Connect with us

Zanimljivosti

SNIJEG POCRVENIO: Pijesak iz Sahare stigao u Evropu

Published

on

Zbog vjetra i razvoja specifičnih meteoroloških uslova, velike količine pijeska iz Sahare ovog vikenda stigle su na područje Evrope, a miješanje sa snijegom prouzrokovalo je rijetku pojavu stvaranja tzv. crvenog ili krvavog snijega.

 

Pijesak je sa područja Afrike stigao preko jugozapadnog dijela Evrope u centralni dio kontinenta. Čestice prašine prekrile su centralni dio Francuske, Švajcarske, južnog dijela Njemačke i Austrije.

S obzirom na položaj, mnoga skijališta širom centralnog dijela Evrope poprimila su crvenu boju, a brojni skijaši ostali su iznenađeni fantastičnim prizorima koji se rijetko mogu vidjeti na planinama.

Zbog uticaja vjetra, pijesak bi se prema navodima njemačkih meteorologa trebao širiti dalje prema sjeveru i istoku Evrope, tačnije na područje Mađarske, Češke, i zemalja na sjeveru poput Belgije i Holandije.

Dijelovi pijeska trebali bi prema procjeni stići i na područje Balkana kao i Poljske i Ukrajine, ali u manjem obimu s obzirom na smjer kretanja vjetra.

Iako se pijesak iz Sahare na području Evrope može primijetiti svake godine, meteorolozi ističu da je vjetar ovoga puta bio mnogo jači nego inače što je prouzrokovalo i zadržavanje mnogo više čestica prašine u vazduhu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije