Connect with us

Politika

DF ĆE TRAŽITI: Novi premijer ili izbori uz prelaznu vladu

Published

on

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tražiće na sjutrašnjem sastanku lidera parlamentarne većine da se postigne sporazum o novoj vladi sa novim premijerom na bazi izborne volje građana, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede saopštilo je da, ukoliko se ne postigne dogovor o novoj vladi, da će onda predložiti prelaznu vladu koja bi pripremila parlamentarne izbore uključujući i dogovor o izbornim uslovima.

“Ne insistiramo da premijer bude iz DF-a, može da bude i iz Ure ili Demokrata, ali Krivokapić nema našu podršku”, rekao je Pobjedi izvor blizak vrhu DF-a.

U DF-u vjeruju ipak da će zbog odbijanja Demokrata i Ure da se zamijeni premijer Krivokapić teško biti postići bilo kakav dogovor.

Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos pozvali su lidere parlamentarne većine na sastanak u četvrtak kako bi se riješila aktuelna politička kriza. Sastanku će prisustvovati predstavnici Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA. Oni na sastanak nijesu pozvali premijera Zdravka Krivokapića jer smatraju da je neophodno da prvo predstavnici parlamentarne većine postignu dogovor i da ga kasnije predoče premijeru.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je za Dan da se nada da će sastanak biti uspješan.

“Mislim da će na sastanku biti svi predstavnici parlamentarne većine. Nakon razgovora sa predsjednicima parlamentarne većine, zauzećemo stav šta i kako dalje”, rekao je Joković.

Upitan o eventualnoj podjeli resora u rekonstruisanoj Vladi, on je odgovorio da o tome nijesu razmišljali jer „niti smo šta tražili, niti šta tražimo“.

Najvažnije što će se desiti u četvrtak jeste da će se svi predstavnici parlamentarne većine konačno okupiti na jednom mjestu i početi da razgovaraju o rješavanju krize vlasti u Crnoj Gori. Očekivati nešto preko toga na prvom sastanku bilo bi previše optimistično, kazao je za Dan Slaven Radunović, funkcioner Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta.

Poslanik Pokreta za promjene (PZP) Nikola Bajčetić rekao je za Dan da je vrlo važno da svi predstavnici parlamentarne većine sjednu za sto i dogovore se o budućim koracima.

“Alternativni mandatar je jedno od rješenja ako i dalje postoji 41 poslanik parlamentarne većine. Druga varijanta je da premijer ponudi rekonstrukciju, ali mislim da je to manje vjerovatno, jer je on to više puta odbio. Takođe, mogući su i izbori, ali mislim da ćemo uspjeti da pronađemo neki dogovor u okviru parlamentarne većine. Onaj ko nastavi da podržava ovakvu vladu snosiće ozbiljne posljedice, jer imamo pad ekonomije, uvoza i porast sivog tržišta”, istakao je Bajčetić.

On je kazao da ni u PzP-u još nijesu pričali o podjeli mjesta unutar rekonstruisane Vlade.

Potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je juče da će sigurno prisustvovati sastanku lidera parlamentarne većine.

“Ako neko želi da sruši Vladu, neka to uradi, ali mora da bude svjestan da bi zbog te odluke mogao platiti veliku političku cijenu”, naglasio je Abazović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije