Connect with us

Kultura

U KOLEKTORU: Otvorena retrospektivna izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića

Published

on

Retrospektivnu izložbu Mikrokozmi Ilije Šoškića, sinoć su u Kolektoru otvorili autor Ilija Šoškić i kustoskinja Nela Gligorović, izložba je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada u okviru koje će sve do 15. juna biti realizovan gravitirajući program o vezama umjetnosti i ideologije, prezentovani stvaraoci mlađe generacije i gostujuća predavanja nezavisnih istraživača post-jugoslovenskog prostora, navode iz Glavnog grada.

“U okviru retrospektive Mikrokozmi Ilije Šoškića producirane su instalativne forme, foto-dokumentacija i ostali radovi Šoškićeve umjetničke prakse, a svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog dana, osim nedjeljom, od 12.00-20.00h”, navode u saopštenju.

Kako je saopšteno, program će biti nastavljen već u utorak 18. maja kada će se održati koncert Crnogorskog orkestra mladih u 20.00h.

“Promocija monografije Ilije Šoškića zakazana je za 26.maj u 19.00h, a 29. maja izvođenje ambijentalno-instalativnog djela Milice Vukadinović Sfere mikrokozme. 02.juna u 19.00h održaće se predavanje Primoža Krašoveca Realna subsumpcija kapitala. Stručno vođenje kroz izložbu Mikrokozmi Ilije Šoškića zakazano je za 07.jun u 19.00h, a 9. juna razgovor sa Igorom Štiksom O kapitalizmu, novoj ljevici i novom romanu W (Moderatorka: Nela Gligorović)”, dodaju iz Glavnog grada.

Ilija Šoškić (1935) rođen je u crnogorskoj porodici u Metohiji (Zetskoj banovini). Pohađao je Umjetničku školu u Herceg Novom i Peći, Akademiju lijepih umjetnosti u Beogradu i Bolonji. Živi i radi u Splitu. Ilija Šoškić je jedan od pionira video i performans umjetnosti čiji je rad uticao na sljedeće generacije umjetnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Duže od pet decenija aktivizam Ilije Šoškića prisutan je na evropskoj umjetničkoj sceni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije