Connect with us

Politika

BISERKO: Nova vlast nema kapaciteta da vodi Crnu Goru

Published

on

Već je svima jasno da nova vlast nema kapacitet da vodi Crnu Goru u pravcu evroatlantskih integracija. Taj kurs se održava uz pritisak EU i SAD, ali to ne znači da ta vlast neće isprazniti sadržaj crnogorske suverenosti. Svaki njen potez ubrzava urušavanje crnogorskih institucija, ali i koncept evropske Crne Gore – poručuje u razgovoru za Pobjedu Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

Prema njenim riječima, bez obzira na sve prepreke, otežavajuće faktore, unutarnje i vanjske, u izgradnji stabilne demokratske države, crnogorsko društvo i, posebno, politička i intelektualna elita imaju istorijsku odgovornost za razvoj zemlje u skladu s evropskim vrijednostima jedinstva u različitosti, multietničkog i multikulturalnog zajedništva.

“U tom smilsu DPS i druge suverenističke partije moraju tražiti konsensus za demokratsku Crnu Goru”, navela je Biserko.

Dodala je da su izbori u Nikšiću su indikativni za pomjeranje raspoloženja crnogorskog društva.

“Činjenica je da je DPS ojačao svoju poziciju, dok je DF značajno izgubio uprkos ogromnoj podršci Beograda (finansijskoj i medijskoj). To ukazuje da su izbori u Nikšiću maksimum koji Beograd može postići. To ne znači da nova vlast u Nikšiću neće težiti poništavanju ostvarenih dostignuća Crne Gore, prije svega u pogledu crnogorskog identiteta. Takođe, težiće da što više isprazni suverenitet Crne Gore”, objssnila je ona.

Suprotno očekivanjima, Biserko vjeruje, da DPS staje relevantan fakor i da je njen opstanak na političkoj sceni izvjestan poput drugih partija u regionu nasljednica kominističkih partija poput, recimo, SDP u Hrvatskoj i BiH, ali i SPS u Srbiji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije