Connect with us

Ekonomija

VLADA BEZ ODGOVORA: Računi sve veći, korpe sve manje

Published

on

Jučerašnje poskupljenje goriva, osmo po redu od početka godine, direktno ugrožava budžet građana i podstiče rast cijena osnovnih životnih namirnica. Ipak, Vlada još nije preduzela konkretne mjere da to spriječi, saglasni su sagovornici Gradskog portala.

Ekonomski analitičar, profesor Vasilije Kostić, ocjenjuje da je riječ o novom udaru na životni standard građana, na koji je dodatno uticala pandemija koronavirusa.

Vasilije Kostic

Vasilije Kostić, foto: Gradski portal

„Cijena energenata je u toku pandemije ozbiljno padala jer je produkcija bila ista, ali nije bilo dovoljno prostora za skladištenje. Sada je situacija obrnuta: svjetske ekonomije se oporavljaju, postoji sve veća tražnja za energentima i njihova cijena raste“, kazao je Kostić za Gradski portal.

„Pogrešan pristup u ograničavanju cijena“

Kostić smatra da Vlada nije preduzela prave korake u zaustavljanju rasta cijena.

„Najavili su ograničavanje marža trgovačkih subjekata. Mislim da je to potpuno pogrešan pristup, jer će se time poremetiti cjenovni mehanizam na tržištu. Ograničavanjem cijene jednih proizvoda, na nivou koji je niži od tržišnog, dolazimo do „ekonomije oskudice“. Ovaj problem je izvjestan ukoliko se sprovede ograničavanje cijena, jer to ozbiljno šteti dugoročnoj ekonomiji. Jedino realno rješenje je da država subvencionira grupe proizvoda i na taj način preuzme na sebe trošak određenih poskupljenja. U svakom slučaju, uloga države je da sprovede određene mjere kako bi spriječila negativne posljedice na životni standard građana“, zaključuje Kostić.

Mugoša: Standard sve lošiji

Poslanik SD-a Boris Mugoša upozorava da cijene bezobzirno rastu. On kaže da se svađama na javnoj sceni vješto prikrivaju popunjavanja dogovorenih pozicija „po dubini“.

„Računi su sve veći, a kese sve manje. Dok se građani (ili narod, kako ih oslovljava nova vlast) zamajavaju potrošenim i dnevnopolitičkim temama, standard značajnog broja građana je sve lošiji. Populizma, revanšizma, nekulture, vrijeđanja zdravog razuma u politici ima napretek. Ovi novi deset mjeseci papagajski ponavljaju da su za sve krivi oni stari“, naveo je Mugoša na Tviteru.

Nikčević: Država da spriječi rast cijena osnovnih namirnica

Predsjednica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević poručuje da država treba da spriječi rast cijena tako što će ograničiti poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Nikčević je, za Gradski radio, ranije kazala da je to moguće uraditi bez obzira na zakon.

Olga Nikčević, printskrin

„Trgovac može da formira cijenu u iznosu u kojem želi. Međutim, u situacijama kao što je trenutna, koja je prouzrokovana kovidom i traje više od godinu, država treba da preduzme konkretne mjere“, rekla je Nikčević, navodeći da je Srbija od rasta cijena zaštitila 60 proizvoda.

Joković: Rast cijena nedopustiv

Rast cijena skoro svih životnih namirnica je osjetan, ocijenio je za Gradski radio predsjednik SNP-a i skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković.

„Oštro se protivimo poskupljenju osnovnih životnih namirnica. U prethodnom periodu, država je imala određene robne rezerve i onda bi intervenisala po sniženim cijenama kada dođe do poremećaja na tržištu. DPS nije vodio računa o rezervama, tako da je ovo jedini dobar vid intervencije na tržištu“, kaže Joković.

Vladimir Joković, foto skupstina.me

Joković dodaje da je potrebno provjeriti da li je riječ o globalnom povećanju cijena određenih proizvoda ili su uvozničke marže maloprodajnih lanaca velike.

„Moguće da postoji monopol prilikom distribucije određenih proizvoda. Određeni lanci i distributeri kroz distribuciju stiču neprimjerenu ili preveliku dobit. Ministarstvo ekonomskog razvoja mora ozbiljno da se pozabavi ovim problemom, jer s obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju, rast cijena životnih namirnica je nedopustiv“, zaključuje Joković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije