Connect with us

Politika

DPS: Krivokapić da se izjasni o Leposavićevim stavovima

Published

on

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je premijera Zdravka Krivokapića da se izjasni da li podržava stavove ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića o genocidu u Srebrenici i o legitimitetu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Leposavić je u petak, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

“Zbog značaja koje ovako nedopustivi stavovi mogu imati za međunarodnu poziciju Crne Gore, pozivamo i premijera Zdravka Krivokapića da se javno izjasni da li podržava stavove njegovog ministra o genocidu u Srebrenici i o legitimitetu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde”, kazali su iz DPS-a.

Oni su naveli da to nijesu stavovi većinske, građanske Crne Gore, koja je prinuđena da uputi izvinjenje susjedima, u nadi da im je odveć dobro jasno šta se u državi dešava od 30. avgusta.

Iz DPS-a su ocijenili da je negiranje genocida pokušaj prekrajanja skorašnje tragične istorije na jugoslovenskim prostorima.

“Mislili smo da za tim u evropskoj Crnoj Gori neće biti potrebe, što se nažalost pokazalo isuviše optimističkim gledanjem na našu stvarnost, ali da bi konačno jednom bila stavljena tačka na ponižavanje žrtava i ružne izlete raznih Leposavića, DPS pokrenuće u Skupštini inicijativu o usvajanju zakonskog akta kojim će biti zabranjeno negiranje genocida”, naveli su iz DPS-a.

Iz te stranke su kazali da su, u danima kada je crnogorska javnost bila uvjerena kako je od “ekspertske” Vlade više ništa ne može iznenaditi, njeni su kadrovi još jednom, na zaprepašćenje i ovdašnjih i regionalnih krugova, pokazali da uvijek mogu gore.

“Koliko god apsurdno djelovalo, ministar zadužen za oblast pravde i ljudskih i manjinskih prava juče se pred čitavom javnošću deklarisao kao negator genocida u Srebrenici, dovodeći u pitanje i legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu”, rekli su iz DPS-a.

U toj stranci smatraju da, iako je jasno da Leposavić dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove, nedopustivo da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine.

Iz DPS su kazali da su, u ime većinske, građanske Crne Gore, dužni da Leposaviću skrenu pažnju da teorije zavjera i nacionalističke aluzije može plasirati na okupljanjima ravnogorskih sljedbenika i sličnim priredbama, ali da je skandalozno da to čini sa pozicije koju pokriva.

“Upravo Leposavićevi stavovi, izrečeni u zakonodavnom domu, čije rukovodstvo nije osjetilo potrebu ni da ga opomene zbog toga, na fonu su podsticanja pošasti iz novijeg vremena – od namjere da se u Beranama ulica nazove imenom srebreničkog ratnog zločinca Ratka Mladića, do grafita o Srebrenici i prijetećih poruka upućenim bošnjačkom narodu u nekoliko gradova u Crnoj Gori”, ocijenili su iz DPS-a.

Iz te partije su naveli da su činjenice o Srebrenici, a što bi neko ko se izdaje za pravnog “eksperta” trebalo da zna, utvrđene presudama u Hagu protiv Dražena Erdemovića 1998, Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića 2005. godine.

Iz DPS-a su rekli da su činjenice o Srebrenici utvrđene i u presudi Međunarodnog suda pravde u predmetu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) iz 2007. godine, u kojoj je takođe utvrđeno da je u Srebrenici 1995. godine izvršen genocid”, rekli su iz DPS-a.

“Ukoliko u Vladi Crne Gore postoji makar i jedan pojedinac kojem je stalo do ugleda i izvršne vlasti i ove države, pozivamo ga na hitnu reakciju u vezi sa jučerašnjim skandaloznim i nerazumnim izlaganjem ministra Leposavića”, kazali su iz DPS-a.

Oni smatraju da, osim još jednog poniženja žrtava genocida u Srebrenici i njihovih najbližih, ovog puta imamo i jasnu poruku protiv međunarodne institucije koja je uspjela privesti licu pravde kolovođe najjezivijih zvjerstava iz skorije prošlosti ovih prostora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije