Connect with us

Politika

GOLUBOVIĆ POVODOM BLOKADE RAČUNA OPŠTINE I KOMUNALNIH PREDUZEĆA: Uprava prihoda i carina paralisaće život u Pljevljima

Published

on

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović pozvao je Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Upravu prihoda i carina da organizuju hitan sastanak kako bi se spriječilo paralisanje života u tom gradu na sjeveru zemlje zbog blokade računa opštine i komunalnih preduzeća.

Golubović je na konferenciji za medije informisanje građana o aktivnostima opštine Pljevlja na izmirivanju poreskih obaveza i stanju finansija, informisanje građana i zaposlenih o efektima nekontrolisanih blokada na poslove opštine Pljevlja i zaposlene u opštini i komunalnim preduzećima.

– Kratkoročni cilj Opštine Pljevlja je finansijska stabilizacija prihoda i rashoda Budžeta , smanjenje izdvajanja za plate i smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, izmirivanje dospjelih poreskih obaveza Opštine Pljevlja u dinamici koja je moguća i ne ugrožava pružanje usluga građanima I funkcionisanje lokalne uprave I komunalnih preduzeća, te jačanje komunalnih preduzeća nabavkom opreme I ugovaranjem poslova za Opštinu Pljevlja radi stvaranja uslova za poslovnu održivost preduzeća – kazao je Golubović.

On je kazao da su ukupne obaveze Opštine Pljevlja na dan 1.1. 2019 godine iznosile 18,5 miliona eura, a na 20. jun 2021. godine 12,3 milona eura, dakle smanjene za preko 6 miliona eura.

Za isti period dug za poreze I doprinose smanjen je sa preko 3 miliona eura na 626.000 eura.

– Opština neredovno izmiruje poreske obaveze od 2010 godine. Danas možemo reći da je opština Pljevlja u mnogo boljoj finansijskoj kondiciji Poreskoj upravi dugujumo 626 000 eura. To znači da smo poreski dug od 3 miliona smanjili za 2,5 milona eura za nešto manje od 2 godine. S druge strane opština Pljevlja ima nenaplaćene prihode koji su u nadležnosti države. Opštini Pljevlja se po osnovu koncesionih naknada za šumu duguje 6,2 miliona eura koje država nije naplatila Vektri Jakić.Mi nemamo način da ovo naplatimo iako država ima način da naplati od opštine Pljevlja kada je u pitanju dug za poreze i doprinose – kazao je Golubović.

On je istakao da su u lokalnoj upravi u protekle dvije godine radili na racionalizaciji broja zaposlenih i osavremenjivanju poslovnih procesa tako da je broj zaposlenih smanjen sa 265 na 238 i na taj način ostvarene uštede na godišnjem nivou od 216.000 eura.

– Opština Pljevlja je pružila podršku lokalnim preduzećima kroz jasnu i preciznu analizu stanja , preuzimanje političke odgovornosti za beskompromisnu borbu za očuvanje javnog interesa i uspostavljanje održivog finansijskog modela za funkcionisanje komunalnih preduzeća, podrška izradi što kvalitetnijih programa oporavka uz optimizaciju troškova, planiranje ustupanja radova komunalnim preduzećima u što većem obimu, nabavka opreme i mašina komunalnim preduzećima u cilju smanjenja troškova i jačanja održivosti preduzeća – kazao je predsjednik opštine Pljevlja.

On je podsjetio na veoma teško finansijsko stanje u svim komunalnim preduzećima gdje su godinama neplaćane poreske obaveze i tolerisan i uvećavan poreski dug od 2010. godine.

Ovakav odnos blokade računa opštine Pljevlja koji je bio već dva puta i ovo je treći put, ali ja nisam htio o tome da raspravljam. Prva blokada je bila u najgorem trenutku za opštinu Pljevlja. Blokirana je opština i blokirana su komunalna preduzeća u sred zime, 15. januara ove godine blokirani su Lokalni putevi kada su mašine preduzeća bile u Bobovu kada je bilo dva metra snijega. Blokiran je račun Grijanja na temperaturi od minus 15 stepeni. Šta je trebalo da kažemo: obustavljamo grijanje, obustavljamo čišćanje snijega, pa kad se obaveze izmire da ćemo nastaviti. Na ovaj način se remeti plan reorganizacije, Komunalnih usluga prije svega – kazao je Golubović.

Kazao je da je najinteresantnije, kako je rekao, odlična saradnja i komunikacija sa direktorom Uprave prihoda i carina, te da je u direktnoj komunikaciji saznao da je Opština Pljevlja najuredniji poreski platiša u Državi i opština sa najintenzivnijim smanjenjem poreskog duga.

– Na samom kraju, šta ćemo uraditi. Znači od današnjeg dana Opština Pljevlja neće vršiti plaćanja prema korisnicima Budžeta i isplaćivati zarade zaposlenim dok se poreski dug ne izmiri u cjelosti; Opština Pljevlja ne preuzima više bilo kakvu odgovornost za finansijsko i poslovno stanje u komunalnim preduzećima jer se na ovaj način remete svi planovi na ozdravljenju preduzeća i obavljanju javnog interesa koji je ugrožen aktivnostima poreskih organa u Pljevljima – kazao je Golubović.

On je pozvao Upravu prihoda i carina da zauzme jedinstven stav u odnosu prema poreskim dužnicima u drugim opštinama.

– Pozivamo novinare ali i druge da se zainteresuju za stanje dospjelih obaveza i trajanje tih obaveza u drugim opštinama i da uporede aktivnosti koje lokalne poreske jedinice preduzimaju prema tim dužnicima – poručio je Golubović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije