Connect with us

Politika

BS: Ponovo ćemo pokrenuti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Published

on

Bošnjačka stranka će prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici pokrenuti ponovo na prvoj redovnoj sjednici Skupštine Crne Gore, kada se bude obezbijedio kvorum i kada se steknu svi legalni uslovi za njeno održavanje sjednice, kazao je portparol Adel Omeragić.

“Mi nećemo odustati od ove rezolucije, jer je to naša obaveza prema svim šehidima Srebrenice”, kazao je Omeragić listu Pobjeda.

BS je krajem prošle godine predložila Skupštini rezoluciju kojom se priznaje da masakri nad hiljadama Bošnjaka iz Srebrenice počinjeni u julu 1995. godine predstavljaju genocid.

Vladajuća većina je na sjednici parlamenta, 28. decembra, bez prisustva opozicije, odbila da ovaj prijedlog uvrsti u dnevni red.

Skupština Crne Gore je 2009. usvojila deklaraciju kojom prihvata rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, a kojom se 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve ovog masakra.

U deklaraciji se osuđuju ovi zločini, kao i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ali riječ genocid nije pomenuta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije