Connect with us

Kultura

DANI DRAGANA RADULOVIĆA: Njegov dobri duh i dalje živi u našem gradu, i živjeće

Published

on

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas je u KIC-u Budo Tomović zvanično otvorio novu kulturnu manifestaciju “Dani Dragana Radulovića”, i naglasio da njegov dobri duh živi i živjeće u našem gradu, saopšteno je iz Glavnog grada.

Prema njihovim riječima, manifestaciju organizuje Sekreterijat za kulturu i sport u saradnji sa Fondacijom “Dragan Radulović”.

 

“Ova manifestacija uspostavlja se povodom 70 godina od rođenja znamenitog umjetnika sa ciljem da se njeguje i čuva bogato stvaralačko nasljeđe pjesnika za djecu uz koga su odrastale generacije”, navode iz Glavnog grada.

Prisjećajući se vremena u kojem je odrastala generacija kojoj i sam pripada, gradonačelnik je rekao da je to bilo najgore vrijeme koje pamte ovi prostori.

“Bilo je to doba gorkih slatkiša i okrpljenih cipelica u kom su i mali nerijetko morali brinuti bige velikih. Ipak, zahvaljujući poeziji Dragana Radulovića mi djetinjstvo pamtino kao srećno i bezbrižno. Iz kuće je nemogućeg sazdana je od njegovih stihova gledali smo spokojno kako java maršira, dok su prave vrijednosti nestajale niz prašnjavu vijugavu cestu mi smo znali da biti dobar nije loše. I onda kada nas je pokrio mrak, mi smo vjerovali da svako svoje sunce ima”, naglasio je Vuković.

Gradonačelnik se zahvalio na prilici da se obrati posebnim povodom u godini kada se navršava sedam decenija od rođenja Dragana Radulovića.

“U gradu u kome jedan vrtić od nedavno nosi njegovo ime odlučili smo da ustanovimo novu manifesatciju posvećenu ovom velikom pjesniku i nadasve divnom čovjeku čije ime je, još za života, postalo sinonim za dobrotu. Na taj način mi čuvamo uspomenu na plemeniti lik Dragana Radulovića čija je neizmjerna ljubav prema đeci služila kao inspiracija za vrhunsku književnost, a budućim generacijama naših najmlađih pružamo priliku da zavire u njegov čarobni svijet u kom se i najteža vremena pretvaraju u najljepše uspomene”, istakao je Vuković.

On je zahvalio porodici Dragana Radulovića na povjerenju, kao i kolegama iz Sekretarijata za kulturu i sport na sjajnoj inicijativi kojom šaljemo poruku da dobri duh Dragana Radulovića i dalje živi u našem gradu i živjeće.

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica govorio je o poetici Dragana Radulovića ističući da je on djeci prilazio kao ravnopravim sagovornicima, zrelim čitačima, ne podilazeći im i ne sklanjajući se od problema sa kojim se djeca suočavaju.

Stevan Koprivica

“Radulović nije servirao gotove odgovore djeci, nije dopirao i učio ih pameti nego je zajedno sa njima istraživao i probijao se kroz poneke zamršene staze odrastanja, nalazeći diskretne prijemčive a mudre putokaze kroz djetinje staze”, kazao je Koprivica, dodajući da mu je takvo autorsko promišljanje donijelo niz velikih priznanja.

Koprivica naglašava, da je u nekada velikoj zemlji Jugoslaviji na svim televizijama i svim festivalima njegovo pjesništvo označeno je nagradama u njegovoj i našoj Crnoj Gori od kojih izdvajamo 13. julsku nagradu za najveće domete u kulturi i umjetnosti a dobitik je i nagrada koje prevazilaze granice naše zemlje i one bivše zemlje, kakva su priznanja na eminentnom festivalu u Plovdivu i nagrada UNICEF-a.

Radojica Bulatović je na najbolji način opisao Radulovićevu posvećenosti stvaralaštvu.

Radojica Bulatović

“Zlatan um, blagi pogled i srebrena kosa dominirali su jugoslovenskim ekranima, poetskim i pozorišnim manifestacijama, sve do knjiga, čitanki i biblioteke. Njegov život je bio život sa posvetom u pravom smislu te riječi. U poslu bilo mu je važno da ima uzase olovku, notes, kameru i njegovog Huesina Bata Dukaja. Tako je režirao i ostvario svoju slobodu”, ističe Bulatović.

U vrijeme rata Bulatović je ozvučio za Radio Crne Gore „Lirski poker“, veliko djelo Duška Trifunovića, Ljubivoja Ršumovića, Dragana Radulovića i Moše Odalovića i na taj način omogućio da pisana riječ između ova četiri prijatelja, dođe do što većeg broja ljudi, tadašnjih konzumenata radija.

Tokom otvaranja manifestacije prikazan je kratak film o životu Dragana Radulovića, sa porukama brojnih umjetnika koji su bili njegovi prijatelji i kolege. Takođe danas su nagrađeni nabolji likovni i literarni radovi na temu “Dijete je čovjek važan”, a nagrade je ispred sponzora manifestacije uručila Bojana Vešović direktor marketinga kompanije M:tel.

“Recitatorsko veče učenika osnovnih škola koji će recitovati Radulovićevu poeziju biće održano večeras u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18.00h. časova. Drugog dana manifestacije, na programu je okrugli sto na temu “Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu: književnoteorijski, pedagoško-psihološki i stvaralački pristup” u okviru kojeg će se održati i tri panel diskusije. Događaj se organizuje u prostoru JU Muzeji i galerije od 10 do 14.30h”, navode iz Glavnog grada.

Kako zaključuju, Dani Dragana Radulovića biće zatvoreni programom “Ja bih da pitam pisca”, odnosno razgovorom nekoliko pisaca i djece 28.04.2021. u sali Dodest u 18.00h.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije