Connect with us

Politika

DEMOKRATE: Šundić da smijeni kadar RTCG-a i podnese ostavku

Published

on

RTCG

Menadžment i uredništvo Radio-televizije Crne Gore RTCG obmanuli su američku Ambasadu, Savjet RTCG-a i sveukupnu crnogorsku javnost da nemaju odgovornost za postupak novinarke Tamare Nikčević, smatraju Demokrate i dodaju da je generalni direktor RTCG-a Božidar Šundić, kao i uredništvo, znalo sadržaj emisije Teleskopija i prije njenog emitovanja.

Demokrate tvrde da za to postoje nepobitni materijalni dokazi. Oni su pozvali generalnog direktora Šundića da odmah smijeni kompletan rukovodni kadar, a da nakon toga i sam podnese ostavku.

“Ukoliko to ne učini on, obaveza Savjeta RTCG-a je da smijeni Šundića, budući da je pravnom regulativom definisano da generalni direktor može biti smijenjen ukoliko nanese štetu RTCG-u. Takođe, zahtijevamo ostavke i članovaSavjeta RTCG-a premda su, na neki način, dopustili da ovakva šteta nastane, budući da su, dokaze odgovornosti Šundića i menadžmenta Televizije Crne Gore, koje prezentujemo javnosti, bili dužni da sami prikupe i prema istima da postupaju. Važno je ukazati na to da je, pored brojnih domaćih skandala, poput emitovanja Tompsonovih izvedbi, te cijelog spiska gaženja profesije i odgovornosti, sada izazvan međunarodni skandal kojim je narušen ne samo ugled Javnog servisa,već i države Crne Gore”, ocijenili su u Demokratama.

U toj partiji su se oglasili povodom izjave novinarke Nikčević da je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri projektovala da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta.

Demokrate su pozvale i američku ambasadu da uzme u razmatranje dokaze koje su iznijeli i reaguje na njih.

“Prvi dokaz jeste činjenica da je emisija Teleskopija snimljena osam sati prije emitovanja, što ja jasno vidljivo na rasporedu snimanja u Velikom studiju Radio-televizije Crne Gore na kojem je naznačeno da je emisija snimljena u12 časova poslije podne tog dana. Iz navedenog nedvosmisleno proizlazi da emisija nije išla uživo, što u potpunosti razobličava neistinite tvrdnje menadžmenta i uredništva Javnog servisa da se sadžaj emisije i postupanje novinarkeNikčević nije moglo iskontrolisati”, kazali su u Demokratama.

Oni su uistakli da činjenica da je Televizija Crne Gore, u Dnevniku, u utorak veče, emitovala insert iz sporne emisije, jasno ukazuje da je uredništvo pregledalo sadržaj emisije i znalo za sve što su izgovorili novinarka Nikčević injen gost.

“Kako bi drugačije Televizija Crne Gore izdvojila izjavu za emitovanje, a da prethodno nije pregledala sadržaj emisije “Teleskopija”? Napamet? Pa naravno da ne. Dakle, urednički tim RTCG-a je pokazao i dokazao da, iako je očiglednoda su sve znali, nije uradio ništa da spriječi brutalne optužbe na račun američke ambasadorke, gospođe Rajnke, a samim tim i na račun Sjedinjenih Američkih Država. Njihova besprizornost se upravo ogleda u lažnom ograđivanju od sadržaja za koji su znali i koji su mogli da spriječe da ode u etar. I ne samo to, mogli su i morali da zabrane emitovanje pomenute emisije, a ne da, po ko zna koji put, pokušaju prevariti građane i strane diplomate”, ocijenili su u Demokratama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije