Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Što ćemo sa Crnogorcima u novoj nacionalnoj državi?

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je na Podgoričkom novinarskom forumu da je crnogorski identitet na udaru.

“Koliko god svi protivnici građanske države Crne Gore, time i proevropske države Crne Gore, imaju problem sa svim elementima građanskog u državi Crnoj Gori, oni prije svega imaju problem sa crnogorskim identitetom, jer lako bi oni prešli preko toga šta će biti budućnost Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Hrvata u Crnoj Gori.

Za nacionaliste je to lako rješivo pitanje. Ako ne želite da se pokorite novoj nacionalnoj državi, imate otvorena vrata i pridružite se državama svog etničkog porijekla. Ali ovdje je problem što ćemo sa Crnogorcima. E dakle moramo dokazati da Crnogoraca nema. Da su Crnogorci izmišljeni narod, da su to komunističko-đilasovska kopilad, da je Crna Gora država koja je ponikla iz Brozovog Jajca i sve ostale bedastoće koje smo imali prilike da slušamo, čak i od najviših velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve i od nekih kvazi istoričara i političara sa aktuelne političke i intelektualne scene Srbije”, jasan je predsjednik Đukanović.

To je, kako kaže, prva teza koju moramo registrovati.

“Crnogorski identitet je prije svega na udaru. Drugo, registrujemo i to da mi sada već svjedočimo ozbiljnom kršenju Povelje o ljudskim pravima u samoj Crnoj Gori. Dakle vi imate jednu ozbiljnu grupaciju, dakle potencijalno to je najbrojnija grupacija u Crnoj Gori, kažem potencijalno, nije potencijalno da Crnogorci predstavljaju oko 45% u ukupnoj strukturi stanovništva, nego ne mogu da vam kažem koliko je među njima vjernika, ali koliko god da ih je, a pretpostavljam da ih je veći broj, oni su uskraćeni za svoja vjerska prava. Oni ne mogu da svoja vjerska prava zadovoljavaju kao Crnogorci. Oni moraju da pristanu na to da svoja vjerska prava zadovoljavaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja ih tretira kao Srbe. Mogu da pričaju šta god hoće, dakle svi imamo ta iskustva”, smatra Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara iz regiona.

Napominje da se Srpska pravoslavna crkva zaista ponaša kao instrument ekspanzionističke politike Srbije prema regionu. Ona, kako odaje, konačno to ima i kao zadatak svoj.

“Dakle kada pogledamo Zakon o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čini mi se da je član 12, on definiše upravo takvu ulogu Srpske pravoslavne crkve u regionu. Dakle, mi danas imamo taj problem, to je temeljni problem s kojim će se morati neko ozbiljno pozabaviti. Naravno da se time ozbiljno bavi crnogorska politika, ali time će se morati pozabaviti i malo šira politička javnost od te. I treći element koji želim da podijelim sa vama, dakle ima u ovom problemu kojeg ste sa spravom potencirali i greške nas samih Crnogoraca. Dakle ja mislim da mi iz raznih razloga još uvijek nemamo dovoljnu identifikaciju sa najvažnijim nacionalnim interesima naše države”, naglasio je on.

Đukanović je dodatno precizirao:

“Dakle ta identifikacija se rekao bih do maksimuma ispoljila u onom vremenu kada smo bili emotivno pokrenuti sa idejom da obnovimo našu državu. Nakon toga, kao da smo pogrešno razumjeli da je posao završen i onda smo krenuli u razna frakcijska sukobljavanja na toj crnogorskoj i proevropskoj političkoj sceni, što su protivnici građanske i evropske Crne Gore u datom trenutku upotrijebili. Maločas smo govorili o tome kako je Rusija dobro iskoristila nejedinstvo na evroatlantskom prostoru. Pa zašto protivnici nezavisne Crne Gore iz susjedstva i njihovi mentori sa istoka ne bi, u svojim namjerama da ostvaruju svoje strateške interese u ovom regionu, iskoristili makar u jednoj malenoj Crnoj Gori, koja je gle čuda postala članica NATO-a, pa sada bi trebalo ili je navesti na to da napusti NATO, ili svojim hibridnim ratovanjem preko Crne Gore izazivati konfuziju koja će pojačati podozrenje NATO saveza prema Crnoj Gori, kao novoj članici”, jasan je on

Govoreći o tome sa čime se Crna Gora suočava, Đukanović je imao poruku:

“Ali nema nam druge do da odbranimo ono što je naš najsušastveniji nacionalni interes. Dakle, ne treba valjda nikome dokazivati da čovjek bez krova nad glavom je čovjek bez identiteta, bez budućnosti. Tako je i sa narodom. Dakle Crna Gora je napravila veliki podvig, savremena Crna Gora je posle vijeka pauze na demokratski način obnovila svoju državnu kuću, i upravila je svoj pravac ka ispravnom, ka evropskom sistemu vrijednosti. Napadnuti smo, ovo su sada da kažem neke manje-više poznate faze političkog i bezbjednosnog ambijenta i života na našem prostoru. Nema nam druge, moramo skupiti snage, moramo se konsolidovati, moramo se zaštititi.

Ovih dana govorim veoma često sa ljudima u Nikšiću, povodom izbora. Dakle, ako neko izvan Crne Gore vodi bitku za Nikšić, nije mu Nikšić toliko važan, želi da preko Nikšića pokaže da osvaja Crnu Goru. Hoćemo li to da dozvolimo bilo kome? Nećemo. To je i odgovor na sve ove koji pokušavaju da mi pregovaraju da li sam u razgovoru za Fejs TV najavio neke pobune. Nijesam najavio, samo sam želio da jasno kažem – izbori su izbori”, smatra Đukanović.

Predsjednik napominje da se na izborima mijenja vlast.

“Na izborima 30. avgusta naši protivnici su imali nešto glasova više, čestitali smo. Izvolite sada, preuzmite odgovornost i vodite Crnu Goru, ali ako ste vaš uspjeh na izborima protumačili kao pravo da uništite ili prodate i izdate Crnu Goru, pa onda to više nije političko pitanje. Onda ćemo to braniti onako kako se Crna Gora uvijek branila tokom svoje hiljadugodišnje istorije. To mora biti jasno svakome ko je pogrešno protumačio rezultate izbora od 30. avgusta“.

1 Comment

1 Komentar

  1. Mihiz

    05.03.2021. at 10:35

    Bravo, dragi Predsjedniče. Golema je istina svaka tvoja izgovorena riječ. Crna Gora i Crnogorci u ovim teškim danima, kakvih odavno nijesmo imali kroz istoriju, napadnuti smo i spolja i iznutra. Spolja od četničke Srbije, iznutra od posrbica, poturica koji su osvojili vlast. Imaš, dragi Predsjedniče, punu podršku za odbranu Crne Gore i Crnogoraca. Prvo demokratski, a ne mogne li tako, onda cemo se braniti kao naši slavni preci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije