Connect with us

Zanimljivosti

SAUDIJSKA ARABIJA: Prva žena na prestižnom takmičenju u sokolarstvu

Published

on

Atari Alkhaldi sa svojim sokolom Ma'aned-om (Foto: Reuters)

RIJAD, 8. decembra – Atari Alkhaldi je prva Saudijka koja se kvalifikovala za vrhunsko takmičenje u sokolarenju na Bliskom Istoku.

„Svojim učešćem dokazala sam da sam ovdje, da se žene mogu pridružiti ovom polju, da to nije ograničeno samo na muškarce“, rekla je, zajedno sa svojim sokolom Ma’anedom.

Sokolarstvo je važan dio pustinjskog nasljeđa Arapa Saudijske Arabije i susjednih zemalja koji seže hiljadama godina unazad.

Na dvonedjeljnom festivalu sokola kralja Abdulaziza, koji okuplja više od 4.000 sokola iz zaliva i dalje, Alkhaldi je dobila nagradu za prvu ženu koja je sa svojom pticom izvršila kvalifikacioni takmičarski let.

Alkhaldi je prvi put učestvovala prošle godine, ali je njena ptica odbila da poleti. Odlučna, vratila se ove godine i njena ptica je uspješno letjela.

“Baveći se pticama nije lako … one su osjetljive i potreban im je poseban tretman”, rekla je, dodajući da je za to potrebno strpljenje i istrajnost.

“Sokolarstvo je poznato nasljeđe od davnina. Ponosimo se time.” Ona je rekla.

Vladin festival, koji se održava već tri godine zaredom, ima nagradu od 22,7 miliona saudijskih rijala (6 miliona dolara) koja će podijeliti tokom takmičenja u ljepoti i letjenju.

U zavisnosti od rase, brzine leta sokola mogu da dostignu do 300 km na sat.

Alkhaldi je rekla da se njena strast prema sokolima prvi put pojavila prije 10 godina i od tada razvija svoje vještine treniranja ptica grabljivica.

Portparol festivala Valeed Al-Tavil rekao je da festival želi da promoviše sokolsku kulturu među ženama i muškarcima.

 

(Izvor: Reuters)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije