Connect with us

Medijsko reketiranje

Zašto se ćuti na pitanja oko zakupa prostorija MANS-a?

Published

on

Nekadašnja zvijezda NVO sektora, izvršna direktorka NVO MANS Vanja Ćalović Marković, poznata je po kontroverzama, aferama i opscenom ponašanju, ali joj to ne smeta da godinama izigrava ”moralnu vertikalu” i etiketira bilo koga ko nije po njenom ukusu i ukusu njenih nalogodavaca.

Odavno je poznata opsjednutost čuvene grantoprežačice Portalom Aktuelno i jednim od suvlasnika naše medijske kuće Zoranom Bećirovićem. Tu opsjednutost ispoljila je prošlog mjeseca kada je u gostovanju kod Petra Belog Komenenića na TV Vijesti iznijela tešku klevetu ne bi li sabotirala rad SDT-a, kako se sumnja, po nalogu svojih BEMAX prijatelja, koje zbog dva sumnjivo dobijena stana zaobilazi u širokom luku prilikom svojih javnih tirada.

Ćalović Marković  je, kako smo već pisali, tom prilikom pokušala da Portal Aktuelno proglasi za ’’kriminalni klan’’ ili u najboljem slučaju medijsku ispostavu, kako je to maliciozno formulisala, ”drugog klana”.

Vanja Ćalović i Petar Beli Komnenić: Emisiju pretvorio u poligon za jeftino klevetanje i crtanje meta

Govoreći o hapšenju bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i predmetu koji se vodi protiv njih, Ćalović je 15. aprila na TV ’’medijske mafije’’ kazala sledeće:

’’Ovaj predmet vodi Miloš Šoškić, prijatelj (Zorana) Ćoća Bećirovića koji pripada drugome klanu kao što znamo, dakle ovaj predmet ne vodi reformisani tužilac već tužilac iz tog perioda. U ovom periodu će da sude sudije iz perioda Vesne Medenice jer nam ministar pravde kaže da nema razloga za veting’’, rekla je između ostalog Ćalović.

Suvlasnik Portala Aktuelno, biznismen Zoran Bećirović obratio se najprije vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću. VDT je nonšalantno prebacio odgovornost na druge pravosudne instance i policiju, umjesto da preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti i utvrdi da li je takvim nečijim radnjama i postupcima došlo do izvršenja krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Nakon toga Bećirović je podnio tužbu Osnovnom sudu u Podgorici za  naknadu nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti, protiv Ćalović Marković, o čemu smo takođe pisali.

Tužioci po volji grantoprežačice

Jasno je da je Vanja Ćalović Marković u naručenom gostovanju kod Petra Belog Komnenića na TV Vijesti, po nalogu BEMAX ”prijatelja”, oklevetala Bećirovića i napala tužioca Miloša Šoškića, koji vodi jedan od najzahtjevnijih predmeta u novijoj istoriji crnogorskog pravosuđa.

Ćalovićka je tom prilikom pokazala da joj se sviđaju samo oni tužioci koji postupaju po njenim nalozima, o čemu govori i slučaj od 27. maja 2022. godine, kada je MANS tražila da tadašnja v.d. Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović utvrdi da li je specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević napravila propuste u istrazi u predmetu “Carine”.

MANS ne samo da nije bio odbijen, već je Jovanović isti dan 27. maja, saopštila da će postupiti po nalogu NVO Vanje Ćalović.

Maja Jovanović, Vanja Ćalović Marković i Milorad Marković: BEMAX Vanja voli samo one tužioce koji je slušaju

”Uvažavajući zainteresovanost javnosti za odluku Višeg suda u Podgorici, u predmetu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, optuženog M. M. i postupanje Specijalnog državnog tužilaštva u ovom predmetu, obavještavam vas da, kao vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca i u skladu sa svojim nadležnostima, već preduzimam određene provjere u brojnim predmetima, što će biti slučaj i u predmetu u kom je danas donijeta prvostepena odluka”, ekspresno je odgovorila Jovanović na zahtjev Vanje Ćalović.

Ćutanje na pitanja oko rentiranja kuće u Dalamtinskoj ulici

Razlog što je bivša v.d. VDT-a Maja Jovanović ekspresno reagovala možda se krije i u poslovnom aranžmanu koji MANS ima sa ocem bivše v.d. vrhovne državne tužiteljke.

Kako je Portal Aktuelno već pisao, MANS plaća zakupninu kuće u Dalmatinskoj ulici u Podgorici, gdje su im prostorije, upravo ocu Maje Jovanović.

U cilju objektivnog informisanja javnosti ispunjavanja pravila ”druge strane”, Portal Aktuelno poslao je pitanja na zvanični mejl NVO MANS 7. maja, sljedeće sadržine:

Poštovani,

Ovom prilikom vas najljubaznije molimo da odgovorite na sledeća pitanja:

– ​Da li NVO MANS plaća zakup prostorija, odnosno kuće u Dalmatinskoj ulici osobi koja je u veoma bliskoj porodičnoj vezi sa bivšom vršiteljkom dužnosti VDT Majom Jovanović?

– ​Koliko dugo traje taj aranžman?

Zašto se ćuti o poslovnom aranžmanu oca Maje Jovanović i NVO MANS?

Ista pitanja Portal Aktuelno postavio je 15. maja Vrhovnom državnom tužilaštvu, naznačivši da su pitanja za bivšu v.d. VDT-a  Maju Jovanović.

Odgovore nijesmo dobili ni od MANS-a ni od tužiteljke Maje Jovanović, što je očigledan znak da obje strane u poslovnom aranžmanu oko kuće u kojoj je sjedište NVO Vanje Ćalović Marković žele da se ovaj slučaj zaboravi.

Takođe je ostalo nejasno dokle je ”dogurao” slučaj državne tužiteljke Sanje Jovićević oko istrage u predmetu “Carine”.

Ćuti i o BEMAX stanovima

Aranžman sa ocem bivše v.d. VDT Maje Jovanović nije jedini slučaj u kojem su Vanja Ćalović Marković i njen MANS zaćutali.

Ćalović je do skoro u širokom luku zaobilazila priču o kontroverznoj kompaniji BEMAX, čiji su, kako se spekuliše, istaknuti članovi uhapšeni Zoran Lazović i Milivoje Katnić, o čemu smo već pisali.

Da bi dobili odgovor na pitanje zašto Vanja zaobilazi ovu grupaciju i izmišljanjem priče o ”drugom klanu” očigledno želi da diskredituje istragu SDT-a protiv klana BEMAX, treba podsjetiti da dok je bila rukovoditeljka stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, i kada je sa te funkcije govorila o stanovima funkcionera bivše vlasti, zaboravila je da odgovori na pitanje – ko je građanki Vanji Ćalović i njenom bratu kupio dva stana u zgradi ”Bemax” u Tološima?

Koliko košta ćutanje o BEMAX klanu?

O toj ”sitnici” svojevremeno je pisao dnevni list Dnevne novine. Tada je taj list naveo da je  Vanja Ćalović kupila stan sebi i bratu. Iako je od tada prošlo više od decenije Vanja odgovor nikada nije dala. Portal Aktuelno joj je pitanja postavljao više puta.

Spekuliše se da je Ćalović Marković, dok je bila rukovoditeljka stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, dakle javni funkcioner, odbila da podnese izvještaj o imovinskom stanju ASK-u, baš zbog tog sumnjivog aranžmana sa kontroverznom firmom, o čemu ćemo naknadno pisati.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije