Connect with us

Ekonomija

KOSTIĆ: Neusvajanje zakona parališe ekonomiju

Published

on

Neusvajanje zakona važnih za punjenje budžeta parališe ekonomiju i stavlja je na čekanje, ocijenio je u izjavi za Pobjedu ekonomski analitičar i profesor Vasilije Kostić. On smatra da je naša nasušna potreba preporod ekonomije, zbog čega je pozvao političke partije da vode računa da ceh njihovog djelovanja snosi cijelo društvo.

“Budžet je tek usvojen, ali se još ne može primjenjivati. Nijesu usvojeni zakoni o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave. Nije ni Zakon o akcizama, iako za njega nije šteta što nije došao na red. To je sve na čekanju, a znamo da danas niko ne čeka nikog, a kamoli da vas čeka tržište ili tržišna konkurencija. Da ne govorimo o potrebama stanovništa koje rastu, a sredstva nam se tope”, kazao je Kostić.

Ministarstvo finansija nedavno je pozvalo Skupštinu da se izjasni o setu zakona važnih za javne finansije, koji su u proceduri od 14. maja. Usvajanje zakona trenutno je stopirano zbog političke krize izazvane odlukom DF-a da bojkotuje sjednice Skupštine.

Usvajanje izmjena zakona o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave neophodno je kako bi se stvorile pravne pretpostavke da država naplaćuje prihode po osnovu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Planirano je da se od toga godišnje prihoduje 40 miliona eura.

Na čekanju je i Zakon o akcizama kojim je predviđena izmjena akciznog kalendara od 1. jula i povećanje akciza na duvanske proizvode, slatkiše, alkohol i gazirana pića. Vlada je od akciza planirala da prihoduje 16,8 miliona eura do kraja godine.

Kostić ukazuje da se stvari ne mogu popravljati ako se ne realizuje agenda Vlade, ma kakva ona bila.

“Najbolji opis naše situacije bi mogao biti naziv Kunderinog romana ,,Nepodnošljiva lakoća postojanja“. Nije ovo ništa novo, niti nešto što nije već viđeno u političkom životu drugih društava. Međutim, veliki i prosperitetni narodi se izdvajaju od malih po tome što znaju kad je ,,dara prevršila mjeru“ ili da će je prevršiti uskoro, pa je neophodno u interesu zemlje i građana naći modus vivendi koji društvo ne vodi do ekonomskog i drugog ruba”,naveo je Kostić.

Uz to, kako je dodao, ono što kod nas nema značaj i čega nijesmo svjesni je vrijeme.

“Curi nam vrijeme, a to je resurs koji je nenadoknadiv. U ekonomiji se propušteno vrijeme nominuje kao vrijeme izgubljeno za razvoj. Gubimo budućnost”, zaključio je Kostić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije