Connect with us

Kultura

OSNIVAČICA DVERI: Biografija Mandarić-Božović ne ukazuje na stručnost i iskustvo

Published

on

Nova direktorica Filmskog centra Crne Gore biće Aleksandra Mandarić-Božović iz Novog Sada, menadžerka u kulturi i umjetnosti, ali i osnivačica stranke Dveri. To je juče odlučila Vlada na redovnoj sjednici, nakon što je aktuelnom direktoru Sehadu Čekiću 14. septembra istekao mandat.

Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore reagovalo je povodom informacije da će nova direktorica Filmskog centra biti Aleksandra Mandarić-Božović, istaknuta članica srpske nacionalističke stranke Dveri.

Članovi Udruženja izrazili su zabrinutost „povodom vijesti da postoji mogućnost da će na poziciju direktora Filmskog centra doći neko ko ne poznaje dovoljno kontekst filmske produkcije u Crnoj Gori, i čija radna biografija ne ukazuje na

stručnost i iskustvo koji bi zaslužili najodgovorniju poziciju crnogorskog filma.“

– Neprijatno smo iznenađeni što kao strukovno Udruženje nismo konsultovani oko izbora ovako važne pozicije, pogotovo jer smo ka MPKNS bili više nego otvoreni i spremni za konstruktivnu saradnju, sa čime smo Ministarstvo prethodno i upoznali. Naposljetku, postavlja se pitanje zbog čega zamjena za gospodina Čekića nije mogla da dođe iz samog Filmskog centra, od izuzetno stručnih ljudi koji su u tom timu, i koji su dio uspjeha crnogorske kinematografije, te koji bi najlakše mogli da savladaju tranziciju koja nastaje sa odlaskom direktora – saopšteno je iz Udruženja.

POLITIKA

Portal CDM juče je objavio da je, prema nezvaničnim saznajima, Aleksandra Mandarić-Božović državljanka Srbije, te nema nikakvih radnih iskustava na filmu.

Senad Čekić

– Ono po čemu je, međutim, poznata je njena politička karijera – u Srbiji. Mandarić-Božović je jedan od osnivača i istaknutih članova srpske nacionalističko stranke Dveri. Crnogorskoj javnosti su dobro poznati fašistički stavovi predsjednika Dveri Boška Obradovića, njegovo nepriznavanje i omalovažavanje crnogorske države i nacije – navodi CDM.

Mandarić-Božović je bila na listi Dveri za parlamentarne izbore u Srbiji. Poslije otcjepljenja novosadske frakcije Dveri i osnivanja Treće Srbije, potpisnica je manifesta ove političke partije. Radila je i kao savjetnica u Kulturnom centru u Novom Sadu, a na IMDB-u se navodi i da je producirala dva filma – „U sosu“ i „Hotel Jugoslavija“.

Članovi Udruženja producenata i reditelja izrazili su juče veliku zahvalnost Čekiću, koji je vodio Filmski centar u prethodne četiri godine, zbog izuzetnih rezultata koji su postignuti. Tokom samo jednog mandata, kako se ističe u saopštenju, Čekić je uspostavio instituciju i sistem koji omogućava ravnomjeran razvoj filmske djelatnosti u Crnoj Gori.

– Filmski centar je postao institucija od povjerenja i ugleda u čitavoj Evropi, što se ogleda u količini podrške koju su crnogorski projekti dobili i od regionalnih i od evropskih fondova. Takvi rezultati su prije samo nekoliko godina bili nezamislivi. Čekić je kao vrsni intelektualac i vješt diplomata sa velikim uspjehom zastupao sve crnogorske projekte kod Eurimages-a, najviše instance za kinematografiju Evrope, gdje je zahvaljujući njegovim odbranama i njegovom zalaganju značajan broj naših

filmova u nastajanju zaslužio finansijsku podršku – navodi se u saopštenju.

INTEGRACIJA

Crnogorski film je, kako se ističe u saopštenju, zahvaljujući Filmskom centru integrisan u sve one programe i evropske platforme kojima su filmski radnici godinama stremili.

– Jednako važno je i djelovanje u samoj Crnoj Gori gdje je, uz sve prepreke, omogućen kontinuitet transparentnih konkursa i budžeta. On je, iako skroman u poređenju sa okruženjem, korišćen tako da razvoj kinematografije bude pravedan prema svim učesnicima, dinamičan i brz. U tom jednom četvorogodišnjem mandatu Crna Gora je iz gerilske izrasla u profesionalnu kinematografiju, i zbog toga zahvalnost Čekiću i čitavom timu Filmskog centra Crne Gore duguje ne samo naš kinematografski sektor, već i čitava kultura ovog društva u koju će djela biti upisana – navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja dodaju da žale što „Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije zadržalo Čekića na toj poziciji, jer je putanja i razvoj koji je Filmski centar projektovao dugoročan, i bila bi ogromna šteta da se razvoj kinematografije ne nastavi istom dinamikom i kvalitetom.“

Sehad Čekić je 14. septembra 2017. godine zvanično imenovan za direktora Filmskog centra Crne Gore, a nekoliko mjeseci je na čelu ove ustanove bio kao vršilac dužnosti. On juče nije želio da za Pobjedu komentariše informaciju da će njegova nasljednica biti Mandarić-Božović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije