Connect with us

Ekonomija

ĐUKANOVIĆ: EPCG možda mimo suda ukine takse na OIE

Published

on

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović saopštio je da ta kompanija postaje lokomotiva privrednog razvoja naše zemlje, najavljujući projekte od kojih će benefite imati i građani i privreda. Kaže da će EPCG možda i mimo odluke suda ukinuti taksu na obnovlje izvore energije, što bi za posljedicu imalo niže račune za struju.

On je rekao da je u mjesecima otkad je na čelu odbora bilo najvažnije pokrenuti uspavanu energiju u kompaniji: “Mislim da smo uspjeli, brzih dana će svi građani Crne Gore vidjeti da Elektroprivreda postaje lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore”.

Govorio je o projektu Solarij +3000, koji podrazumijeva kreditne linije za 3.000 domaćinstava, odnosno građana koji žive u objektima za individualno stanovanje za ugradnju solarnih panela.

“A to će biti na takav način da će oni otplaćivati ratu za tu opremu, gdje će rata, plus električna energija koju potroše, biti manja nego što im je u prethodnom periodu iznosila ukupno električna energija. Poslije otplate koja će trajati zavisno od instalacije, pet, šest, sedam godina, maltene građani će koristiti električnu energiju besplatno”, najavio je on za TV Prva.

Takođe je najavio radove na izgradnji vjetroelektrane Gvozd, koji bi trebalo da počnu već krajem avgusta,

“Imaćemo solarne elektrane na vodi, na Slanom jezeru. Takođe aktivno se definišu lokacije na tzv. kamenom moru, na neplodnoj zemlji u dijelu koji ide prema Hercegovini, Katunskoj nahiji, Lješanskoj nahiji, Kučima, gdje bi potencijalno moglo ponovo da se rade solarne elektrane, počinjemo sa identifikacijom teritorija gdje bi bilo korisno graditi vjetroelektrane. Do kraja jula očekujemo idejni projekat za Hidroelektranu Komarnica. U svakom slučaju Elektroprivreda se polako zahuktava, a od toga će, kažem, imati koristi svi građani Crne Gore i privreda”, rekao je Đukanović.

Što se tiče obnovljivih izvora električne energije, i taksi koje se nalaze na računima, Đukanović kaže da je u pitanju klasična pljačka građana.

“Očekujemo i maltene i apelujemo na Ustavni sud da proglasi te takse na obnovljive izvore neustavnim i Elektroprivreda će odmah ukinuti te takse, a inače otvorićemo raspravu u Elektroprivredi pa možda mi to uradimo i bez odluke Ustavnog suda”, rekao je Đukanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije