Connect with us

Politika

EPCG UBACUJE AKTIVISTE DF-a: Desetine hiljada eura za postovanje na Facebooku

Published

on

Šta se dešava u Elektroprivredi Crne Gore, koga nova vlast zapošljava, koga angažuje da pomaže na sređivanju Facebook stranice, Twittera i Instagrama, koliko lica dovodi i postavlja za članove komisija i radnih grupa, odnosno koliko novca crnogorskih građana troši da se oduži svojim aktivistima ubacujući ih po ugovoru o djelu, rješenjima o povremenim i privremenim poslovima…? Dnevne novine su imale uvid u nekoliko ugovora sa spoljnim saradnicima koji su vjerovatno samo vrh ledenog brijega, ali dosta pokazuju.

Uostalom, sam predsjednik Upravnog odbora EPCG Milutin Đukanović je u nedavnom intervjuu za ND Vijesti saopštio da je formirao čak 12 komisija “koje provjeravaju različite segmente poslovanja i rada bivšeg rukovodstva u koje je uključen znatan broj stručnih i obrazovanih ljudi koji su van energetske kompanije”.

U 12 KOMISIJA 60 SPOLJNIH SARADNIKA

Ako uzmemo samo podatak i poredimo ga sa dokumentacijom o angažovanju “spoljnih saradnika”, jasno je da se desetine hiljada eura novca naših građana svakog mjeseca odliva iz kompanije da bi se isplatile osobe koje su angažovane da, između ostalog, provjeravaju vozni park, platne kartice, poslovne odnose sa drugima u sistemu, privatizaciju EPCG, odnose s Prvom bankom i Unipromom…

Kako pokazuje dokumentacija u koju su Dnevne novine imale uvid, komisije imaju po pet članova i svi imaju nadoknadu koja se kreće od 50 do 75 odsto prosječne zarade u EPCG iz proteklog mjeseca. A ta zarada iznosi oko 900 eura. S obzirom da, po izjavi Milutina Đukanovića, ima 12 komisija, to znači da je u tim tijelima angažovano 60 osoba, čija se nadoknada, prema saznanjima Dnevnih novina, u prosjeku kreće od 50, 62 i 75 odsto prosječne zarade u EPCG. Ako uzmemo neki prosjek između najmanje i najveće nadoknade, onda se dolazi do sume od preko 30.000 eura na mjesečnom nivou za nadoknade licima koje je novo rukovodstvo EPCG angažovalo. I to da istražuje što su radili njihovi prethodnici koji su, kako je to rečeno i na Skupštini akcionara, ostavili potpuno zdravu kompaniju, čije je doskorašnje rukovodstvo ostvarilo najbolje rezultate u njenoj istoriji…

AKTIVISTI DF ZADUŽENI ZA FB

Komisije i radne grupe su samo jedan vid arčenja novca kompanije i crnogorskih građana. Drugi vid je angažovanje po ugovoru o djelu i rješenjima o povremenim i privremenim poslovima. Ti ugovori se uglavnom odnose na angažovanje od 1. aprila do 31. jula, a sudeći po imenima, riječ je o zapošljavanju aktivista Demokratskog fronta koji su učestvovali na litijama, koji su “branili svetinje”, učestvovali u predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora i kampanji za listu “Za budućnost Nikšića”… Ovi spoljni saradnici EPCG dobijaju nadoknadu od 550 eura mjesečno.

Što su njihove obaveze?

Citiraćemo djelove nekoliko ugovora o djelu i povremenim i privremenim poslovima u koje smo imali uvid, pa neka građani procijene:

“Kreiranje i bustovanje postova i objava i reklama na FB stranici, praćenje rezultata bustovanja, podrška pri vršenju editiranja, analiza funkcionisanja FB stranice, predlog redizajna, podrška pri kreiranju Twittera i Instagrama, fotografisanje svih objekata, događaja…” Precizirano je da nadoknada za tri i po mjeseca iznosi 2.030 eura (polovina aprila do 1. maja 380, a od maja do kraja jula 550 eura).

Uzmimo još jedan primjer. Riječ je o ugovorima o djelu sklopljenim sa nekoliko osoba pojedinačno koje su angažovane kao “administrativna i tehnička podrška”, za “asistenciju u vođenju i sređivanju dokumentacije, obavljanje korenspondentskih poslova, umnožavanje materijala i vođenje evidencije…” I u ovim slučajevima naknada je 550 eura mjesečno.

Novi Odbor direktora EPCG, na čelu sa Milutinom Đukanovićem, izabran je 16. aprila, a prvi ugovori između kompanije i aktivista i simpatizera DF-a angažovanih za Facebook, poštovanje, bustovanje… sklopljeni su odmah početkom aprila. Krajem aprila Milutin Đukanović je formirao 12 komisija, pa još i radnu grupu koja koordinira i kontroliše njihov rad.

KO KUPI ZLATNA JAJA “KOKE NOSILJE”

Da je novom rukovodstvu zaista stalo da naprave analizu poslovanja kako bi podvukli crtu i nastavili da unapređuju rad kompanije, angažovali bi nezavisne revizorske institucije koje će to uraditi na profesionalan način u skladu sa standardima struke. Ali, očigledno da to nije bio cilj, već da se uhljebe njihovi aktivisti i funkcioneri, glasači, simpatizeri, a da se populističkim mjerama, poput navodnog smanjenja računa, građanima baci prašina u oči kako ne bi vidjeli što se stvarno radi.

Ako tako nastave, jedna uspješna crnogorska kompanija će ubrzo biti očerupana i upropašćena i lak i jeftin plijen za Elektroprivredu Srbije, o čemu se u javnosti već govori, naročito nakon posjete Milutina Đukanovića Beogradu, lako on tvrdi da od toga nema ništa, premijer Zdravko Krivokapić je nešto sumnjičav, pa prijeti da “koku nosilju” (misli na EPCG) neće dati nikome. S obzirom kako je reagovao, prije bi se reklo da štiti EPCG iz neke druge računice, nego što je zabrinut za djelovanje funkcionera DF-a.

I na kraju, podsjetimo na riječi ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića krajem februara ove godine, kada je putem svog Twitter naloga saopštio da “Odbor direktora EPCG-a prestaje biti partijsko utočište DPS-a”.

Što će sad twittovati ministar Bojanić, hoće li se komentarisati ko sve kupi zlatna jaja od “koke nosilje”?

KOMISIJE

Da kažemo nešto i o komsijama koje je formirao Đukanović. Prema saznanjima Dnevnih novina, kao i na osnovu dokumentacije u koju smo imali uvid, komisije su formirane za sljedeće poslove: Radno-pravne odnose i rješavanje stambenih potreba, Tendere, Imovinu, Trgovinu električnom energijom, Ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, Finansijske iskaze, Odnose EPCG sa Prvom bankom, Unipromom (Kap), Željezare Toš čelik, i drugim povlašćenim subjektima, Analizu zakonske i normativne regulative u oblasti energetike, Analizu voznog parka, platnih kartica, donacija, sponzorstava, Privatizacija Rudnika uglja Pljevlja i kupovinu sopstvenih akcija, Naplatu utuženja i isključenja, Odnose EPCG grupe… Njih će da kontroliše i koordinira posebna radna grupa, a angažman komisija, kao i radne grupe je na šest mjeseci.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije