Connect with us

Politika

LP: Umjesto Budžeta, Vlada neka sprema ostavku

Published

on

Borančić

Vlada Crne Gore još uvijek nije iznijela ni Nacrt Budžeta Crne Gore za 2021. godinu a već smo u drugoj polovini marta kada ističe ustavni i zakonski rok koji teče još od decembra prijethodne godine. Ustav propisuje da Vladi prestaje mandat ako ne predloži Budžet do 31. marta tekuće godine. Vladi, dakle, ne preostaje ništa drugo već da polako sprema ostavku i umjesto budžetskih stavki da počne pa pakuje kofere, navodi se u saopštenju Liberalne partije koju potpisuje njihov portparol, Amar Borančić.

“Podsjećamo, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, prijedlog zakona o budžetu države utvrđuje Vlada i do 15. novembra ga dostavlja Skupštini. Isti se morao usvojiti najkasnije do 31. decembra 2020. Ostalo je istorija. Državne finansije su u vanrednom stanju, prinudno finansiranje za sve institucije, plate kasne svim budžetskim jedinicama a upitan je i legitimitet trošenja novca na novoformirane organe koje Zakon o budžetu još uvijek ne prepoznaje pa se novac troši nenamjenski i mimo onoga što je u Zakonu. Od nadležnog ministarstva nijesmo dobili ništa drugo osim prijetnji zaposlenima, revanšizam i samovoljno ukidanje ili sabotiranje finansiranja organa koji im nijesu po volji.

Kako je i mjesec mart do kada je Vlada mogla donijeti Budžet za tekuću godinu na isticaju, a nemamo još ni prijedlog istog, sada je već očigledno da se do kraja mjeseca ne može donijeti Budžet za 2021. u regularnoj proceduri, transparentno i kvalitetno. Sve i da ga Vlada dostavi, zbog očigledne nespsobnosti i neznanja pojedinaca, sigurno je da ćemo imati makar još jedan mjesec veoma problematičnog prinudnog finansiranja. Jedino ako se, kako je to bio slučaj kod astonomskog zaduživanja države i naroda u prvim danima mandata, premijer i ministar dovitljivo ne pozovu na zakonodavstvo neke druge države sa drugog kontinenta, ignorišući crnogorske zakone.

Dakle, osim ako Vlada ponovo ne planira hajdučki i iza leđa javnosti i poslanika da skrpi i usvoji Zakon iza ponoći u ranim jutarnjim časovima, shodno dosadašnjoj praksi. Ustav je ipak neumoran, bez Budžeta do 31.03.2021. Vladi Zdravka Krivokapića po sili Ustava prestaje mandate”, podsjećaju iz LP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije