Connect with us

Politika

BATRIĆEVIĆ: Vučićevo miješanje u popisnu kampanju biće brutalnije nego na izborima u Nikšiću

Published

on

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, Nemanja Batrićević, kazao je u intervjuu za Portal Analitika da izmjenom uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i izbornog prava Vlada Zdravka Krivokapića postiže svoj osnovni cilj, a to je, kako je kazao, obesmišljavanje crnogorske samobitnosti i državne nezavisnosti, kako bi se stvorio etnički homogen „srpski svet“.

“Manipulacijom uslovima za sticanje biračkoga prava biće izvršen izborni inženjering koji postiže dvije ključne stvari. Prvo, oduzima pravo glasa dijelu manjinskoga (uglavnom nepravoslavnog) stanovništva, procentualno najstabilnijeg biračkog tijela u korist nezavisnosti. Drugo, to pravo se dodjeljuje licima na privremenom boravku koji su najsigurniji negatori prava Crnogoraca na zasebnu naciju i državu”, naveo je Batrićević.

Komentarišući Vladino povlačenje kontroverzne odluke nakon višednevnih demonstracija crnogorskih patriota i primjedbi iz Evropske unije, naš sagovornik je rekao kako ne treba gajiti iluzije i dodao da će se pitanje državljanstva brzo vratiti na dnevni red.

“Kreiranje demografskoga disbalansa u korist unionista trajno bi onemogućilo suverenističke snage da ovu i slične velikosrpske vlade smijene na izborima. Ako suverenističke snage dozvole bilo kakvu manipulaciju pravilima sticanja državljanstva ili biračkoga prava, eventualna kasnija sudska odluka o neustavnosti takvih procedura bi bila sasvim isprazna. Ključni posao bi bio već obavljen. Od toga trenutka u Crnoj Gori je sve u opticaju. Postali bismo ključni problem Zapadnoga Balkana”, upozorio je Batrićević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije