Povežite se sa nama

Politika

KONATAR: Potvrdio da je danas predat Prijedlog izmjena zakona o Državnom tužilaštvu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar potvrdio je da je danas u Skupštinsku proceduru predat Prijedlog izmjena zakona o Državnom tužilaštvu.

“Sada se stiču svi uslovi da se na prvoj narednoj sjednici razgovara o ovim izmjenama, najvjerovatnije 11. maja “, kazao je Konatar na današnjoj press konferenciji.

Ovim pristupom, da Vlada ne bude predlagač zakona, izbjegava se obavezna javna rasprava u trajanju od 20 do 40 dana, na čemu su insistirali iz opozicije, ali i iz civilnog sektora i strulne javnosti.

Konatar je na press konferenciji kazao da je predlog izmjena zakona usaglašen tekst.

“Ovo je jedan od najznačajnijih akata koje ćemo usvojiti u Skupštini. Povod je usaglašavanje između poslaničkih klubova većine i u zadnjem procesu potpredsjednika Vlade sa kojim smo imali komunikaciju”, rekao je Konatar.

Poslanik “Crno na bijelo” je kazao da će ovaj predlog zakona biti poslat na Venecijanskoj komisiji i da očekuje njihovo pozitivno mišljenje.

“Vidjećete da su posebno pooštreni kriterijumi za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika gdje se onemogućava članstvo ljudoima koji imaju veze sa političkim partijama. Takođe, onemogućeno je da bivšpi tužćioci budu članovi savjeta iz reda uglednih pravnika. Sad imamo slučaj da se penzionisana tužiteljka preselila u advokaturu i tako je član Savjeta”, navodi on.

Postignut je i dogovor oko mandata vrhovnog državnog tužioca.

“Ograničava se mandat v.d. CDT-a. On će imati mandat od šest plus šest mjeseci sa ograničenjem da ne može biti u mandatu više od 12 mjeseci. Sad imamo slučaj sa Stankovićem dje on praktično obavlja funckiju dok po sili zakona ne ode u penziju. Uvode se i stroži kriterijumi za pokretanje disciplinskog postupka protiv tužilaca i u vodi se određena prekompozicija u sastavu Disciplinskog vijeća”,  rekao je on.

Kazao je da će danom donošenja zakona prestati mandat članovima Tužilačkog savjeta.

Poslanica Pokreta za promjene, Branka Bošnjak istakla je da je njena stranka bila za radikalnije promjene ali da su ipak podržali ovaj predlog.

“Ovo je mjera kompromisa sa kolegama iz vladajuće većina, ali su i ova rješenja dobra. Bilo bi lijepo da dobijemo pozitivno mišljenje od VK, ali iako ga ne dobijemo mi ćemo usvojiti ovaj zakon. Kad usvojimo ovaj zakon, odblokiraćemo sve ostale zakone koji su u proceduri”, – rekla je Bošnjak.

Slaven Radunović (ZBCG -DF) kazao je da su odustali od Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da su u zakon o Državnom tužilaštvu inkorporirali rješenja iz tog zakona.

“Ovaj zakon će biti usvojen na sjednici 11. maja. Ako bude nekih primjedbi koje se mogu uvažiti, uvijek možemo zakon dopuniti u redovnoj proceduri”, rekao je Radunović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije