Connect with us

Politika

BIVŠI AMERIČKI DIPLOMATA: Optužbe o odavanju tajnih podataka veoma ozbiljna stvar

Published

on

Kurt Volker, bivši američki diplomata, ocijenio je kao veoma ozbiljnu stvar optužbe zasnovane na tvrdnjama da je vršilac dužnosti crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić članovima skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost odao tajne podatke jedne članice Severnoatlantske alijanse.

Volker, bivši američki ambasador pri NATO, ukazao je u razgovoru za Glas Amerike da je zabrinjavajuće ukoliko povjerljive informacije procure na takav način.

Inače, prema tvrdnjama opozicionih poslanika i crnogorskih medija, Vukšić je navodno dostavio i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne strane službe.

“Vidio sam iste medijske izvještaje kao i vi i očigledno nemam detalje o tome šta se možda dogodilo ili nije. Znam da su američka i crnogorska vlada sada u bliskim konsultacijama, da razgovaraju o tome da bi utvrdili šta se možda dogodilo i osigurali da se te stvari riješe i ako bude potrebno, ublaže posljedice”, smatra Volker – trenutno visoki saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Upitan koje su moguće posljedice po članicu NATO-a, ako se dokaže da se na ovaj način odaju povjerljive informacije, Volker je rekao da je prva stvar je da se osigura da se to ne dogodi ponovo, da se kroz napore crnogorske vlade i u bliskim konsultacijama sa NATO saveznicima, kao i bilateralno sa Sjedinjenim Državama osigura da postoje kontrole i sistemi za zaštitu povjerljivih informacija. “Ako određena država nije spremna da to uradi i nije spremna da štiti povjerljive informacije, to bi bilo zabrinjavajuće. Međutim, nema nagovještaja da je ovdje to slučaj”, rekao je on.

Upitan koliko se često ovakvi slučajevi događaju u Alijansi i kako NATO rešava to pitanje Volker je rekao da je koliko zna bilo samo nekoliko slučajeva za više decenija. “Ne događa se često. Bilo je nekoliko slučajeva dok su se pojedine države priključivale NATO-u početkom 2000-tih. Sjećam se nekoliko primjera. Sjećam se slučaja pripadnika obavještajne službe koji je špijunirao za Rusiju i kojeg su nacionalne vlasti morale da razriješe dužnosti. Znači događa se, ima kršenja, ali je to prilično neuobičajeno”, naveo je on.

Više državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li je u slučaju navoda da je v.d. šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić na sjednici skupštinskog Odbora za bezbednost odao tajne podatke, potvrdjeno je iz tog tužilaštva.

Poslanici vlasti i opozicije, ali i potpredsjednik vlade Dritan Abazović saopštili su da je na sednici Odbora za bezbednost odao tajne podatke koji se odnose na obaveštajnu agenciju jedne od članica NATO-a.

U njegovu zaštitu je, medjutim, stao premijer Zdravko Krivokapić.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije