Connect with us

Politika

LP: Vlada kojoj je prestao mandat ne može potpisivati ugovor države sa SPC

Published

on

Vlada u ostavci panično žuri da dovrši povjereni zadatak pa je sada preko noći dobila ugovor koji treba da potpiše sa SPC, koji niko nije vidio jer je stigao direktno iz Beograda, kažu iz LP.

“Postavlja se, međutim, pitanje da li može Vlada kojoj je prestao mandat, shodno članu 110. Ustava, još 30. marta kada nije predala prijedlog Budžeta Skupštini, potpisivati ikakve ugovore u ime Crne Gore sa bilo kime. Takvi ugovori definitivno bi bili upitne pravne važnosti i legalnosti jer je upitan i legitimitet Vlade Zdravka Krivokapića koja po svakom zakonu i Ustavu više nema mandat.”

Kako kažu u saopštenju, podsjećamo, da je u toku postupak odlučivanja pred Ustavnim sudom po ustavnoj žalbi poslanika opozicije koji predstavljaju preko 200 hiljada građana Crne Gore. Žalba koja se odnosi na  usvajanje spornih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, suprotno preporukama EU i demokratskoj praksi, još uvijek nije riješena. Dok se čeka takva odluka koja može poptuno da izmijeni zakonski osnov, Vlada ne bi smjela da pravi ikakve korake a kamo li potpisuje temeljni ugovor u ime države sa SPC na temelju tog upitnog Zakona.

Ako Vlada, uprkos svemu ovome, toliko insistira na potpisivanju ovog akta sa SPC, LP zahtiejva da se istovremeno otpočne procedura potpisivanja sporazuma države sa tradicionalnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koja okuplja desetine hiljada pravoslavnih Crnogoraca/ki. U suprotnom, Vlada će i institucionalizovati kršenje ljudskih prava najbrojnijeg naroda u Crnoj Gori i zakonom propisati da nijesu svi građani jednaki te otpočeti period sistemske diskriminacije i urušavanja građanskih principa države, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije