Connect with us

Politika

IZBORI U NIKŠIĆU: Zašto je važna politička borba u rodnom gradu Mila Đukanovića

Published

on

Gotovo šezdeset hiljada građana Nikšića biraće u nedjelju 14. marta lokalnu vlast, ali su već sad u njih uprte oči čitavog regiona.

Fenomen izbora u drugom po veličini crnogorskom gradu postao je glavna tema ne samo u Crnoj Gori, već ni medijska obraćanja državnog vrha u susjednoj Srbiji ne prolaze bez pominjanja glasanja i kandidata u Nikšiću.

Sa pozicije gradske vlasti, na izbore izlazi lista Evropski tim za Nikšić, čiji je stožer Demokratska partija socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Izazivači dolaze najprIJe iz redova lista koje su na posljednjim parlamentarnim izborima uspjele da smijene DPS – lista Za budućnost Nikšića koju predvodi Demokratski front (DF) Andrije Mandića, Mir je naša nacija čiju osnovu čine Demokrate predsjednika parlamenta Alekse Bečića i lista Crno na bijelo koju predvodi stranka URA vicepremijera Dritana Abazovića.

Osim njih, na listiću će se naći i novoosnovani Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića, kao i Socijaldemokratska partija (SDP).

Na 138 biračkih mesta, 58 833 birača odrediće 41 poslanika lokalnog parlamenta.

Ovim izborima, politička borba vraća se u Nikšić – na prethodnim izborima 2017. godine jedini učesnici bili su DPS i Socijaldemokrate, dok su sve ostale stranke bojkotovale proces.

Kako je Nikšić postao regionalno pitanje

Nikšić je grad u kome, prema poslJednjem popisu iz 2011. godine, živi oko 46 hiljada Crnogoraca i oko 18 hiljada Srba, mada srpski kao maternji jezik navodi oko 33 hiljade građana, a crnogorski nešto manje od 32 hiljade.

Iako su mnogi skloni da zbog ovakvog sastava stanovništva Nikšić opišu kao „lakmus” crnogorske politike, ni to se ne čini dovoljnim objašnjenjem za ogromno interesovanje za rezultate redovnih lokalnih izbora.

„Ja sam ovdje zbog lokalnih izbora, ali je sve to neuobičajeno i iznenađujuće je da su izbori u centru pažnje čak i susJednih država, to nije praksa u Evropi i svijetu.

To treba da bude alarm i opomena, ali i smjernica zašto Balkan, uprkos sjajnom potencijalu, zaostaje za Zapadnom Evropom”, kaže Sanja Damjanović, nositeljka liste Evropski tim za Nikšić.

Dosadašnja nikšićka opozicija razumije interesovanje iz Srbije i za Srbiju.

„Postoji kod građana strah od povratka DPS-a koji bi značio povratak loših odnosa sa Srbijom, koja kao ekonomski najjača zemlja u regionu želi dobre odnose sa Crnom Gorom – baš kao što i mi u koaliciji želimo najbolje moguće odnose sa Srbijom.

Srbija ima najviše investicija u regionu i jedino bi ona mogla da Crnoj Gori proslijedi investicije koje bi bile veoma važne za ovu malu zemlju”, kaže Spasoje Tomić iz liste Za budućnost Nikšića.

Ipak, lista Mir je naša nacija nešto drugačije sagledava predizbornu situaciju u gradu.

„Evidentni su uticaji spolja, ali mislim da nijesu usmereni da neko želi da se domogne Nikšića.

Prije bih rekao da su te aspiracije usmerene na državni nivo vlasti i to smatram neprihvatljivim uticajem – treba da razvijamo partnerske dobrosusjedske odnose, a ne da se miješamo u unutrašnja politička pitanja”, kaže nosilac liste Momo Koprivica.

Na državnom nivou, Vladu nestranačkog premijera Zdravka Krivokapića podržavaju liste koje predvode DF, Demokrate i URA.

Dugotrajni proces pregovora obilježila su brojna usaglašavanja stranaka oko nestranačkog karaktera vlade u kojoj nema lidera DF, ali jeste prvi čovjek URA Dritan Abazović.

Dogovorom o koaliciji, DPS je poslije tri decenije ostao bez uloge u Vladi Crne Gore, mada je Milo Đukanović, lider te stranke i dalje predsjednik države.

Sam premijer Krivokapić nije otvoreno podržao nijednu listu na nikšićkim izborima, ali se dvije njegove savjetnice nalaze na listi Mir je naša nacija, kao predstavnice pokreta Ne damo Nikšić.

Šta su ambicije stranaka

Iako su na parlamentarnim izborima ostali bez mjesta u vlasti, u stranci Mila Đukanovića uvjereni su da to nije početak njihovog kraja.

„Na parlamentarnim izborima, DPS je bila daleko najjača partija i neobično je što nijesmo formirali koaliciju.

Nema nijednog pokazatelja da mi padamo, već sasvim suprotno – da jačamo, jer evropski put koji promovišemo nema alternativu, i zato verujem u pobjedu”, kaže potpredsjednica stranke Sanja Damjanović.

Gotovo identičan odgovor o ambicijama daće predstavnici lista Za budućnost Nikšića i Mir je naša nacija.

„Za nas su izbori važni zbog potvrde pobjede od 30. avgusta, ona mora biti pečatirana – činjenicom da ćemo biti jači od DPS-a, pokazujemo da smo glavni faktor na političkoj sceni Crne Gore.

Za DPS je 14. mart dan D, jer bi njihov loš rezultat garantovao pad i na narednim parlamentarnim izborima, a birače koji nisu ekstremizovani preuzele bi druge političke snage”, kaže Spasoje Tomić.

Momo Koprivica kaže da je Nikšić ujedno i prvi test nove parlamentarne većine, ali i ukazuje da se politička borba vodi u uzavreloj atmosferi i daje primjer zapaljenog automobila jednog od članova njegove stranke.

„Nikšiću je potrebna što ubjedljivija pobjeda nad DPS-om, ne samo da bismo tu partiju poslali u istoriju već bismo tamo poslali i sve kriminalne strukture koje su sa njom skopčane – ne mislim da je svaki čovjek u DPS-u kriminalac, ali je u toj partiji povećana koncentracija kriminalaca.

Nemamo ciljeve da potkopavamo i podrivamo državnu vlast, već da je jačamo, i želimo da ovi izbori budu faktor stabilnosti i jačanja državne vlasti.”

Za dosadašnju nikšićku vlast, ovakve tvrdnje dio su predizborne retorike.

„To je sve populizam i borba sa nevidljivim neprijateljima – svuda ćete naći sukobe, ali ovo su toliko sitne stvari da više predstavljaju dizanje napetosti koje nijesu dobre ni za djecu tih ljudi, ni za drugu djecu.

Napravljena je veoma loša percepcija o nama – ako postoje ljudi koji su se ogriješili o zakon, oni treba da odgovaraju, ali nova vlada u posljednja tri mjeseca krši više zakona nego što su neke druge partije to radile”, kaže Sanja Damjanović.

Šta stranke nude građanima

DPS na izbore izlazi poslije gotovo tri decenije neprekidne vlasti u rodnom gradu svog lidera.

Stranka je izbore gubila 2003. kada kraći period nije upravljala gradom, dok su dugotrajni koalicioni pregovori poslije glasanja 2012. u kome DPS nije imao većinu, rezultirali ponavljanjem glasanja 2013. i povratkom Đukanovićeve stranke na vlast.

I u takvim okolnostima, odabrali su slogan u kome govore da žele da mijenjaju Nikšić.

„Želimo da postignemo dinamičnu ekonomiju, mikro, mala i srednja preduzeća, kroz formiranje dvije biznis zone, da osnažimo tradicionalne biznise i modernizujemo ih u efikasnije.

Poljoprivreda je važan sektor i želimo da poljoprivrednici sarađuju, a ne da budu konkurencija”, kaže nositeljka liste Sanja Damjanović.

Ona navodi da su među prioritetima i kultura i zelena energija, pametni reciklažni centar, a sve kroz korišćenje fondova Evropske unije.

Demokrate najavljuju projekte za razvoj grada, fabriku za reciklažu otpada, dom za spasilačku službu, oslobađanje lokalne uprave od korupcije, jednakost u pravima svih građana, posebno kad je zapošljavanje u pitanju.

U trci za broj radnih mjesta koje će otvoriti ako dođu na vlast, Spasoje Tomić iz koalicije Za budućnost Nikšića poslužiće se igrom sa istorijskim brojevima.

„Nikako nećemo pričati građanima o 1918. godini, već ćemo raditi na tome da otvorimo više od 1918 radnih mjesta.

Poslije pobjede na izborima, otvorićemo pogon jedne fabrike u Grahovu gdje će odmah biti zaposleno 40 do 50 ljudi.”

Odlukama koje su donijete 1918, Crna Gora postala je dio buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – dok jedan dio crnogorskog društva taj datum obilježava kao vrijeme oslobođenja, drugi ga smatra okupacijom od strane Srbije.

Ko će biti gradonačelnik Nikšića

Gotovo je izvesno da će raspodjela političkih karata zahtijevati formiranje koalicione vlasti u Nikšiću.

Demokrate podsećaju da oni od osnivanja imaju princip da ne sarađuju sa DPS-om.

„Naš glavni politički cilj je smjena lokalne vlasti, a prirodni partneri su nam liste sa kojima činimo većinu na državnom nivou.

Sve će to biti u skladu s izbornim rezultatima – ako smo u Herceg Novom mi imali najviše mandata, gradonačelnik je pripao nama, dok je u Beranama najviše glasova pripalo koaliciji SNP-DF, pa je njima i pripao gradonačelnik”, kaže Momo Koprivica.

U koaliciji Za budućnost Nikšića izričiti su da će budući gradonačelnik biti njihov nosilac liste, mladi političar Marko Kovačević.

Izričitosti nema u stranci Mila Đukanovića – nositeljka liste u njihovom slučaju nije i sigurna kandidatkinja za gradonačelnicu, već ona sama ponavlja izbornu parolu koja govori o timskom radu čak i kad je jasno suočena sa činjenicom da gradonačelnik mora biti jedan čovjek, a ne tim.

„Tim ima kapitena, ali na našim bilbordima nikad nije jedna osoba – u ovom trenutku, mi ne razmišljamo ko će biti gradonačelnik, već razmišljamo o građanima.

Ja sam pokazala liderske sposobnosti u ministarskom mandatu, ali ko god bude, mi ćemo biti uz njega”, kaže Sanja Damjanović.

Ona tvrdi da je stranka otvorena za sve one koji neće ugroziti temelje crnogorske države i evropski put, ali i koji će raditi na razvoju ekonomije, životnog standarda građana.

Potpredsjednica DPS-a, rođena Nikšićanka, u svoj grad vratila se poslije školovanja u Beogradu i međunarodne karijere u istraživačkom centru CERN da bi postala ministarka nauke u posljednjoj vladi Duška Markovića.

„Dvaput sam se vratila u Crnu Goru – kolebala sam se kad sam dobila ponudu da budem ministarka nauke jer je tada zemlja imala kurs razvoja, a sada se nijesam kolebala jer država ide stranputicom”, kaže ona.

Ono što je za DPS stranputica, za stranke nove crnogorske vlasti je nešto što tek treba da se nastavi – a sljedeća etapa je u Nikšiću.

„Ovi izbori su važni da bi se potvrdila istorijska pobjeda od 30. avgusta, a mi smo neko ko želi da se zaokruži proces oslobađanja i institucija, i građana”, zaključuje Momo Koprivica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije