojša Medojević.

“Srbija se zadužila za 1.06% Hravtska 0.4-0.6%. U 2021. za naplatu pristiže 436,4 miliona. Što znači da se Vlada zadužila dodatnih 313,6 miliona eura za finansiranje deficita i jačanje likvidnosti budžeta što je 8,1 % BDP. Sama kamatna stope od 2,95% ukazuje na njen spekulativni karakter što je posledica neodrživog budžetskog deficita i stanja u javnim finansijama zemlje”, kazao je Medojević.

Činjenica da se Srbija zadužuje tri puta jeftinije od Crne Gore je, kako tvrdi lider PzP-a, jasan dokaz nivoa povjerenja u stabilnost javnih finansija Crne Gore.

“Drugi, ne manje važan aspekt je činjenica da spekulativne kamate privlače samo špekulativne investitore koji su spremni da prihvate rizik da im Crna Gora nakon sedam godina neće moći da isplati 870 miliona eura ove emisije. Kako ne znamo bitne detalje emisije vezane za metod obračuna kamata i dinamika plaćanja, nemoguće je procjeniti koliko godišnje će ova emisija opteretiti naš budžet”, kazao je Medojević.

Prema njegovim tvrdnjama, špekulativni investitori mogu biti i perači novca mafije koji su spremni da prihvate rizik pozajmljivana novca zemlji koja ima dvocifreni budžetski i pad BDP od 20%.

“Činjenica da je ova emisija izvedena tajno,  otvara pitanje korupcije i visine provizija koje su uzeli akteri ove “slobodne pogodbe”, naglašava Medojević.

Transakcija nije obavljena javno preko neke od zvaničnih berzi.

“Očigledno je da postojao snažni interes na obje strane da se izbjegne nepoželjna konkurencija na tržistu i da se dil zatvori neposrednim dogovorom sa unaprije izabranim investitorima. Nekoliko godina sam u poslovima oko privatizacije tijesno sarađivao sa investicionim bankama i mogu sasvim pouzdano da kažem da u tom svijetu niko ne radi ništa besplatno. Sve se vrti oko provizija, a provizija na posao 750 miliona sa spekulativnom kamatom od skoro 3% može da ide od 0,5 do 1% . Ovdje akteri ove tajne transakcije dijele kolač 5-9 miliona eura (jer se provizija računa na ukupnu vrijednost transakcije što je u ovom slučaju između 850-890 mil eura”, navodi Medojević.

Kako je naglasio, ko je podijelo ovu proviziju i da li je neko ko je u ovom tajnom dilu zastupao državu Crnu Goru uzeo proviziju, može sa odgovori samo jedna ozbiljna i profesionalna istraga.

“Lično sumnjam da je ovo sve rađeno kao privatni posao preko više povezanih fizičkih i pravnih lica koji su se znali od ranije i da je motiv bila zarada. Naši pregovarači su vjerovatno bili sogurni da ih Katnić neće procesuirati zbog svojih pozicija u Vladi, pa su svjesno prekršili više zakona i obavili tajno ovaj proditabilan posao za sve koji su u njemu učestvovali”, kazao je Medojević.

Nesporno je, naglašava, da je ovom transakcijom naš dug sa 3,66 milkijardi eura porastao na skoro 4 milijarde eura, što je preko 100% BDP.

“Povećanje duga, smanjuje kreditni rejting Crna Gore, koji je već spekulativni i kamata na nove dugove će rasti”, kazao je Medojević.

Vlada je, ističe, tajnom transakcijom, sa elementima velike korupcije, prekršila brojne zakone, povećala dug države za 10%, smanjila i onako loš kreditni rejting i povećala kamat.

Ponavlja da Vlada nije reformska i da tvrdi da ima snažne koruptivne prakse.

“Ova ekonomska politika Vlade je slična ideji da se teški narkoman ne liječi od zavisnosti, već da mu se daju jače doze. Ja bih prvo konfiskovao imovinu lopova koji su opljačkali Crnu Goru, pa očistio javnu upravu od špijuna i lopova DPS, vratio Telekom državi, napravio reviziju troškova auto-puta… Ne bih se zaduživao bez prethodno izražene Strategije ekonomske obnove i akcionog plana. Neko je u ovom poslu uzeo višemilionsku proviziju. Poslednje sto nam treba posle 30 godina pljačke je korupcoija  talovi. Ovo je čist kriminal i korupcija”, zaključio je Medojević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije