Povežite se sa nama

Politika

DPS: Krivokapić da se izjasni o Leposavićevim stavovima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je premijera Zdravka Krivokapića da se izjasni da li podržava stavove ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića o genocidu u Srebrenici i o legitimitetu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Leposavić je u petak, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

“Zbog značaja koje ovako nedopustivi stavovi mogu imati za međunarodnu poziciju Crne Gore, pozivamo i premijera Zdravka Krivokapića da se javno izjasni da li podržava stavove njegovog ministra o genocidu u Srebrenici i o legitimitetu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde”, kazali su iz DPS-a.

Oni su naveli da to nijesu stavovi većinske, građanske Crne Gore, koja je prinuđena da uputi izvinjenje susjedima, u nadi da im je odveć dobro jasno šta se u državi dešava od 30. avgusta.

Iz DPS-a su ocijenili da je negiranje genocida pokušaj prekrajanja skorašnje tragične istorije na jugoslovenskim prostorima.

“Mislili smo da za tim u evropskoj Crnoj Gori neće biti potrebe, što se nažalost pokazalo isuviše optimističkim gledanjem na našu stvarnost, ali da bi konačno jednom bila stavljena tačka na ponižavanje žrtava i ružne izlete raznih Leposavića, DPS pokrenuće u Skupštini inicijativu o usvajanju zakonskog akta kojim će biti zabranjeno negiranje genocida”, naveli su iz DPS-a.

Iz te stranke su kazali da su, u danima kada je crnogorska javnost bila uvjerena kako je od “ekspertske” Vlade više ništa ne može iznenaditi, njeni su kadrovi još jednom, na zaprepašćenje i ovdašnjih i regionalnih krugova, pokazali da uvijek mogu gore.

“Koliko god apsurdno djelovalo, ministar zadužen za oblast pravde i ljudskih i manjinskih prava juče se pred čitavom javnošću deklarisao kao negator genocida u Srebrenici, dovodeći u pitanje i legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu”, rekli su iz DPS-a.

U toj stranci smatraju da, iako je jasno da Leposavić dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove, nedopustivo da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine.

Iz DPS su kazali da su, u ime većinske, građanske Crne Gore, dužni da Leposaviću skrenu pažnju da teorije zavjera i nacionalističke aluzije može plasirati na okupljanjima ravnogorskih sljedbenika i sličnim priredbama, ali da je skandalozno da to čini sa pozicije koju pokriva.

“Upravo Leposavićevi stavovi, izrečeni u zakonodavnom domu, čije rukovodstvo nije osjetilo potrebu ni da ga opomene zbog toga, na fonu su podsticanja pošasti iz novijeg vremena – od namjere da se u Beranama ulica nazove imenom srebreničkog ratnog zločinca Ratka Mladića, do grafita o Srebrenici i prijetećih poruka upućenim bošnjačkom narodu u nekoliko gradova u Crnoj Gori”, ocijenili su iz DPS-a.

Iz te partije su naveli da su činjenice o Srebrenici, a što bi neko ko se izdaje za pravnog “eksperta” trebalo da zna, utvrđene presudama u Hagu protiv Dražena Erdemovića 1998, Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića 2005. godine.

Iz DPS-a su rekli da su činjenice o Srebrenici utvrđene i u presudi Međunarodnog suda pravde u predmetu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) iz 2007. godine, u kojoj je takođe utvrđeno da je u Srebrenici 1995. godine izvršen genocid”, rekli su iz DPS-a.

“Ukoliko u Vladi Crne Gore postoji makar i jedan pojedinac kojem je stalo do ugleda i izvršne vlasti i ove države, pozivamo ga na hitnu reakciju u vezi sa jučerašnjim skandaloznim i nerazumnim izlaganjem ministra Leposavića”, kazali su iz DPS-a.

Oni smatraju da, osim još jednog poniženja žrtava genocida u Srebrenici i njihovih najbližih, ovog puta imamo i jasnu poruku protiv međunarodne institucije koja je uspjela privesti licu pravde kolovođe najjezivijih zvjerstava iz skorije prošlosti ovih prostora.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije