Connect with us

Politika

BEČIĆ I KRIVOKAPIĆ: Osudili podaništvo i druge anomalije u društvu

Published

on

Na današnjem sastanku

Danas su se, povodom prvih 100 dana rada Vlade Crne Gore, sreli predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju iz Skupštine Crne gore, oni su zaključili da je partnerski odnos zakonodavne i izvršne vlasti, uz iskrenu i partnersku saradnju dva predsjednika u izazovnim vremenima osnov napretka i razvoja društva i države.

Bečić je istakao da je Vlada Crne Gore počela sa radom u trenutku složene epidemiološke i socio-ekonomske situacije i praktično je došla u mnogo čemu na gotovu štetu, ali da je primjetna želja i iskrene namjere premijera i ministara da se odgovorno i brzo izbore sa teškim nasljeđem prošlosti.

On je zahvalio predsjedniku Vlade na veoma korektnom odnosu u svim složenim situacijama te izraženoj potrebi i sposobnosti za dijalogom o svim relevantnim činjenicama društveno-političkog života, što je i pokazao u prvih 100 dana rada.

Krivokapić je istakao da je demokratski kapacitet predsjednika Skupštine Crne Gore i njegov odnos prema državničkim poslovima i instituciji koju predstavlja, primjer kako na odgovoran način treba djelovati i obavljati dužnosti.

Sagovornici su saglasni da je partnerskim odnosom Skupštine i Vlade Crne Gore riješeno jedno od najsloženijih pitanja koje je opterećivalo brojne procese u prerhodnom periodu, a to je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Sagovornici su konstatovali da se partnerskim odnosom zakonodavne i izvršne vlasti došlo do seta socijalnih zakonskih projekata koji će omogućiti povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura, povećanje staračkih naknada sa 72 na 102 eura, uvođenje dječjeg dodatka za djecu do šest godina u iznosu od 30 eura mjesečno i za svu djecu koja su u stanju socijalne potrebe od 44-60 eura. Zatim, od naredne školske godine svi osnovci imaće besplatne udžbenike.

Predsjednik Vlade  je istakao da se patriotizam mjeri odgovornim odnosom prema svakom građaninu, kompaniji, malom ili srednjem preduzeću, te da ohrabruje činjenica da je nova vlast za samo 100 dana kupila dva aviona koja su prethodno bila pod rentom, osnovala stabilnu avio kompaniju, predvidjela uštedu javne potrošnje od 170 miliona eura za tekuću godinu, spasila zemlju od bankrota kreditnim aranžmanom u visini od 750 miliona eura.

Bečić i Krivokapić su konstatovali da je Vlada Crne Gore u cilju smanjenja socio-ekonomskih posljedica pandemije obezbijedila izdašan ekonomski paket pomoći građanima i privredi vrijedan 163 miliona eura kojim je obezbijedjena refundacija punog iznosa minimalne zarade svim ugrozenim djelatnostima, ali kojim je obezbijdjena i direktna pomoć za 100.000 građana. Tako je penzionerima sa najnižim penzijama opredijeljena pomoć od 50 eura, nezaposlenima sa evidencije ZZZCG po 100 eura. Potom, značajno je istaći i predloženu mjeru stimulacije zapošljavanja na način što se poslodavci oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa za svako novozaposleno lice i to u prvoj godini 90 odsto, 60 odsto u narednoj i 30 odsto u 2023. godini. Uz to je važno istaći mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima, ali i turistički vaučeri od kojih će direktan benifit imati turistička privreda. Sagovornici su istakli i postignuti dogovor o donošenju zakona koji će omogućiti isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a i metalske industrije.

Predsjednik Skupštine i premijer posebno su istakli da je pobjeda nad kriminalom, korupcijom, ekstremizmom, podaništvom i drugim anomalijama našeg društva, jedini garancija ekonomske, pravne, moralne i svake druge obnove.

Dvojica predsjednika su se saglasila da pobjeda mira, pomirenja, tolerancije i suživota u Crnoj Gori, nema alternativu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije