Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Vjerujem da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je važnost integracije Crne Gore, ali i zemalja Zapadnog Balkana (ZB) u Evropsku uniju (EU) i NATO kao uslov trajne stabilnosti i demokratskog razvoja regiona i ukazao na neophodnost geostrateškog pristupa, ofanzivnijeg djelovanja i prisustva EU u regionu, koji je, kako je kazao, već predmet snažnog upliva trećih strana.

Đukanović je primio danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kraljevine Nizozemske, Teodorusa Antoniusa Rejćusa, Kipra, Dimitriosa Teofilaktua, Angole, Alsina doš Prazeraš Izata Fransiska da Konsejsao i Letonije, Agnese Kalniņa.

Nakon ceremonije, Đukanović je odvojeno razgovarao s ambasadorima, poželio dobrodošlicu u rezidenciju na prijestonom Cetinju i uspješnu misiju, u uvjerenju da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa. On je pozvao ambasadore da što češće posjećuju Crnu Goru i potvrdio otvorenost za svaku inicijativu koja vodi daljem jačanju međudržavnih veza.

Đukanović je naglasio važnost integracije Crne Gore, ali i zemalja ZB u EU i NATO kao uslov trajne stabilnosti i demokratskog razvoja regiona i ukazao na neophodnost geostrateškog pristupa, ofanzivnijeg djelovanja i prisustva EU u regionu, koji je, kako je kazao, već predmet snažnog upliva trećih strana.

Podsjetio je da je obaveza zemalja kandidata snažno sprovođenje reformi na nacionalnom nivou i ispunjavanje svih kriterijuma za članstvo u EU, posebno onih koji se odnose na najviše evropske vrijednosti, vladavinu prava, ljudska prava i slobode. Informisao je o aktuelnom momentu demokratskog razvoja Crne Gore, promjenu vlasti na parlamentarnim izborima, nakon kojih je Crna Gora ušla u novi period demokratskog razvoja – kohabitaciju.

Istakao je da je Crna Gora dokazala demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti i ostaje na evropskom i evroatlantsko kursu.

“Uprkos određenim zastojima, ozbiljnim usporavanjima politike proširenja, vjerujem da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU”, poručio je Đukanović u razgovorima sa ambasadorima.

Na ekonomskom planu, Crna Gora se suočava sa ozbiljnim posljedicama pandemije, kazao je Đukanović, ali očekuje period konsolidacije i povratka na dinamične staze razvoja koje je zemlja bilježila od obnove nezavisnosti do početka pandemije.

Uz dobrodošlicu ambasadoru Holandije, Đukanović je iskazao žaljenje zbog posljedica elementarnih nepogoda koje su pogodile dio Evrope i Holandiju i izrazio nadu da će se posljedice sanirati sa što manje patnje i stradanja. Zahvalio je za razumijevanje naših evropskih i evro-atlantskih aspiracija i kontinuitetu podrške zahvaljujući kojoj možemo govoriti o kvalitetu partnerstva i savezništva u okviru Alijanse, kao i za podršku evropskom putu. Uz zadovoljstvo aktuelnim odnosima dvije države, prepoznaje prostor za njihovo dalje unapređenje, naročito na ekonomskom planu kroz saradnju sa investitorima iz zemalja čije vrijednosti dijelimo.

Ambasador Rejćus je iskazao zadovoljstvo zbog prilike da obavlja diplomatsku misiju u prijateljskoj i partnerskoj zemlji. Uz dobre odnose u oblasti odbrane, najavio je snažnu podršku Crnoj Gori u procesu evro-integracija, što se već realizuje u oblasti vladavine prava i borbi protiv organizovanog kriminala. Pozdravio je otvaranje ambasade Crne Gore u Hagu uz mogućnost da Holandija otvori konzulat u Crnoj Gori, što bi dalo dodatni impuls razvoju odnosa. Za Holandiju je dobra vijest da je Crna Gora otvorena ekonomija, kazao je ambasador, broj holandskih kompanija u Crnoj Gori raste, a postoji i perspektiva saradnje u turizmu i saobraćaju.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Kipar, Đukanović je visoko ocijenio prijateljske odnose i zahvalio za saradnju koju ta država pruža Crnoj Gori kroz sporazum o evropskim poslovima. Pohvalio je saradnju u oblasti unutrašnjih poslova uz interes za razvoj na ekonomskom planu. On je zahvalio i za prijateljski odnos prema jednom respektabilnom broju naše dijaspore na Kipru, uz uvjerenje da kao odgovorni građani doprinose prosperitetu te zemlje.

Ambasador Teofilaktu je kazao da je mu je privilegija da preda akreditive u Crnoj Gori, jer dolazi u zemlju sa sličnim projekcijama, sektorima, izazovima i ciljevima. Jedan od njih je ulazak u EU, sa strane Crne Gore i želja Kipra da pomogne i podrži na svaki način pristupanje Crne Gore i svih država ZB, kazao je on. Naglasio je da će fokus njegove misije biti jačanje ekonomskih odnosa, saradnja u turizmu i obrazovanju. On je izrazio zahvalnost za principijelan stav Crne Gore u kontekstu “kiparskog pitanja”. Predsjednik je uzvratio ocjenom da Crna Gora ostaje u najboljem uvjerenju da takva pitanja treba rješavati na civilizacijski način, diplomatskim putem uz puno poštovanje međunarodnog prava i intenzivan angažman subjekata međunarodne zajednice, prije svega EU I UN.

Đukanović je uz pozdrave prvom ambasadoru Angole u Crnoj Gori podsjetio na istoriju prijateljskih odnosa sa afričkim zemljama u okviru Pokreta nesvrstanih, prema čemu imamo veliko poštovanje, uz želju za unapređenje tih odnosa. Crna Gora prati razvoj Angole i u kontekstu borbe sa pandemijom i nada se daljem ekonomskom i demokratskom prosperitetu te zemlje. On je naglasio zainteresovanost za razvoj ukupnih odnosa na temeljima jačanja ugovorne osnove.

Ambasador Angole je kazao da mu je čast što je prvi diplomatski predstavnik te zemlje u Crnoj Gori, što će biti dodatni motiv da radi na stvaranju jačih veza. Na liniji istorijske povezanosti, iskazao je interes Angole da njihovi mladi ljudi studiraju u Crnoj Gori kroz programe stipendiranja, što će doprinijeti boljem međusobnom poznavanju. Ambasador je ukazao na visoke ekonomske parametre u Angoli i otvorenost za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsjednik je razgovarao i sa ambasadorkom Letonije uz podsjećanje na veoma uspješnu prijateljsku posjetu toj zemlji prošle godine, koja obavezuje i podstiče na dalje unapređenje odnosa. Posebno je kvalitetnom ocijenjena saradnja na polju odbrane, bezbjednosti i vanjske politike. Predsjednik je realnom ocijenio mogućnost za unapređenje saradnje u ekonomiji, imajući u vidu značajan investicioni potencijal naše zemlje i prethodno iskustvo sa stranim investitorima. Zahvalio je za razumijevanje za napore Crne Gore u savladavanju posljedica pandemije i ponudi za donaciju vakcina.

Ambasadorka Kalnina je naglasila da Crna Gora i Letonija imaju duge, prijateljske i plodne odnose i da će njena misija biti da poboljša i njeguje političke, bjezbjednosne, ekonomske i kulturne veze. Istakla je da Letonija izuzetno cijeni nastojanja Crne Gore u sektoru bezbjednosti u okviru NATO, i iskazala zahvalnost za učešće naših vojnika u bazi Adaži. Pozdravila je spremnost Crne Gore da radi na približavanju EU, što se visoko cijeni. Ponovila je spremnost Letonije da donira vakcine Astra Zeneka Crnoj Gori za šta se očekuje odgovor vlade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije