Connect with us

Ekonomija

OMAŽ MILENI VLAHOVIĆ: Nezakonito projektovala, nelegalno gradila, Skijališta dovela u debeli minus

Published

on

Predsjednica Odbora direktora Skijališta Crne Gore Milena Vlahović podnijela je ostavku na tu poziciju iz, kako je saopštila, ”moralnih, profesionalnih i patriotskih razloga”, iako su te osobine upravo one koje je najmanje pokazala u svom kratkom ali pogubnom angažmanu na mjestu predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore.

Vlahovićevu „moralni razlozi“ nijesu mnogo opterećivali kada je na to mjesto došla političkom prevarom URA i Demokrata, iako je ta funkcija u čuvenoj raspodjeli „po dubini“ pripadala Socijalističkoj narodnoj partiji.

U to vrijeme predsjednik Vlade je bio Dritan Abazović, politički šef suprugu Milene Vlahović, Miodragu Struji Vlahoviću, koji je u skladu sa njihovim moralnim kodom, ženu smjestio u fotelju predsjednika Odbora direktora Skijališta. Među prvim potezima Vlahovićeve, po sopstvenom priznanju, bilo je nezakonito i potencijalno koruptivno predlaganje Odboru direktora da usvoji projekat „Malog hitnog osnježavanja“.

Ko o čemu Milena Vlahović o patriotizmu: Rezultat rada Vlahovićeve je minus od više od 200.000 eura koje je morala da plati država odnosno svi građani. U taj minus nažalost nije uračinata izgubljena dobit nastala neradom Vlahovićeve.

„Tokom avgusta 2023. sam pripremila i u septembru predložila idejno rješenje projekta Malog hitnog osnježavanja na Skijalištu Kolašin 1600 kojim je trebalo sa postojećeg potoka, koji nikada ne presušuje i koji protiče između staza br. 5 i 7 napraviti akumulaciju i osnježavanje donjeg dijela tih staza. Time bi se mogao osniježiti komercijalno najvažniji dio staza: novi ski lift tipa tanjir , traka za početnike i plato oko restorana. Projekat je bio isplaniran da se zbog hitnosti izvrši iz sopstvenih sredstava, oko 300.000 eura koje su Skijališta tada imala, po principu projektuj-izgradi i od tog momenta mogao je biti izveden prije decembra 2023. Nažalost ostatak Odbora to nije podržao te nije realizovan”, kazala je Vlahović.

Ovaj podatak bi sam po sebi bio dovoljan da reaguju nadležni organi jer se radi o kršenju više zakona i procedura, potencijalnoj zloupotrebi službenog položaja, nepotizmu, namiještanju poslova članovima familija…

Miodrag Struja Vlahović i njegova supruga Milena samo su neki od partijskih uhljeba koji su instalirani da uništavaju državna preduzeća za vrijeme mandata Dritana Abazovića koji se u veoma žestokoj konkurenciji istakao kao jedan od najgorih političara ”oslobodilačke” vlasti

Prvo, „malo hitno osnježavanje“ ne postoji nigdje u planskim dokumentima. Drugo, kako je Vlahovićeva koja po struci nema nikave veze sa prostornim planiranjem niti sistemima osnježavanja, za mjesec dana  (avgust 2023.) pripremila i u septembru predložila idejno rješenje projekta inspirativnog naziva „Malo hitno osnježavanje“, na osnovu kojih ovlaštenja, tenderske proceure, relevantnih istraživanja i u čije ime je to radila osoba koja veze nema sa projektovanjem?

Treće, kako je ocijenila da „potok nikada ne presušuje“? Da li je Vlahovićeva, sada i stručnjak za vode, u svakom momentu pratila potok na Bjelasici „između staza 5 i 6“? I na osnovu kojih referenci Vlahovićeva zna bolje od relevantnih, sertifikovnih kompanija za tu oblast? Četvrto, da li je Vlahovićeva ušla u zonu krivične odgovornosti kada je koristila svoj položaj u Skijalištima Crne Gore da mimo zakona i procedura, istraživanja, studija i elaborata, prostornog plana i urbanističko-tehničkih uslova traži od Odbora direktora da joj nezakonito dozvole da raspolaže sa čak 300.000 eura novca kompanije na projekat koji je ona uradila za mjesec dana?

Divlja gradnja na Bjelasici: U katastru vikendica supruga Milene Vlahović, famoznog Mija Struje zavedena je kao objekat izgrađen bez građevinske dozovle i na tuđem zemljištu. Možda je Vlahovićka željela da taj model primijeni i na Skijališta Crne Gore, da gradi i sprovodi projekte mimo propisa i prostornog plana

Sve ovo ne da govori dovoljno o „profesionalizmu“ Vlahovićeve već je više nego dovoljno za nadležne organe da ozbiljno prečešljaju njen rad na poziciji koju je zauzela političkom prevarom.

U Skijalištima Crne Gore su tada tvrdili da taj projekat nije uradila ona nego njen suprug, javnosti dobro poznati Mijo Struja, kome je kršenje zakona gotovo prešlo u naviku. Navodno, Struja je projektovao da se napravi jezerce tačno ispod njegovog nelegalnog objekta na Bjelasici, koji je napravio tik uz stazu. Patriotski, par Mijo i Milena Vlahović su Crnu Goru izgleda doživjeli kao svoju prćiju po kojoj mogu da grade i projektuju kako je njima drago. I još se ljute što im Odbor direktora nije dao 300.000 eura za to.

Nelegalno sagrađena vikendica i njen vlasnik Mijo Struja: Da li je on učio suprugu da gura projekte kao što su „malo hitno osnježavanje“? Očigledno da joj je pomogao u pisanju saopštenja za medije nakon što je podnijela ostavku

Vlahovićeva sa iskustvom „projektovanja“ iz avgusta 2023. sada kritikuje Plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove koji je radila najbolja svjetska kuća iz te oblasti, kanadski  Ecosign, koji je radio na preko 400 različitih planinskih projekata u 42 zemlje svijeta i stekao značajnu reputaciju, ne samo u dizajnu uspješnih novih odmarališta u Kanadi, SAD i Kini, već i u redizajnu i obnovi nekih od najstarijih i najpoznatijih evropskih odmarališta kao što su Davos, Laax, Grindelwald,  Verbier i Zermatt, Švajcarska; Courchevel, Francuska i Sveti Anton, Serfaus i Soelden u Austriji.

Vlahovićeva ova skijališta nije ni na slici vidjela, ali „smatra da je potrebno da se plan revidira“ optužujući „građevinski lobi“ da „vrši veliki loš uticaj na razvoj ski centara“. Da li je Vlahovićeva pod građevinskim lobijem mislila na svoga supruga, Mija Struju i njegovu nelegalnu građevinu, ili na sebe koja za mjesec dana, bez obrazovanja, znanja i iskustva, nezakonito i mimo planova „projektuje“ po Bjelasici?

Vlahovićeva je u svom kratkom mandatu napravila ogromnu štetu Skijalištima. Nije ništa uradila da se projekat osnježavanja i vodosnabdijevanja realizuje, opstruirala je projekat zajedničkog ski pasa za sve staze na Bjelasici što je doprinijelo da minus u budžetu Skijališta bude još veći, a nije riješila ni pitanje šestosjeda koji već pet godina propada po magacinima u čak tri grada. Rezultat rada Vlahovićeve je minus od više od 200.000 eura koje je morala da plati država, odnosno svi građani. U taj minus nažalost nije uračunata izgubljena dobit nastala neradom Vlahovićeve.

Bivši ministar Vladimir Martinović koji je smijenjen nakon pisanja Portala Aktuelno: Poznat po aferama, nesposobnošću, zapošljavanju rodbine i podržavanju nesposobnog kadra kakav je bračni tandem iz URA-e

Sada je potpuno jasno da Vlahovićeva nije podnijela ostavku zbog „moralnih, profesionalnih i patriotskih“ razloga već čisto praktičnih, jer je znala da ovakvi rezultati neće impresionirati novu ministarku Simonidu Kordić koja je u dosadašnjem radu pokazala profesionalnost. Smjenom Vladimira Martinovića sa mjesta ministra zaduženog za resor turizma, bračni par Vlahović je izgubio bliskog saradnika na tako važnoj poziciji. Ostavka Vlahovićeve je pokušaj da se „dostojanstveno“ izvuče prije smjene, ali i kako mnogi tvrde, da pokuša da preduprijedi potencijalne istrage koje bi mogle biti pokrenute protiv nje. Jer Vlahovićeva nije bez iskustva u krivičnim procesima. Vlahovićeva je Kolašincima ostala u pamćenju kao šefica poslovnice Atlas banke u tom gradu, kada je više od 100 lica pretrpjelo finansijsku prevaru tako što su na njihova imena odobravani i isplaćivani krediti bez njihovog znanja. Slučaj je dospio u medije, a završio je na sudu. Svi potčinjeni Vlahovićevoj su krivično odgovarali, osim nje koja je  izbjegla pravdu otkazom. Svaka sličnost sa ostavkom u Skijalištima Crne Gore je slučajna. Mnogi sumnjaju da se izvukla uz pomoć kolašinskih veza u pravosuđu koje tada nijesu bile male i koje su joj savjetovale da je bolje da dobije otkaz i zadovolji apetite opravdano uzavrele kolašinske javnosti nego da krivično odgovara. Moralno i profesionalno i nadasve patriotski.

Sa takvim CV-jem, Vlahovićeva je jedino kod Martinovića mogla da bude na mjestu predsjednice Odbora direktora Skijališta, a kakvi su „dilovi“ u pitanju, trebalo bi da istraže nadležni organi. Sasvim je sigurno da niko od ove trojke nije iz poslova sa državom izašao siromašniji, osim Skijališta Crne Gore.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije