Connect with us

Magazin

SERIJA “PORODICA” O HAPŠENJU MILOŠEVIĆA: Glumcima nije bilo lako da tumače glavne likove

Published

on

Rijetko kada je toliko pitanja pljuštalo na jednoj konferenciji za novinare, a da su upućeni glumačkoj ekipi, kao povodom početka emitovanja serije „Porodica“, koja prati tri dana pred hapšenje bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Najviše bračnom paru Milošević – Marković, to jest Borisu Isakoviću i Mirjani Karanović, kao i njihovoj ćerki Mariji, koju igra Tijana Marković, te Čedomiru Jovanoviću, koga tumači Milan Marić. Boris Isaković je rekao da nije mogao ni smio da ima otklon u odnosu na lik Slobodana Miloševića u političkom kontekstu ,budući da je direktno osjetio vrijeme u kome je on politički delovao, ali i da je etički princip svakog glumca da se što bolje upozna sa likom koji igra i da ga razumije.

“Morao sam da zaronim i u to vrijeme, da se približim tom čovjeku i spolja i iznutra”, istakao je Isaković, dodajući da se za ovu ulogu spremao iz materijala kojim ga je reditelj i scenarista Bojan Vuletić snabdio ali i kroz samostalno istraživanje gledajući suđenja u Hagu, čitajući optužnicu za Miloševića, kao i da mu je najviše pomogla knjiga transkripta razgovora koje je bivši predsjednik vodio sa svojim sinom, ćerkom i političkim funkcionerima.

“Pažljivo sam gledao prva suđenja u Hagu, zaustavljao sliku i pokušavao da uronim u pogled tog čovjeka”,  kazao je Isaković dodajući da su, u sadejstvu, maska, proučavanje tjelesnog stava, uopšte odgovornost prema liku koji tumači, pomogli da iznese ovu kompleksnu ulogu. Tačka u kojoj je, kako je rekao, mogao da se poveže sa Miloševićem i koja mu je najviše pomogla u približavanju njegovom liku je humor i duhovitost koji su, pored ostalog, bili svojstveni Miloševiću…

Mirjana Karanović je rekla da je Mirjana Marković, koju igra, veoma daleko od njenog karaktera, ali da je i ona morala da nađe tačke preko kojih će se povezati sa njom.

U tome joj je pomogao savjet Meril Strip, koja je u jednom od svojih intervjua objasnila da kada je lik koji tumači toliko daleko od nje mora da pronađe makar dvije zajedničke osobine sa njim koje će čuvati kao tajnu i koje su joj oslonac.

Prema riječima Mirjane Karanović, ona je tu vrstu uporišta našla u tome što Mirjana Marković nije podnosila poltrone i u njenoj potrebi da ostane centar nečijeg života, u ovom konkretnom slučaju, Slobinog.

“Radeći na ovoj ulozi isključila sam privatni odnos”, rekla je Mirjana Karanović odgovarajući na pitanje kako se slagala s likom koji tumači budući da je devedesetih bila otvorena protivnica tadašnjeg režima.

Prema njenim rečima, prvi put je oživljavala istorijski lik, morala je da se pridržava činjenica, tako da nije bilo mnogo prostora za domaštavanje, ali da je svakako morala da pronikne u unutrašnji svijet Mirjane Marković, pogotovo emotivni.

“Čitala sam šta je Mira pisala i pošla od opšte ideje ko je ta žena. Sagledavala sam je iz drugačijeg ugla i bila mi je veoma važna podrška partnera”, istakla je Mirjana Karanović.

Ona je dodala da sve jake ličnosti često u sebi nose kontradiktorne osobine, pa tako i junakinja koju igra, a koja je, prema njenoj ocjeni, razapeta „između nekakve romantične vizije sveta“ s jedne i dječijeg egoizma s druge strane.

Mladi i talentovani glumac Milan Marić, koji igra Čedomira Jovanovića, kazao je da je bilo zanimljivo igrati lik koji je i dalje prisutan na političkoj sceni, a sa vremenskim odmakom, 20 godina ranije.

“Bilo je najteže napraviti balans između onoga po čemu je danas prepoznatljiv u svojim javnim nastupima Čedomir Jovanović i toga kako se u istim situacijama ponašao u prošlosti. Prema Marićevim riječima, njegovo lično poznanstvo s Jovanovićem mu nije ni pomoglo ni odmoglo, jer je glumcima generalno najteže da se distanciraju i očiste od subjektivnog, ali da je njegov fokus bio najviše na samom događaju koji se u seriji tretira, posebno zato što se nakon njega ovde mnogo toga izdešavalo.

Mlada glumica Tijana Marković, koja tumači lik Marije Milošević, koja je kao i Marić bila isuviše mlada da bi razumjela politički kontekst devedesetih, rekla je da je njoj najinspirativniji bio način na koji govori Marija, a da je otežavajuća okolnost bila što o njoj za razliku od ostalih aktera ima najmanje materijala.

“Bilo kojim sadržajem da se bavim pristupam posvećeno, pa tako i u ovom slučaju… Marija će gledati sebe i zato mi je važno da je razumijem. Interesantan mi je bio način na koji govori, to što voli oružje, a povezala sam se sa njom najviše preko njene velike ljubavi prema ocu”, rekla je Tijana Marković.

Prema njenim riječima, o Mariji sem intervjua nakon hapšenja njenog oca nema mnogo informacija, ali joj je taj tekst pomogao da uđe u njene emocije i rane koje još uvijek nisu zacelile. Na pitanje da li je prokletstvo ili privilegija biti dijete Miloševića Tijana je odgovorila da je iz intervjua s Marijom Milošević saznala da je na svog oca gledala kao na običnog čoveka i da bi više voljela da se nije bavio politikom već nekim običnijim zanimanjem, koje bi i njoj i njenoj porodici omogućilo normalniji život.

Zajednička opservacija glumačke ekipe serije „Porodica“ je bila da nisu željeli nikoga ni da glorifikuju, niti da vrijeđaju,  nego da im je glavni zadatak bio da igraju ljude u jednoj specifičnoj životnoj situaciji.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije