Connect with us

Društvo

ĐENOVIĆ: Nepotpisivanje Ugovora loše za CG i SPC

Published

on

Očigledno je da su trenutno u opticaju barem dvije verzije Temeljnog ugovora. Moguće je da ne dođe do potpisivanja ugovora ali je to loše i za državu i za SPC, kazao je za Pobjedu Draško Đenović, vojni analitičar.

Pojedini mediji objavili su dan ranije da je premijer Zdravko Krivokapić poslao mitropolitu Joanikiju i patrijarhu Porfiriju prijedlog novog temeljnog ugovora, koji je, kako navode, neprihvatljiv za SPC. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je juče da je iz medija saznao da navodno postoji neka vrsta novog temeljnog ugovora, koji je ponuđen SPC i da se značajno razlikuje od sporazuma koji su ranije usaglasili Vlada Crne Gore i SPC.

Mandić je rekao da je uvjeren da će “doći neka nova vlada koja neće pobjeći od obaveze da dogovoreni sporazum potpiše”. Podsjetio je da je postojao zaokružen i kompletan tekst temeljnog sporazuma koji je Krivokapić odbio da potpiše u Patrijaršiji u vrijeme zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora.

-Sada postoji informacija, a ako to nije tačno neko će demantovati, da je Krivokapić predložio neku vrstu novog temeljnog sporazuma, koji bi on potpisao sa SPC i koji se značajno razlikuje u odnosu na onaj usaglašeni tekst- rekao je Mandić za TV Pink.

On je podsjetio da je DF i ranije upozoravao da crnogorska vlada i Krivokapić nikada neće potpisati sporazum koji je usaglašen, ako ga nijesu potpisali onda u Patrijaršiji SPC.

-SPC je djelovala na ovim prostorima i u vrijeme Otomanske okupacije, ona je neuništiva i to da li će neki slučajni Zdravko Krivokapić, koji je sticajem okolnosti postao predsjednik vlade potpisati sporazum ili neće, manje je važno. Crkva će i bez tog sporazuma funkcionisati- poručio je Mandić.

Na pitanje koga je Krivokapić konsultovao kada, kako je konstatovano, niko ne zna šta se nalazi u tekstu navodnog novog temeljnog ugovora, Mandić je rekao da Krivokapić parlamentarnu većinu, a posebno njen dio koji čini dvije trećine, nije konsultovao otkako su završeni izbori. On je za Krivokapića rekao da nema demokratske osobine i da sam donosi odluke, a da se poslije, kako je naveo, čudi što te odluke neće da podrže oni s kojima se ni oko čega nije konsultovao.

-Mi smo na takvo ponašanje odgovorili onako kako se odgovara u demokratskim zemljama – otkazali smo podšku vladi i spremni smo da sa ostatkom parlamentarne većine biramo novu vladu- poručio je Mandić.

Draško Đenović ističe da je u ovom trenutku treško reći koliko verzija temeljnog ugovora postoji.

– Očigledno je da su trenutno u opticaju barem dvije. Prva, koja je ranije bila usaglašena između SPC i Vlade Crne Gore od koje je premijer Zdravko Krivokapić neočekivano odustao i verzije koju je izradila crnogorska Vlada, a koja nije usaglašena sa SPC i koju je vlada spremna da potpiše ali za koju nemamo potvrdu da je prihvatljiva za SPC. To što godpodin Andrija Mandić izjavljuje da će nova vlada potpisati prvu verziju ne znači ništa, jer je aktuelna vlada još uvijek jedina legitimna vlada Crne Gore. Kada će biti izabrana nova vlada, ko će je formirati i da li će DF biti njen dio teško je sada govoriti-zaključuje sagovornik Pobjede.

Smatra da je moguće da ne dođe do potpisivanja temeljnog ugovora ali bi to, kako kaže, bilo loše i za državu i za SPC.

– S jedne strane, ostali bi neregulisani međusobni odnosi između države i najveće crkve i verske zajednice u CG. Nepotpisivanje bi moglo da bude pogubno za svaku vladu i političku opciju u Crnoj Gori jer je jasno da ukoliko crkva ustane protiv bilo koje partije ili političara on može praktično i prije izbora da krene da pakuje svoje pinkle jer su minimalne šanse da pobijedi na izborima. Sama podrška SPC ne garantuje pobjedu na izborima ali protivljenje SPC garantuje poraz. S druge strane I za SPC je značajno da ima ugovor s državom kako bi se regulisali imovinski ali i drugi aspekti djelovanja crkve. Nepotpisivanje TU SPC stavlja u rang netradicionalnih crkava koje djeluju u Crnoj Gori i koje imaju vjernika na nivo statističke greške. S druge strane, staviti najbrojniju i najveću vjersku organizaciju u

Crnoj Gori u takav položaj je i te kako opasno za vlast i u međunarodnim odnosima – posebno sa Srbijom i Rusijom-zaključuje Đenović.

Komentarišući šta bi moglo da bude sporno u prijedlogu temeljnog ugovora, Draško Đenović kaže da “sumnja da su tri neradna praznika najspornija tačka, imajući u vidu da ta tri dana ni u ostalim djelovima SPC nijesu neradni dani”.

– Sveti Sava jeste školska slava u Srbiji i nije nastavni dan, ali je radni dan u školama Srbije. U ostatku Srbije Sv. Sava je regularni radni dan – kazao je Đenović, dodajući da nije vidio tekst ugovora tako da ne može da odgovori konkretno na to pitanje.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    12.07.2021. at 13:54

    A sto loše za Crnu Goru nepotpisivanje TU-otela okupatorska SPC,sto može biti lošije od toga ,još da im rukoljub to i potpise i još jednom amonije oteto od CPC i CG !?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije