Connect with us

Ekonomija

PLANTAŽE DUGUJU VIŠE OD 45 MILIONA EURA: Tokom sedmice prijedlog za pokušaj spasa

Published

on

Foto: plantaze.com

Kompanija Plantaže duguje preko 45 miliona eura i dovedena je pred stečaj zbog neracionalnog poslovanja prethodnih godina, pokazali su zaključci eksternog eksperta koji je angažovan na prijedlog ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, Aleksandra Stijovića.

Eksterna analiza je, kako pišu Vijesti, pokazala da je takvo stanje u kompaniji takođe rezultat trošenja ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo sebi.

Otkriveno je da je kompanija godišnje preko blagajne godinama isplaćivala i po šest miliona eura u kešu na razne naknade, „limite“ i ostale sporne isplate, da je svaki treći zaposleni u kompaniji označen kao rukovodilac sa ogromnim zaradama, da ima sektora u kojima „radi“ 14 šefova, a svega tri radnika, da su neki rukovodioci i po dvije trećine radnog vremena provodili na službenim putovanjima po inostranstvu sa ogromnim isplatama za dnevnice i da su po istom osnovu više puta primali iste naknade.

“Nakon mjesec analize stanja i poslovanja u Plantažama i detaljne analize do sada prikupljene dokumentacije dobijeni su podaci koji jasno ukazuju kako su Plantaže dovedene gotovo pred stečaj”, saopšteno je iz Ministarstva.

Analiza je pokazala da su dugovi kompanije na 28. februar prema dobavljačima, bankama i radnicima iznosili 45,65 miliona EUR.

U taj iznos nijesu uračunati iznosi sponzorstava i donacija, konsultantskih ugovora i zakonski spornih isplata Bordu direktora i menadžmentu, kao ni troškovi otpisa stambenih kredita zaposlenima prilikom odlaska u penziju, a koji iznose 1,36 miliona EUR.

Prosječna neto zarada u preduzeću u 2018. godini iznosila je 720,38 EUR, a u 2019. godini je bila 782,1 EUR, dok su u isto vrijeme menadžment i članovi Borda direktora primali zaradu po nekoliko osnova u iznosima od 1,5 hiljada do deset hiljada EUR.

“Osim osnovne zarade u kompaniji postoji ‘naknada za korporativno upravljanje’ koju pozitivni propisi ne poznaju, a koja premašuje sve iznose osnovne zarade i za koju ne postoji definisan način obračuna. Pored toga, minuli rad obračunava se u sklopu osnovne zarade, dok naknadu za minuli rad isplaćuju posebno, bez definisane procedure”, navodi se u analizi.

Pored toga, obavljaju se isplate i na osnovu takozvanih “limita”, za koje takođe ne postoji procedura i njihov iznos takođe pramašuje višestruko osnovnu zaradu, a posebno se isplaćuju i godišnji odmori.

“Svi navedeni iznosi se isplaćuju gotovinom preko blagajne. Ilustracije radi u 2019. godini preko blagajne je isplaćena gotovina u iznosu od 5,98 miliona EUR, a što je bio prosjek i u prethodnim godinama”, dodaje se u analizi.

Kompanija trenutno ima 587 stalno zaposlena radnika pri čemu jedna trećina pripada rukovodećem kadru, a pored tog broja zapošljava još oko 80 sezonskih radnika.

Stambeni krediti su uglavnom dijeljeni bespovratno, odnosno Odlukom o dodjeli kredita za rješavanje stambenih potreba, a dobio ih je skoro kompletan rukovodeći kadar u iznosima od 30 hiljada do 299 hiljada EUR.

Stijović će, kako je najavljeno, naredne sedmice na konferenciji za novinare saopštiti detalje i zaključke analize detaljni presjek stanja kompanije i saopštiti prijedlog rješenja za pokušaj spašavanja Plantaža.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije