Connect with us

Politika

KOME JE URA PLAĆALA TROŠKOVE: “Zavetnica” Havrilov i planinarski vodič Dimče

Published

on

"Zavetnici" na protestu ispred crnogorske ambasade u Beogradu / Foto: N1

Građanski pokret Ura Dritana Abazovića priznao je da je plaćao troškove smještaja za lažnog diplomatu, američko-srpsko-crnogorskog državljanina Stevana Simijanovića, ali su kao opravdanje naveli da je sve to bilo na preporuku ,,zvaničnika jedne zapadnoevropske države“, bez objašnjenja zbog čega bi jedna partija u Crnoj Gori sponzorisala višemjesečni boravak nekog navodnog stranog diplomate.

Saputnica lažnog diplomate Stevana Simijanovića u hotelu ,,Ambasador“ u Podgorici od 24. decembra do 9. februara je bila Marija Havrilov, prenosi Pobjeda.

Crnogorskoj javnosti nepoznata srpska državljanka iz Inđije, filolog po zanimanju, nije bez političkog iskustva: visokopozicionirana je članica srpskog ekstremnog nacionalističkog pokreta – Sabor „Zavetnici“. Prilikom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Srbiji Havrilov je bila na 12. mjestu na poslaničkoj listi ,,Zavetnika“.

Inače, ,,Zavetnici“ su veliki podržavaoci ideje o ujedinjenju Srbije, Crne Gore i entiteta Republika Srpska u ,,srpski svet“ i bili su veliki protivnici bivše crnogorske vlasti. Tokom suđenja za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, ,,Zavetnici“ su često protestovali protiv tužilačkog i sudskog progona Srba u Crnoj Gori.

Bili su veoma aktivni i nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti 2019. godine. ,,Zavetnici“ gaje veoma bliske odnose sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom, a u Beogradu tvrde da ih Moskva logistički obilato pomaže.

Da li je Havrilov učestvovala u razgovorima Abazovića i Simijanovića – iz GP Ura nije saopšteno.

Kao i ,,američki diplomata“, Marija Havrilov je veliki poštovalac Srpske pravoslavne crkve, ideje o ,,srpskom svetu“ i zagovara beskompromisnu borbu protiv NATO.

Ko je Dimče?

Dimče Guleski, uz Simijanovića i Havrilov, treći do sada otkriveni član grupe koju je sponzorisala GP Ura nema neku biografiju koja bi se mogla tumačiti da je riječ o pripadniku neke ekstremističke ili tajne organizacije. Prema dostupnim podacima, ovaj Novosađanin je planinarski vodič.

Zanimljivo, njegov instagram profil pokazuje da je i u septembru boravio u Crnoj Gori. Slikao se ispred Manastira Ostrog, potom na moru je uslikavao predjele, restoran ,,Ćatovića mlini“, Sveti Stefan…

Ipak, nije politički neutralan. Na instagram profilu ,,Hadži Dimče Gulevski“ objavio je niz fotografija sa Kosova, uz znakoviti komentar: ,,Mi smo uvek tu gde treba… uz svoj narod… Naše lepa Srbija…Kosovo i Metohija…“

Može se samo nagađati je li i u Crnoj Gori boravio zato što su ,,uvek tu gde treba“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije