Connect with us

Politika

FILIPOVIĆ: Ovu Vladu će sačuvati partijski interesi

Published

on

Aktuelna Vlada, koliko god da je nakon slučaja Leposavić jasno da ima minimalnu političku podršku u parlamentu, naći će neki modalitet da ostanu zajedno, jer je taj zov budžetskog korita ipak njihovo najjače vezivno tkivo – ocijenio je za Pobjedu jedan od osnivača Građanskog inicijative „21. maj“, politički analitičar Ljubomir Filipović.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić u ponedjeljak je saopštio da je pokrenuo ustavnu proceduru za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, nakon što je on odbio njegov zahtjev da podnese ostavku, pošto je 26. marta u parlamentu negirao genocid u Srebrenici i doveo u pitanje legitimitet međunarodnih sudova koji su presudili u ovom predmetu.

S obzirom na to da je Leposavić bio izričit da neće napuštiti kabinet Krivokapića dok ga Skupština ne razriješi, premijer nije imao drugu mogućnost nego da, pozivajući se na član 105 Ustava Crne Gore od parlamenta zatraži njegovo razrješenje.

ČVRST INTERES
Opozicija je pozdravila Krivokapićevu odluku i najavila podršku u Skupštini, ali su zahtijevali i da Krivokapić podnese ostavku. Za razliku od njih, koalicioni partneri koji čine vlast, mimo Ure, odnosno liste „Crno na bijelo“, kategorični su da neće stati uz odluku premijera. Demokrate su ,,uslovile“ podršku za smjenu Leposavića: glasaće, ali samo u slučaju da dogovor postignu partije na vlasti.

Filipović je uvjeren da, kako god prođe glasanje u Skupštini, to neće dovesti i do pada Vlade.

– To je jasno na osnovu situacije u Budvi koja je prolazila mnoge krize, ali, ipak, nijesu nikad imali dovoljno hrabrosti da sebi odrežu granu na kojoj sjede – ističe on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije