Connect with us

Politika

ZATVORENA BIRALIŠTA U NIKŠIĆU

Published

on

Foto: Portal Luča

U Nikšiću se održavaju lokalni izbori na kojima učestvuju četiri koalicije i dvije partije. Pravo glasa na izborima ima 58.833 birača koji će glasati na 138 biračkih mjesta. Pratite tok izbornog dana na portalu Luča.

20:00 – Zatvorena birališta u Nikšiću.

19:45 – CeMI je, prateći izborni dan na 88 birališta, utvrdio da se u 25 odsto slučajeva stvarala gužva ispred biračkog mjesta. CeMI je, posmatrajući izbore na 88 biračkih mjesta, utvrdio da u 26 odsto slučajeva neko vodi evidenciju o imenima birača koji su glasali.

19:20 – Rade Perišić, predsjednik Opštinske izborne komisije, kazao je Vijestima da je izlaznost do 19 časova 80,5 odsto, dok je u avgustu prošle godine izlaznost bila 80,24 odsto.

Prema njegovim riječima nije bilo incidenata, a prve preliminarne rezultate očekuju oko

19:10 – CeMI je objavio da je do 19 sati glasalo 81.2 odsto birača.

18:15 – Na biračkom mjestu 33 – Rubeža – kako javlja CeMI birač je slikao glasački listić telefonom.

“Takav glasački listić birački odbor je proglasio nevažećim”, naveo je CeMI.

17:43 – Povodom incidenta u Dragovoj Luci oglasio se i nikšićki odbor Socijaldemokrata. Oni su kazali da su pripadnici koalicije Za budućnost Nikšića, predvođeni nosiocem liste Markom Kovačevićem, upali na biračko mjesto broj 118 u Dragovoj Luci, a da su njihove pristalice van biračkog mjesta, kako tvrde, fizički napale člana biračkog odbora U.T. (18) i da su mu sa lica skinuli masku.

Navode i da je presretnuta I.S, članica biračkog odbora sa istog biračkog mjesta, te da joj je oteta kutija za glasanje putem pisma.

17:14 – Do 17 sati glasalo je 77.8% birača.

16:05 Iz Uprave policije su kazali da je netačna informacija da je bilo ko pretučen na biračkom mjestu br.118. Kako su kazali došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbor a vezano za glasačku kutiju koja je bila namjenjena za glasanje putem pisma.

15:41 – U neposrednoj blizini biračkog mjesta 96, Staro selo, Župa došlo je do tenzije između neidentifikovane grupe lica i aktivista Narodnog pokreta. Članovi biračkog odbora su normalizovali situaciju.

Foto: onogost.me

15:35 – Prema istraživanju CEMI-ja na osnovu podataka prikupljenih sa 78 biračkih mjesta u Nikšiću, na 32% birališta postoje fizičke barijere za pristup biračkom mjestu osoba sa invaliditetom.

15:30 –  Prema tvrdnjama OIK Nikšić, izlaznost do 15 časova iznosila je 70 odsto. Prema riječima predsjednika OIK-a, Rada Perišića, samo se na biračkom mjestu 118 desio incident, dok je  na ostalim biračkim mjestima sve u redu.

15:17 – Biračko mjesto 63, Vraćenovići – Posmatrači koalicije “Za budućnost Nikšića”pozivaju da se glasa za broj 4.

15:16 – Staro selo, Župa – Tenzija na biračkom mjestu. Lice koje nije upisano na ovom biračkom mjestu je ušlo i obratilo se predsjednici biračkog odbora riječima “došao sam samo da vas vidim i to posljednji put”.

15:15 – Prema prijavi CeMI posmatrača, na biračkom mjestu 118 došlo je do remećenja reda. Nakon što su članovi BO uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije“Za budućnost Crne Gore”, u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mjestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih. Glasanje na ovom biračkom mjestu je usljed ovih zbivanja privremeno prekinuto. olicija pristigla na mjesto incidenta. Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između 2 suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasacka kutija je vracena clanovima BO. Situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojacano je prisutvo uniformisane policije na ulicama Niksica.

14:35 – Registrovano je između 10-15 lica obučenih u majice sa nacionalnim obilježjima Srbije, koji po informacijama kojima trenutno raspolažemo nijesu iz Nikšića. Ova lica su htjela nasilno da glasaju putem pisma. Nakon što im je članica biračkog odbora rekla da nemaju pravo da glasaju u Nikšiću, napali su je. Intervenisala je policija. Biračko mjesto je otvoreno a pozvani su predstavnici OIK-a.

14:30 – Iz Demokratske partije socijalista kazali su da su se u Kličevu ispred OŠ “Milija Nikčević”, u kojoj se nalaze tri biračka mjesta, dva lica bavila nedozvoljenim radnjama kojima su uticali na slobodu izborne volje građana

14:03 – Na biračkom mjestu 34 došlo je do svađe zbog čega je morala intervenisati policija.

13:47 – Lider i osnivač Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović, glasao je na biračkom mjestu broj 10, u zgradi Sportskog centra.

Foto: onogost.me

13:45 – Na biračkom mjestu u OŠ “Olga Golović” svoje biračko pravo iskoristila je Sanja Damjanović, nosilac liste “Za Evropski Nikšić”.

Foto: onogost.me

 

13:20 – Opštinska izborna komisija (OIK) je saopštila da je do 13 časova u Nikšiću glasalo 58 odsto birača. Na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, prema podacima OIK, izlaznost u Nikšiću do 13h je bila 57,79 odsto

13:10 – Do 13 sati biračko pravo iskoristilo je 61,2% birača.

12:50 – CEMI bilježi različite nepravilnosti: fotografisanje listića, glasanje bez zaštitne maske i bez opomene od strane biračkog odbora, korišćenje telefona.

12:15 – Biračko pravo iskoristila je Tatjana Đurišić Bečanović, nosilac liste GP URA “Može Nikšić”.

Foto: onogošt.me

12:05 – Na biračkom mjestu 60 glasač je slikao glasački listić, suprotno odredbi člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, navodi CEMI

12:00 – Milan Knežević iz Koalicije Za budućnost Crne Gore je na svom Twitter-u objavio fotografiju glasačkog listića sa zaokruženom koalicijom pod brojem 4. Na bazi kontrolnog broja glasačkog listića, OIK može da utvrdi na kojem BM je ovaj birač glasao, saopštava CEMI.

11: 40 – URA saopštava da na biračkom mjestu 109 ulazi više lica u kabinu. Posmatrači „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo” žalili su se na nepravilnosti, dok je predsjednik biračkog odbora odbio da primjedba uđe u zapisnik sa obrazloženjem “ja radim šta ja hoću”, navodi GP URA.

11:40 – Prema podacima Opštinske izborne komisije (OIK), izlaznost do 11 sati  je 40 odsto.

11:35 – Biračko pravo ostvario je nosilac liste “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” Momo Koprivica na biračkom mjestu broj 11 u naselju Stara varoš.

Foto: onogošt.me

11:30 – CEMI saopštava da na biračkom mjestu 25 – Vrtić Straševina, članovi biračkog odbora koriste telefone na biračkom mjestu, suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

11:15 – Prema podacima CEMI-a do 11 sati glasalo je čak 38% birača.

11:15 – Opštinski odbor Demokratske partije socijalista saopštio je da se od otvaranja biračkih mjesta u Nikšiću pojavio veliki broj glasača koji su državljani Bosne i Hercegovine, uglavnom stanovnika Trebinja, sa privremenim ličnim kartama Crne Gore. “Budući da se radi o grubom kršenju zakona, pravovremenim reagovanjem ova lica su spriječena da glasaju, što će se i nastaviti sve do zatvaranja biračkih mjesta”, navodi se u saopštenju DPS-a.

11:00 – CEMI saopštava da je na biračkom mjestu 47 birač prije ubacivanja glasačkog listića u kutiju pokazao otvoren glasački listić, suprotno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Glasački listić nije proglašen nevažećim.

10:40 – Na biračkom mjestu 97 ispravnost glasačke kutije nije utvrđena na propisan način. Predsjednik biračkog odbora je samoinicijativno konstatovao da je glasačka kutija prazna, bez poštovanja procedure.

10:30 – CEMI saopštava na nove nepravilnosti – korišćenje mobilnih telefona članova biračkih odbora. Takođe primjetno da se maske ne nose pravilno.

10:10 – Koalicija “Crno na bijelo – Može Nikšić” saopštila je da se na biračkom mjestu 48 Dom na Viru glasački listići prije upotrebe označavaju hemijskom olovkom. Takođe saopštavaju da se na biračkom mjestu 12 OŠ “Mileva Lajović-Lalatović” i broj 13 Stara mašinska škola njihovi posmatrači vrijeđaju i verbalno napadaju.

09:50 – CEMI saopštio da je na biračkom mjestu 95 “Dom Jugovići” član biračkog odbora naglas pozvao na glasanje za određenu političku opciju, čime je, kako navode, prekršio član 81 Zakona o izboru odbornika i poslanika

09:10 – Predsjednik Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović nije iskoristio biračko pravo,  jer uređaj za elektronsku identifikaciju nije mogao da očita njegovu ličnu kartu zbog, kako su kazali na biračkom mjestu, oštećenja na njoj. On će glasati kasnije uz drugi identifikacioni dokument.

Foto: Onogošt.me

08:40 – CEMI je saopštio da na biračkom mjestu broj 12, u OŠ “Mileva Lajović-Lalatović” predsjednik biračkog odbora koristi mobilni telefon, a da je na biračkom mjestu 120 birač naglas izgovorio broj partije za koju je glasao

08:20 – Predsjednik OIK Rade Perišić saopštio da su sva biračka mjesta otvorena.

“Kasnilo se zbog kamera koje nijesu bile isključene. Na jednom biračkom mjestu se odmah počelo sa glasanjem, čim su kamere isključene, dok su na drugom mjestu tražili da se kamere nakon isključenja prekriju, što je i urađeno, tako da je glasanje odmah nakon toga počelo”, kazao je Perišić.

Na tim biračkim mjestima biće produženo vrijeme glasanja.

07:50 – Iz Opštinske izborne komisije su kazali da očekuju da će preliminarne rezultate imati oko ponoći.

07:40 – Svim građanima koji su upisani u birački spisak, a nalaze se na teritoriji drugih crnogorskih opština, omogućen je dolazak na biračko mjesto, uprkos zabrani kretanja iz opštine u opštinu.

07:33 – Zbog primjedbe članova Izborne komisije na biračkim mjestima br. 1 i br. 100 u nikšićkoj Elektroprivredi kasni početak glasanja. Iz redova Demokrata i Narodnog pokreta traže da se pokriju kamere na objektu Elektroprivrede.

Rasprava na biračkom mjestu broj 1

07:30 – Na biralištima obavezna dezinfekcija ruku na ulazu, poštovanje fizičke distance i nošenje maske, a građani će prilikom uvida u dokumenta morati da spuste masku kako bi komisija izvršila identifikaciju.

07:20 – Pored birališta u opštini Nikšić,  još tri su otvorena u zatvorima u Bijelom Polju i Spužu i u Istražnom zatvoru.

07:00 – Otvorena birališta u Nikšiću.

Na izbornoj listi prva je koalicija ”Evropski tim za Nikšić”, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez, a drugi je Narodni pokret Miodraga Davidovića pod nazivom “Za vaskrsenje Nikšića”.

Na trećem mjestu je Socijaldemokratska partija “Srcem za Nikšić”, a na četvrtom koalicija “Za budućnost Nikšića”, koju čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Građanski pokret “Za život Nikšića”, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka, Socijalisti Crne Gore i Pokret penzionera i invalida rada.

Koalicija “Crno na bijelo – Može Nikšić”, koju čine Građanski pokret URA i nestranačke ličnosti, je pod brojem pet, a na posljednjem šestom mjestu je koalicija “Mir je naša nacija – Zaokruži slobodu”, u kojoj su Demokrate, Građanski pokret “Ne damo Nikšić”, Demos, Partija penzionera, invalida i restitucije i “Plenum 083”.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije