Connect with us

Integracije

KORDIĆ: Orjentir za članstvo u EU da bude 2025. godina

Published

on

Orijentir crnogorskim institucijama treba da bude 2025. godina kao okvir za članstvo postavljen u strateškim dokumentima Evropkse unije, kazala je glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

Ona je za Pobjedu rekla da to znači da do kraja 2023. godine sva pravna tekovina EU mora biti prenijeta u domaće zakonodavstvo.

Kordić je ocijenila da je strateško opredjeljenje nove Vlade da do kraja svog mandata obezbijedi unutrašnju spremnost zemlje za članstvo.

Crna Gora koja je sada, kako je podsjetila, jedina država kandidat sa svim otvorenim poglavljima, staviće tokom 2021. godine “snažan akcenat na ispunjavanju preostalih privremenih mjerila za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Sloboda, pravda i bezbjednost”.

“Paralelno sa zajedničkim naporima sve tri grane vlasti u reformi vladavine prava, naša pregovaračka struktura će zajedno s Evropskom komisijom raditi na definisanju konkretnih akcija za dobijanje završnih mjerila. To će omogućiti da Evropska komisija pripremi odgovarajući izvještaj i predstavi ga državama članicama EU”, navela je Kordić.

Kako je kazala, usvajanje izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 od Savjeta EU svakako će podstaći postupno zatvaranje svih drugih poglavlja.

Govoreći o novoj metodologiji pregovora sa EU, Kordić je navela da ona otvara više prostora za politički dijalog sa državama kandidatima i mogućnost učestvovanja u radu radnih tijela EU zajedno sa državama članicama na temu različitih sektorskih politika.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije