Connect with us

Kultura

KADROVICI: Sa Bogoslovije na čelo Nacionalne biblioteke!

Published

on

Jovović (FOTO: Iskra)

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pripremilo je prijedlog o razrješenju dužnosti Bogića Rakočevića sa mjesta direktora Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević”, zbog isteka mandata. Njega će na tom mjestu zamijeniti doktor istorije Vasilj Jovović koji ima iskustva u bibliotekarstvu, ali i bliske veze sa SPC u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda.

Imenovanje Jovovića biće najvjerovatnije ozvaničeno sjutra na sjednici Vlade.

Rakočević, kome je mandat istekao krajem prošle godine, početkom februara se obratio ministarki Bratić otvorenim pismom u kome je zamolio da se proces njegovog razrješenja okonča što prije „kako zaposleni ne bi ispaštali”.

Članom 47 stav 2 Zakona o kulturi propisano je da se za direktora javne ustanove, čiji je osnivač država imenuje afirmisani umjetnik ili afirmisani stručnjak u kulturi.

Takođe saglasno članu 6 stav Odluke o organizovanju Javne ustanove Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” propisano je da se za direktora imenuje afirmisani stručnjak ili stvaralac iz oblasti koje su od značaja za obavljanje i razvoj bibliotečke djelatnosti.

“Imajući u vidu navedene odredbe Zakona i Odluke, i činjenicu da je dosadašnjem direktoru Bogiću Rakočeviću istekao mandat, predlažem da Vlada razriješi imenovanog zbog isteka mandata, a da Vlada imenuje Vasilja Jovovića, doktora istorije, istaknutog i afirmisanog naučnika, za novog direktora Javne ustanove Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević”, navodi se u obrazloženju Komisije za kadrovska i administrativna pitanja koje je potpisala ministarka Vesna Bratić, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Prof. dr Vasilj Jovović završio je Filozofski fakultet u Nikšiću na Odsjeku za istoriju i geografiju.

Diplomski rad iz Nacionalne istorije srednjeg vijeka na temu „Stefan Dušan i građanski ratovi u Vizantiji 1341-1355“ odbranio je 2000. godine.

Magistarski rad na temu „Balšići i Kotor” odbranio je 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 2012. godine je na istom fakultetu upisao i doktorske studije iz oblasti medievalistike srednjovjekovna istorija, nacionalne istorije srednjeg vijeka i u junu 2016. je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Srednjovjekovne istorijske teme u periodici na prostoru Crne Gore 1835-1941. godine” i stekao zvanje doktora istorijskih nauka.

Od jula 2000. do oktobra2002. godine je bio pripravnik u Istorijskom institutu Crne Gore u Podgorici.

Od 2002. do 2005. radio je kao profesor istorije i geografije u JU Elektro-metalurškoj i JU Mašinsko-metalurškoj školi.

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću je bio najprije honorarno angažovan kao asistent-saradnik na predmetima, a od 2006. do 2017. godine bio je angažovan na istom fakultetu na određeno vrijeme sa punim radnim vremenom.

U prvih pet godina je honorarno obavljao poslove bibliotekara upravnika Biblioteke Filozofskog fakulteta. Ima položen stručni bibliotekarski ispit.

Od septembra 2017. godine Jovović radi kao honorarni nastavnik na Pravoslavnoj bogosloviji „Sveti Petar Cetinjski” na predmetu Opšta istorija.

Učestvovao je na više međunarodnih naučnih skupova, konferencija, seminara na kojima je nerijetko držao predavanja, a kao autor se potpisuje na više desetina radova iz oblasti medievalistike, nacionalne istorije Crne Gore u srednjem i novom vijeku i savremenom dobu, te istorijske geografije, bibliotekarstva i arhivistike.

U svojoj biografiji Jovović posebno ističe da je, pored važnih funkcija u vijećima i komisijama, te uloge uređivača raznih zbornika, jedan od potpisnika „Apela za odbranu Kosova i Metohije” i potpisnik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Koautor je Apela za odbranu SCP u Cmoj Gori i Podrške vladiki Joanikiju, a član je Skupštine „Srpski pokret Njegoš” i administrator sajta tog pokreta.

Uređuje biblioteke vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i mitropolita crnogorsko-primorskog.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. GRAĐANSKI

    24.02.2021. at 09:37

    Da se ne zaboravi: Vasilj Jovović je nekad bio na očito crnogorskoj strani (ono što je objavljeno u knjigama a crno na bijelo potpisano njegovijem imenom i prezimenom ovo pokazuje i dokazuje), pa je đečko promijenio stranu. Udobno i profitabilno mu je odjenom postalo bit’ pri SPC. Sami prosudite – ko su i kako se imentuju insani ili takva sorta “ljuđi”, koji mijenjaju kurs za 180°?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije