Connect with us

Kultura

SPONZORUŠA BEZ SJEĆANJA: Ivona Drobnjak objavila prvu knjigu

Published

on

Ivona Drobnjak
Žanr je drama-triler sa ljubavnim elementima: Drobnjak - Foto: Privatna arhiva

Spisateljica iz Crne Gore Ivona Drobnjak je izdala svoj prvi roman, pod nazivom „Sponzoruša bez sjećanja.“ Ova knjiga, pomalo provokativnog naziva je zapis o današnjem vremenu i nekoliko ljudskih sudbina. Žanr je drama-triler sa ljubavnim elementima.

Na vrlo slikovit način je dočaran svijet cura koje žele da žive na visokoj nozi, ali i onih koji mogu da im pruže taj luksuz. Kada se uđe malo dublje u tematiku, postavljaju se mnoga pitanja poput – Može li se novcem kupiti baš sve? Koliko smo daleko spremni da odemo zbog materijalnih blagodeti? Kolika je zapravo granica između dobrog i lošeg?

Autorka romana je po struci novinarka. Završila je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka, a specijalizirala je i ustavno pravo na Pravnom fakultetu.

„Pisala sam pola godine, ali priprema knjige za objavu je trajala oko devet mjeseci. Dok sam stvarala ovo djelo, bilo mi je jako zanimljivo u tom mom imaginarnom svijetu. Iako sam u stvarnosti bila zatvorena u četiri zida, često bez mogućnosti da izađem iz stana, zbog aktuelne situacije sa koronom, mislima sam bila sa glavnim junacima, proživljavala njihove strahove i srećne momente.“, navodi Drobnjak.

Centralna tema, koja se provlači u toku cijelog romana jeste zavisnost.

„Moram da napomenem da ovo nije kritika pojedinaca, već se ulazi malo dublje u suštinu problema, ali sam pokušala da problematizujem problem zavisnosti. Čitaoci će sami procijeniti šta je jače, zavisnost od narkotika, od materijalnog blagostanja ili od druge osobe. Pisala sam o tom začaranom krugu, dočarala sam koliko uživaju u svim štetnim efektima, osjećaju ushićenje, koje kratko traje, a potom i bol, jer ne mogu da prestanu da konzumiraju ono što im daje osjećaj snage, ali istovremeno i ubija.“, podvlači ona.

Drobnjak kaže da se ovo djelo može posmatrati i kao ljubavni roman.

„Kao što sam negdje kroz priču i rekla, ja vjerujem u bezuslovnu ljubav koja je jača od svega, pa o takvim ljubavima i pišem. Naravno, pisala sam i o drugačijim vezama, ali to ne bih nazvala ljubavlju.“, kaže ona.

Iako je ovo njen prvi roman u štampanom izdanju, ona je na instagramu „osudjena_jer_sanjari objavila knjigu: „Sponzoruša bez lica“. Djelove je kačila dva puta nedjeljno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije